Visste ni detta om Valborgsmässoafton

VALBORGSMÄSSOAFTON
   En kvinna vid namn Valborg föddes år 710 någonstans i norra Europa. Enligt legenden var hon dotter till den store kungen Richard. Den mest vanliga tron är att hon föddes i nutida England. Hon dyrkades som befordrare av markens fruktbarhet, och hennes namn sammankopplades med hedniska vårseder kring första maj - på så sätt hamnade hon i vår kalender.

Nu beroende på datumet när hon blev helgonförklarad, blev hennes namn associerat med viking våren och fruktsamhets festligheter. Detta ägde rum ungefär samtidigt under året, runt den 30 april. Hon var avgudad på samma sätt som vikingarna hade avgudat våren. Så efterhand som vikingarna spred ut sig i Europa, blev de två datumen sammansatta och bildade på så vis valborgsfirandet.

Valborg symboliserades vanligtvis av tre ?goat ears? och en liten flaska med olja. Detta skulle indikera fruktsamheten. Så hur stor
var intrycket eller påverkan, religiöst sett på Valborgsmässan? Denna högtid var troligtvis mer
som en ursäkt för att umgås med vänner och bekanta och för att ha roligt. Med tanke på de två grundstenar som blev hopsatta på grund av att en högtid skulle bildas; Valborg; en katolsk nunna och en vårfest. De hade inte något samband med varandra överhuvudtaget men faktum är att de gjorde valborg till en högtid.

 

image247

Elden
   Seden att tända eldar på valborgsmässoafton är inte så gammal som man kan tro. Vid mitten av 1700-talet fanns den bara i Uppland och syftet med eldandet var antagligen att skrämma bort rovdjuren innan man släppte ut korna på bete i skogen. De vårsånger som vi sjunger när vi står runt Valborgsbålet är ännu yngre. De flesta är från 1800-talet och fick sin spridning genom studenternas vårfirande. Den äldsta valborgstraditionen är den sydsvenska seden att ?föra maj i by?. I skymningen gick ungdomarna ut i skogen och bröt
gröna kvistar, som de stack in i taken på husen i byn, medan de sjung en visa full med
önskningar om en ljuvlig sommar. I belöning fick de ägg. Denna gamla sedvänja var på väg
att dö ut men har återupplivats på en del håll i Skåne, Blekinge och Halland.
  

Vårens dag
   Den 30 april börjar våren. Det är Valborgsmässoafton. Kvällen före helgonet Valborgs dag, som är den 1 maj. Första maj är vår enda icke kyrkliga helgdag, det har den varit sedan 1938. Då tänder vi brasor. Det brinner eldar över hela Sverige från norr till söder, på landet och i staden. Förr i världen brukade man släppa ut korna i skogen den 1 maj. Dessförinnan var man tvungen att skrämma bort vargar och björnar, det hjälpte eldarna och oväsendet till med. I universitetsstäderna Uppsala och Lund, firar man extra mycket, studenterna har sina vita mössor på sig, sångkörer sjunger ?Vintern rasat?, ?Sköna maj? ?Välkommen? och ?Vårvindar friska?. Staden är full med människor som vill titta på studenternas firande. I Uppsala åker studenterna i små hemmagjorda knäppa båtar nerför ett litet vattenfall i ån.

   Många har nu "vår städat" i sina trädgårdar och gjort det fint i rabatten, det överflödiga eldas nu upp. Det råder en speciell stämning runt elden den här kvällen.

 

Vad gör ni i kväll? Som alltid firar vi med vår första grill fest och naturligtvis går hela gänget ut till brasan och kollar sedan. Majbrasan har vuxit under veckan och är nu stor som ett hus.

Önskar er alla en mycket trevlig kväll.

 En dag i solen

Trodde direkt i morse att det skulle bli en kall och grå dag. Men solen tvingade sig fram och tog fullständigt över. Bosse åkte ganska tidigt till Övik idag men jag valde att stanna hemma och tur var väl det. Har faktiskt haft en dag för mig själv, jag och naturen. Jag ska visa er vad jag gjort idag.

Bestämde mig för att ta en promenad. Min höft behöver ju tränas, och varje gång jag ska ut o gå blir det ju alltid en kort bit bara. Jag saknar de långa promenaderna och jag kände att jag måste bara testa och se om jag kommer att kunna gå omkring här och titta på våren och sommaren. Det går ju inte i någon power walk fart direkt, men om jag tar det lugnt och försiktigt så funkar det. Bara lite ont fick jag.
image240

Brukar alltid gå den här gamla vägen mot torpet och ängarna där Anette sommar tid har hästarna. Här är det ljuvligt.
image241

 Närmare midsommar brukar jag kunna plocka lite liljekonvaljer här, men ännu fanns inte ens bladen

image242

Isarna har försvunnit på sjön där vi i påskas åkte fyrhjuling. Efter stranden där ni ser klipporna där badar vi gärna på somrarna.

image243

image244

Synd bara attt markägarna inte kan städa upp sina vindfällen, det skulle ju se så mycket vackrare ut då
Sånt  här tycker jag skämmer.
image245

Efter promenaden tog jag lunch. Huset bjöd i dag på rester från en god lammstek. Legat och gungat i hammocken och läst ut min bok. Det har varit en skön dag och så varmt. Limpar han orkade inte gå många steg idag, det blir bara mellan olika sovplatser och matskålen
image246

Har fått en förfrågan från taxi om jag ville hoppa in under maj månad och jobba lite mera. Inte mig emot hoppas bara att det går att få till tidsmässigt, blir ju lite långt att pendla för 4 timmar varje dag, får väl se hur de kan ordna upp det. Men ekonomiskt bättre än akassa är det ju i allafall

Nu ska jag plocka ut min lasgne och invänta mannen. Vi ska tillverka en myskväll vi har faktiskt varit tillsammans i 8 år och det ska man väl kunna fira, eller vad tror ni?

Ha en underbar kväll

Bönhamn avsnitt 23

Resumé: Första gången berättades det om kapellet och om byn Bönhamn.  Jag har berättat om första huset på hö sida när du kommer in i Bönhamn, om sjöarna, om turridningen. Om andra huset på hö sida och vår fabrik. Andra huset på vänster sida Harry Sjöbergs, Edvin Näslunds och om ett relativt nytt hus och den drivande PD Näslunds hus.
Jag har berättat om affärn o handlare Näslund. Och Verner Sjölanders första hus och det hus som alltså just nu är till salu. Jag har berättat om vårt hus och om Bergkvists hus. I ett inlägg berättade jag om skomakar Antons hus, och om B-O Näslunds hus. Så berättade jag om nuvarande systrarna Söderbloms hus. Och om Det fina vita huset. I ett avsnittet berättade jag om gubben Sjödins hus.  Min svåger Palle och hans charmiga stuga, om svärfars barndoms gård. Söderbloms , Holmbergs,Lundins,Konsulns bagarstuga.

image237

Det här var alltså Konsuln och konsulinnans hus som de byggde någon gång mellan 1920-25.
När Konsulinnan dog 1949 såldes gården till familjen Karlsson-Gädda.  Förra sommaren såldes gården återigen och nu till Konsulns sonson. Rune Nordlander äger numera huset och i skrivande stund renoveras kåken för fullt. Den skall återigen få se ut som den gjorde på den tiden Erik och Margareta Nordlander ägde huset.
image238
image239

Vad tror ni? Jag gissar att kåken kommer att bli otroligt charmig.

Vi lever bara nu

image236


Har du tänkt på att solen alltid skiner
Även om den ibland skyms av moln

Gå ej omkring med sura miner
Solen är inte långt härifrån

Ta varje dag som den kommer
Se en liten ljusglimt någonstans

Reta inte upp dig på din nästa
Tänk på hur det vore om han inte fanns

Se lite gladare på livet
Var inte bara sur och tvär

Ta inte allting för givet
Tänk på hur bra det mesta är

Det finns bördor som är tunga att bära
Men gör dem inte tyngre än de är

Varje svårighet har något att lära
Var optimistisk
För vi lever bara Nu och Här

Leif Sjöström

Egoistiska tankar

Jo men visst är det så. Men det handlar ju om MIN blogg eller hur?? Självklart blir det egoistiska tankar, det är ju meningen med en blogg liksom. Fick en kommentar på min mail att jag skulle vara en bitch eftersom min blogg bara innehåller egoistiska tankar.
Till personen som skrev så vill jag säga "Min blogg är min!! Och om det inte passar, gå inte in här. Min blogg är jag, det är jag och mina tankar, det som är mitt, passar det inte så stick härifrån"

Jag känner mig för övrigt väldigt tillfreds med mig själv i kväll. Min man och jag har kommit till ett beslut som känns väldigt bra för oss. Vi har inte bara diskuterat det inom oss utan hela släkten har tagit del av det hela och det känns bra, vi går  vidare.

Det är kallt i Bönhamn och jag är trött efter veckan som varit. Har ju inte klivit upp 03.50 på två år så vad annat kan man vänta sig??

Nu skriker mina vänner där nere efter mig och jag bör återvända o ska så göra men jag vill bara tacka er för de vänner ni visar att ni är fast ni kanske inte vet det. Många av er vet i allafall varför jag just nu satt in kommentars granskning. Hoppas kunna släppa på den snart men jag vet ju att ni förstår.
Det är lite tungt nu, vissa människor är bara inte vad de utger sig för att vara.

Städa undan

Vilken tur kan jag säga att man inte alltid slänger det man vill slänga!

På torsdag kväll städade vi förrådet i Övik. Min gamla resväska stod där och jag tyckte att nu hivar vi den. Jag lyfte den och den vägde ju ton kändes det som.  När jag öppnade den låg där en massa saker som jag tidigare funderat vart de tagit vägen. Jag lastade in väskan i bilen och tänkte att jag tar väl hem den och går igenom den i lugn och ro.
Nu har jag gjort det, och i den väskan låg många minnen.

Där hittade jag olika skrivelser sedan jag pluggade marknadsföring, inte så kul för andra men mycket intressant för mig att se vad jag skrivit. Det låg gamla gratulationer till ungarna där sedan de var pytte små, journalanteckningarna från BB. Mina anteckningar inför Britts bröllop, (jag var värdinna) massor med gamla fotografier, men det jag blev mest glad för var ett brev som min syster skrev i januari 1992 (på den tid man skrev riktiga brev till varandra) Det var nog det finaste brev jag nånsin fått så jag är otroligt glad att väskan fick följa med hem. Man kanske inte ska vara så snabb i bland att slänga saker. Det hade varit ett
image235
att slänga den.

Det är bara 6 grader och nordliga vindar ute så jag håller mig inne idag, men det finns ju alltid saker att göra inne också, så jag får pyssla med det. Alla vinter mössor, handskar, skor mm ska bort, för nu är jag säker på att våren är här.
Hoppas dock att ni där ute har det varmare. Det är så typiskt att det blir sånt här väder när jag blir ledig, solen kunde väl ha värmt även idag.

Ny dag ny sol

Den finns fortfarande över Bönhamn! Så skönt att komma hem igår. Och gissa om jag var trött?!  I dag känner jag mig mera utsövd och ska snart gå ut och inspektera hur långt våren egentligen kommit.
Det blåser nordlig vind idag och då känns det ju lite kallare än vad det var i onsdags när man kunde ligga och mysa i hammocken, men det blir helt klart en ute dag.
image219

Bosse tillbringade också torsdag och fredag i stan så nu har alla våra bilar sommardäck, är nytvättade och min lilla bil har fått en ny vattenpump. Sen är det små grejor som ska fixas bakljus och div men sen är det dax för besiktning.

Johan är här hos oss i helgen så nu ska han och Bosse fortsätta jobba med vår lilla avverkning och risdragningen till majbrasan. Det är ju också lördag så jag ska fundera på vad god mat vi kan äta i kväll. Ser fram mot Körslaget och hoppas innerligt att Linda Bengtzing åker hem i kväll. Jag håller nog tummarna för Lotta, tycker hon är fantastiskt duktig med sin kör, även cans har verkligen gjort det bra. Egentligen har nog alla gjort det bra men de är i allafall mina favoriter.

I mitt förra inlägg fick jag en kommentar från "anonym".  Var snäll och skicka mig ett mail!!  Jag skäms men jag har ingen aning om vem du är när du skriver under anonym

Ha nu en mycket bra dag i solen tills vi hörs igen

Trött men lycklig...

är jag idag. Jag kommer inte att behöva jaga någon bilverkstad nästa veckan när jag är ledig. Jag har nämligen varit och löst ut min bil idag!! Jag har tom fått köra den från verkstad för el odyl till nästa verkstad. Underbart är kort..  Nu ska det bytas vattenpump och sedan ska den besiktigas. Den har ju faktiskt stått still ute nu hela vintern så jag får väl förbereda mig på att det kommer att bli vissa 2:or och en ombesiktning. Men trots allt är den ju på gång, känns så bra för den är så himla lättstyrd, taklucka och cd..hihi pettitesser i en bil kanske men mysigt när det är sommar.
Vi får väl se hur länge den blir kvar i mitt garage, det har ju varit en del problem så vad jag förstår på min man tycker han att den ska bort så fort det går, nåja som sagt underbart är kort och det kanske dyker upp en lika fin liten bil sedan.

Är fruktansvärt trött i kväll men det är ju inte så konstigt. Ska faktiskt strax dyka ner  och krama kudden igen ska upp samma fruktansvärda tid i morgon. Detta var ju ingen match för några år sedan men nu är man liksom ringrostig.

Har varit ute och kört med Sara  i kväll igen. Nu har vi testat lite rondeller, start i backe och allt går bara jätte bra.

Nu ska jag ta en sväng hos er alla o kolla vad ni har haft för er i solen idag medans en annan har suttit och slitit för brödfödan

Ha en bra kväll och en underbar morgon dag!!

Landat

ja så har man landat efter en vansinnigt underbar dag. Vi har haft en riktig sommar dag i dag. En underbar värme. Jag har varit ute i solen precis hela dagen. Krattade färdigt allting ute och plockade sedan fram min hammock.

Någon speciell lust att åka in till stan för att jobba kan jag ju inte påstå att jag hade, men ibland har man inte så mycket att välja på.
Väl här i Övik har Sara och jag varit ute och övningskört en timme. Allting gick så himla smidigt och bra för henne idag. Riktigt roligt.

Det blir ett kort inlägg ikväll för nu är det dax att nanna kudde om man ska orka kliva upp kl 04.00 i morgon bitti, tur jag bara jobbar till kl 12.00

Bönhamn avsnitt 22

Resumé: Första gången berättades det om kapellet och om byn Bönhamn.  Jag har berättat om första huset på hö sida när du kommer in i Bönhamn, om sjöarna, om turridningen. Om andra huset på hö sida och vår fabrik. Andra huset på vänster sida Harry Sjöbergs, Edvin Näslunds och om ett relativt nytt hus och den drivande PD Näslunds hus.
Jag har berättat om affärn o handlare Näslund. Och Verner Sjölanders första hus och det hus som alltså just nu är till salu. Jag har berättat om vårt hus och om Bergkvists hus. I ett inlägg berättade jag om skomakar Antons hus, och om B-O Näslunds hus. Så berättade jag om nuvarande systrarna Söderbloms hus. Och om Det fina vita huset. I ett avsnittet berättade jag om gubben Sjödins hus.  Min svåger Palle och hans charmiga stuga, och  om min svärfars barndoms gård. Söderbloms och Holmbergs och Lundins.

image232

Jag vet inte när detta huset är byggt. Men i början av 1900-talet bodde Erik och Margareta Nordlander här. Mellan 1920-30 byggde det ett nytt hus precis bredvid och använde denna stuga som bagar stuga.

Erik och Margareta kallades för Konsuln och Konsulinnan. Därför att under kriget så kom det mycket folk från Finland över havet och in i Bönhamn. De fick då söka upp Konsuln och (förmodar jag) söka asyl genom honom.

Erik och Margareta hade flera barn bla Konrad och Fridolf. Margareta Nordlander dog 1949 och då hölls auktion under sommaren. Då köptes denna lilla stuga av P Vallin och Martin Sandin för 3 500 kr. De reparerade och hyrde ut stugan till turister under många år.
I slutet av 50-talet köpte Signe Öberg från Räfsön stugan. Hon byggde på med 1 rum och en veranda. När Signe dog övertog dottern Sif med familj stugan som fritidshus. Nuvarande ägaren är Mikael som är bosatt i Stockholm.

Nästa avsnitt ska jag berätta mer om det stora huset som byggdes av Konsuln och Konsulinnan.

Vårbruk...

så sa man kanske hemma i Holmträsk när pappa började förbereda åkrar och ängar för sådd på våren. Det var koskit som skulle köras ut och det luktade fruktansvärt.

Vårbruk för mig i nutid det är när jag sakta men säkert kan börja kratta och rensa bort vintern. I dag har jag faktiskt fått ner alla mina lökar Gladiolus, doftliljor, kungsljus och dahlior. Jag har även krattat lite utomhus, men min länd gör ont så jag har tagit det väldigt försiktigt, det blir en liten bit i taget.

Smulan och jag har tagit vår vanliga lilla promenad ut mot piren.
image227
image228

Måsarna var och hälsade på idag....

image229

Så också de små änderna.

image230

Här ute brukar vi ha majbrasan och den jobbar Bosse med, en liten en blir det men alltid något att tnda och välkomna våren med.

image231

Här ute på en liten ö där bor måsarna. Det har blivit ett himla skrikande av måsen i Bönhamn igen, men jag tycker det är ljuvligt, det är så det ska låta ute i skärgården och i en fiskeby.

Så här har jag haft det idag, väldigt skönt. I morgon ska jag ta det lugnt och ladda för att åter igen åka in till Övik och jobba ett par pass, men sen är det slut för april månad och hela nästa veckan är jag ledig och fri. Ska besöka farbror Doktor på onsdag men utöver det tror jag bara jag ska jaga bilverkstan..hehe..

Hemma igen

Tänk vad det är skönt att komma hem. Känner så jämt jag nu när det är vår och solen skiner. Den hade visserligen hunnit försvinna innan jag var hemma. Men jag såg ju den lite i Övik också. Känns jätte skönt att få vara ledig 2 dagar nu innan det blir lite jobb igen. Sen så har jag inget jobb nästa vecka utan bara läkar besök.

Ringde idag o tjatade på bilverkstan om min bil. Lite märkligt att det ska behöva ta så lång tid att få hem en maskin som kan kolla co halt. Jag längtar ju så efter en riktig bil (vilket jag tycker min mitchi är) Samtidigt är det ju tur att vi haft saaben, annars har jag väl blivit helt sittande här. Men just nu är jag så trött på trasiga bilar och bilverkstäder så jag kan kräkas.

Har fått hem mina gladiolus lökar nu så i morgon ska de ner i jorden. Har köpt både vita och röda. Har funderingar på att fixa en liten rabatt som går helt i vitt, det är ju så fint med såna månskensrabatter.  Annars är det fortfarande så kallt här ute vid havet att det är inte riktigt läge att sätta blommor ute men hela mitt arbetsrum har förvandlats till ett litet drivhus.

Nåväl i morgon är en ny dag med nya upplevelser återkommer då

Arbetsdag i hamna

Så här såg det ut i morse i slänten. Men här har det krattats idag. Det är så skönt att kratta slänten för när man börjar längst upp så rasar ju allting ner, det blir så lätt.

image221


image226
När det äntligen var klart kunde man se att även här börjar det grönska, skönt!

image223
Bosse, Kattis och Anders har sysselsatt sig med att köra ut allt ris från hans lilla avverkning till majbrasan. Det blir så fint nu när så mycket ris och träd försvinner upp mot berget. Utsikten blir ju också bättre både för oss och alla andra Bönhamns bor.
image224
Smulan som troget följt sin matte vid krattningen förstod direkt att man måste faktiskt tvätta sig innan man får gå in för att fika. Hon är duktig och klok den katten!


image225

Nu har jag ialla fall gjort det jag sagt att jag skulle göra i helgen. Ska nu bara slänga ner några gladiolus lökar innan det är dags för lite mat och sedan avfärden mot Övik och jobbet. Hoppas att det är lika strålande väder på tisdag och onsdag när man är ledig så jag kan fortsätta njuta av våren i Bönhamn.

Ha en riktigt trevlig söndag kväll alla ni som får vara lediga.

Bråttom, bråttom

Som jag har längtat efter att få börja göra iordning för vår och sommar. I dag har jag hållit på hela dagen ute.
Efter att ha sovit ut ordentligt började jag dona o greja. Först fick Bosse rensa hela uterummet på allt som förvarats därinne och sedan fick jag äntligen rensa och städa där. Jag har krattat mina rabatter och det är så härligt att se allt grönt som är på väg upp.
image220
Som ni ser så är det en liten hög med snö kvar men jag hoppas att den försvinner i morgon. Även fast det är vår är det ganska kallt här. Havet gör ju att det känns ganska kallt speciellt när det blåser. Just nu kan jag berätta att vi faktiskt har 2 minus grader ute, men värmen den kommer nog den också.

 I morgon kväll åker jag in till Övik igen för att jobba. Jobbar söndag kväll och måndag dag på örntaxi.
Och ni som är lite orolig för att jag jobbar för mycket så är det fortfarande så att jag jobbar faktiskt bara halv tid men en halv tid är ju trots allt 83 timmar per månad och det kanske låter mer än vad det är. Blev ju lite jobbigt att jobba varje dag under hela vecka, det är ju en bit att köra så därför valde jag att vara kvar hos Sara hela veckan. Men jag jobbar bara halv tid.

Nu ska jag återvända till min familj. Katarina och hennes pojkvän kom hit i kväll och det är ju trevligt med lite sällskap av det yngre slaget så jag ska inte uppehålla mig här. Ville bara gå in o önska er alla en trevlig kväll


Va?? Det är vår!!!

Äntligen är veckan slut och jag är äntligen hemma!!! Som jag längtat, inte bara hem utan även efter våren. Och gissa!! När jag kom hem så har den redan varit här hela veckan. Snön som låg kvar i måndags när jag åkte är borta och rabatterna de är framme.  Jag är så lycklig!!
image218
image219

Jag kunde ju helt enkelt inte gå o lägga mig som jag hade tänkt utan jag var ju bara tvungen att vara ute, sitta på terassen och njuta.
I morgon om kroppen tillåter ska jag kratta mina rabatter, i allafall de som inte är för blöta. Och en sak är säker. Jag ska aldrig mera jobba så här så jag måste vara borta en hel vecka igen. Aldrig mera!! Som jag längtat hem.  Och min lill Smula visar även hon hur hon längtat efter matte, nu är det hela tiden i knät eller max 2 meter bakom. Stackars liten hon kommer ju att få ont i de små benen, för jag måste ju springa omkring nu och vattna alla mina plantor.  Bosse har skött sig exemplariskt för allihopa lever. Han hade även städat och gjort så fint hemma och då är det verkligen roligt att komma hem.

Skulle tro att det nu de närmaste dagarna blir en hel del bloggande. Har ju inte haft tid för er.
Sofie landar hemma i Ullånger i natt och henne ska ju ett inlägg handla om eftersom hon passade på att fylla år i Egypten. Jag har ju kunnat gratta henne i allafall men det funkade ju inte för mig men nu när jag är hemma kommer min överraskning till henne strax.

Nu ska jag fixa lite mat, och jag har på känn att det blir en lugn och skön kväll i kväll

Trevlig fredag kväll på er allihopa!!

Niel youngLyssna! Är den inte fin?

Våren är här!!!

Ja nu tror jag verkligen det, Äntligen!!! Nu vill jag bara hem, hem och greja. Jag har så otroligt mycket vårkänslor. Har varit ute och övningskört med dottern, går hur bra som helst.
Idag har det varit en lugnare dag på jobbet, och tur var nog det för det känns som om min ländrygg kommer att gå av när som helst. Men det är kul att jobba, fortfarande inte riktigt van att kliva upp kl 6 men nu är det ju bara ett par dagar kvar.

Till veckan är det örntaxi som gäller, måndag, torsdag och fredag. Måndag morgon är det kl 6 som gäller igen och torsdag och fredag måste jag upp kl 4, det ni, hur ska jag fixa det?? Det var länge sedan. Men det är ju i alla fall ett fysiskt lättare jobb på taxi, brukar inte vara lika påfrestande för ryggen.

Har även idag fått uppslag till mitt väggbudskap i sovrummet, det kommer att bli så fint. Tack syster!!

Känner dock en liten oro för mina små plantor hemma, måste ringa Bosse och be honom kolla till dom små liven. Vill ju  inte komma hem o se att de tappat livsgnistan. Nu när äntligen min gnista kommit tillbaka.

Tack och lov våren har äntligen kommit!!

Grattis Sofie 21 år

Jag hade ju tänkt att min blogg skulle bli lite speciell idag. Men nu blir det ju inte alltid som man tänkt. Eftersom jag kan vara en riktig virrhöna, för det är det som det beror på.

Jag hade gjort i ordning ett jätte fint bild spel som visade min dotter och vad som hänt under alla dessa åren. Men  jag åkte ju in till Övik i går och jag ville ju inte publicera detta förrän idag när det är hennes födelsedag. Tyvärr så hände nåt i filmen och det går inte att publicera den över huvudtaget förrän jag är hemma vid min dator och kan fixa till filmen där den ligger, så typiskt va.

Nåväl jag får hoppas att min pingla har det underbart i allafall där hon är . Hon ringde mig tidigare (ville väl höra mammas röst på sin födelsedag) så jag fick i allafall gratta henne per telefon.

JAG HOPPAS DU HAR EN UNDERBAR DAG OCH ATT DU FÅR EN JÄTTE HÄRLIG KVÄLL!!!!!

Skulle gå ner till Saras tvättstuga och hjälpa henne komma igenom tvättkorgen. Där nere fick jag ett hjärnbryt!!! Jag HATAR när någon snor min tvättid!! Längst ner i huset har Öviks kommun ett hemtjänst kontor och de är totalt inteligensbefriade de som jobbar där. De bryr sig inte om att ställa sig på sina parkeringar utan de tar gästparkeringarna (3 st) och tvättstugan ska vi inte prata om.

Det finns alltså bara en maskin på 20 lägenheter, en torktumlare som är det sämsta jag sett och ett litet torkrum. Och denna hemtjänst bryr sig aldrig om att kolla om någon bokat tiderna, de bara tar tvättmaskinen. Nu hade jag bokat till kl 16.00, kom ner 15.55 och de har slängt in i maskinen precis då. Maskinens tid stod på 45 min, det går inte heller att avbryta programmet när den börjat tvätta. Det är alltså 40 min in på min tid som jag missar, jag ska ju torka eländet också.

Jag blev så arg (hjärnbryt) jag gick upp ringde på och frågade artigt om de precis börjat tvätta?? Jo svarade tjejen som öppnade att det var nog "nån".. som gjort det. Kände hur jag nästan gick upp i falsett och frågade om de inte visste vad tavlan mitt emot tvättmaskinen gjorde, den talar nämligen om, om det är någon som bokat tvättstugan. Det här gör ni lite nu och då svarade jag och nästa gång kommer jag inte att finna mig i det, då gävlar....

"Ja jag får väl be om ursäkt då" Det duger inte mycket till i detta läget svarade jag, men gör fn inte om det!!!

Det är inte konstigt att många människor dör i hjärt och hjärn sjukdommar. För här kan man nämligen bli så arg att hjärtat tar stryk och så arg att huvudet åker av.

Nu coolar jag ner mig för att snart gå ner o dra ur deras tvätt, ska bli ett nöje att få slänga den blöt på nåt av borden som står där nere, för hänga den tänker jag inte göra där ska min tvätt hänga.....

jobba, jobba jobba!!!

Ja det har jag gjort idag. Ska vara i övik hela veckan och jobba på fiket. Ryggen är i kväll vansinnigt sliten så hur jag ska fixa hela veckan vet jag inte men måste ju försöka.
Som tur är har Marie fixat mycket personal denna vecka, utifall inte min rygg håller så jag kan vara försiktig och utifall att Annelis barn blir sjuka igen. Hon är så  himla förutseénde!!

Pratade med min lilla mor i kväll som har det jobbigt och tungt med sina behandlingar. I kväll var en sån där jobbig kväll.
Har försökt städa igenom Saras lägenhet så hon ska tycka det är lite roligt att komma hem. Vet ju hur tråkigt det är att komma hem från en härlig semester resa, måste ju se till så hon tycker det är ltie roligt att komma hem 20.40 rullar hennes buss från Sthlm in i morgon, jag längtar så efter go tösen.

För övrigt har ju inte mycket hänt. Är en sån kväll när jag sitter och blir lite nostalgisk och tänker tillbaka på hur saker var för 21 år sedan. Sofie fyller ju 21 i morgon, eller rättare sagt 01.15 inatt. Den här tiden för 21 år sedan satt min syster och  höll mig sällskap mellan värkarna. Kommer du ihåg Britt? Dum fråga, det vet jag ju att du gör. Hon var med en stund så Sofies pappa kunde gå o äta, dricka kaffe och röka, kanske bara slippa en gnällande tjej som bara önskade att hon kunde smita iväg från förlossningen.

Nåväl nu fyller alltså min älskade dotter 21 år i morgon och jag fattar inte vart tiden tog vägen. Kommer så väl ihåg när barnsköterskan sa att jag skulle se till att verkligen ta vara på och njuta av tiden hemma med babysen, så många ggr jag tänkt på det när man upptäcker vad fort tiden gått.

Önskar er nu en trevlig kväll, och tänd ett ljus i fönstret för Engla kl 21.00

Ett ljus för Engla

image217

Han har erkänt!! Förstår inte att det finns människor som kan göra så mot små barn. Det är så fruktansvärt. Kan nog inte sätta mig in i Englas familjs känslor nu men det måste vara det värsta som kan hända för ett par föräldrar.

Känner med Englas familj och ber himlen att ge dom styrka att klara detta fruktansvärda

Vad gjorde jag?

för ett år sedan?2007

Förberedde mat och tårtor. Denna helg för 1 år sedan fyllde min dotter 20 år, Johan fyllde 18 år så vi hade jätte kalas hela helgen

för fem år sedan..Mars 2003

Jobbade allt jag kunde på Örntaxi plus att jag körde taxi. Jobbade jämt. Bodde med Bosse i huset i Domsjö

för tio år sedan 1998

Tog SM guld i curling. Egen firma med 2 st andra, jobbade med oljesanering. Bodde i ett bostadsrätts radhus med relativt stor tomt. Hade en pojkvän som inte var speciellt snäll, mycket psykisk misshandel och även en del fysiska smällar

för femton år sedan 1993

Pluggade ekonomi och marknadsföring. Bodde i en lägenhet inne i Örnsköldsvik, ensam med Sara och Sofie. Reste och umgicks väldigt ofta med min syster

 vad gjorde jag för 20 år sedan??

Började min bana på taxi i Örnsköldsvik. Jobbade extra i korvkiosk. Bodde med flickornas pappa i en lägenhet i Örnsköldsvik, vi gifte oss och senare under året flyttade vi tillbaka till Stockholm
Mitt liv i ett nötskal? Va tråkigt det kändes men det är ju vansinnigt mycket roligt som jag kanske gjorde andra år då. Nä men  när man börjar fundera så här så märker man så tydligt att åren gått, och dom har gått fort.

Söndag och vinter igen........

Ska det aldrig ta slut?? I dag är det värsta busvädret igen. Blir så less. Har suttit vid datorn nu och gjort i ordning en liten internetöverraskning till Sofie.
Hon fyller 21 på tisdag men är ju inte hemma.  Det kommer alltså att bli den första födelsedagen för henne när inte mamma får vara den första att gratulera, det känns rätt visset kan jag säga, men jag kom i alla fall på hur jag kan gratulera ändå fast hon är i Egypten!! Ni ska få se, men inte förrän på tisdag.

Var ju in o jobbade i går, därav min tystnad. Lillemor!! Du behöver inte vara orolig, jag mår jätte bra, det gör jag alltid när jag fått jobbat lite. I morgon åker jag till Övik, ska hjälpa Marie på fiket i veckan så hon kan ha lite semester. Sen kommer ju Sara hem till Övik på tisdag och gissa om hon kommer att ha mycket att berätta, ska bli så kul.

Nu ska jag sätta mig nere o deppa i takt med snön och försöka vara nåt sällskap till min käre man.

Återkommer nog senare 

Vår igen??

Jo men det känns så i allafall. Solen har varit framme idag, o det är otroligt vad det gör mycket för humöret. Det töar från taken o det känns helt underbart. Tog en liten promenad, men på vissa ställen har det drivit så mycket att jag fick snö nästan upp till knäna. Det är klart man måste naturligtvis då tänka på att jag är ju  nästan lika liten som en smurf (3 äpplen hög, nej då hela 159,5) så det går ju ganska fort tills jag får snö upp till  knäna.

Fick en smärre chock när jag kom ut till grundhällan. Vart har allt vatten tagit vägen
image212

Hit ut brukar man inte kunna gå. Men med stövlar var det inget problem i dag.
image213
Satte mig på bryggan där o tog en cig och dinglade med bena en stund, skönt!
image214

Byn i vinterskrud i april det är ju helt otroligt!
Nu är mannen hemma så nu är det dax att börja med maten. Ska sno ihop nån kyckling rätt med en sorts bakad potatis till och det är ju fredag så ett glas rött slinker säkert ner också.

Sofie ringde från Egypten. De hade kommit till hotellet och allt var bra. Det är ju alltid skönt att höra att det är bra med ungarna

Ha nu en riktigt trevlig fredagkväll!!

Kanske..

att snön nu är på väg att vika. Det är mycket ljusare på himlen idag och det är hela 3 plulsgrader ute. Det droppar från taken och det känns faktiskt mycket härligare idag

Har sovit som en gris hela natten. Drabbades av en kortare magåkomma i gårkväll, hade fruktansvärt magknip. Vaknade av ett sms kl 0610. Min äldsta dotter ville säga hejdå till mamsen. Hon satt då på Arlanda och väntade på att få borda flyget till Egypten. Tänk vad de flyger o far min döttrar, och här måste jag sitta i kyla och vinter.....

Hon hade inte kunnat sova på nattåget ner och hade snart varit vaken i 24 timmar. Jag beordrade medicin, rött vin på flyget, ett par glas, då somnar hon säkert. Skulle väl va dumt att komma ner kl 13 lokal tid o vara skit trött och inte kunna forstätta ha kul med kompisarna, så jag hoppas hon sover nu.  Hon är ju så himla ordentlig min dotter så dricka vin den tiden på morgonen måste man tvinga henne att göra, men jag hoppas hon lyssnat på mamma.
(hon är ju mera ordentlig än sin mor många ggr, hur kan hon blivit så??)

Sara och Britt verkar i alla fall ha det toppen. 35 grader varmt och mycket snorkling. I dag skulle de i väg och köra fyrhjuling i öknen. Längtar så tills jag får höra alla detaljer.

Nu ska jag ut och ta mig en titt på all snö. Har ju suttit inne mellan dessa väggar hela veckan så jag kan riktigt känna hur det börjar krypa i kroppen på mig.

Vädergudarna ...

måtte fått någon konstig dement sjukdom!  Alltså det ger sig inte, det ser ut ute som om vi vore mitt i början av januari. Hur kul är det på en skala. Eftersom det då är april skulle man kunna undra om vädergudarna tror att det är januari nu, då får vi ju alltså vår i juli???Jag hoppas de frisknar till. Blev lite depp när jag vaknade av att kattluckan blåste så fruktansvärt, det lät i den precis som när katterna springer ut o in. Klev upp o kollade och det åter igen är storm ute. Jag blir så less....

Mina blomman för dagen är så pass stora att om några veckor skulle jag behöva sätt ut dom, det kommer ju alltså inte att gå. Fortsätter det så här så kan jag nog inte ta ut några blommor förrän i slutet av maj/juni. Nån som vet om man kan klippa ner den?

I kväll åker dotter nr 2 i väg till Egypten. Hon vann ju en resa tillsammans med arb.kompisarna och nu är det dax att utnyttja den. Det återstår alltså bara jag, men så vitt jag vet ska jag tyvärr inte åka någonstans *suck* Längtar verkligen bort just nu. Få se när Britt kommer hem vad vi hittar på. Vi brukar alltid försöka göra nåt kul tillsammans på vår sidan och vi har faktiskt pratat om en kortare resa tillsammans.

Nu ska jag ägna mig åt mina naglar, ett litet tidsfördriv i alla fall. Men innan har jag faktiskt stulit med mig en lista från Marias blogg.

Smeknamn:  Mamma av  Sofie o Sara, Cillnius av Magnus o Martin, Mumsan eller gumman av Bosse

Födelsedag: Augusti!
Bor: I Bönhamn i Kramfors kommun, Västernorrland
Arbete: Sjukskriven halv tid, stämplar halvtid, jobbar på taxi ibland och fik i bland

FAVORIT-

Färg: Röd och svart
Plats: I någon plantering ute
Drog: cig.

Fordon: ?? aha sånt man kör...Borde vara en mitchubitchi?? kommer inte ihåg
Film: breaking the wawes

Djur: 2 katter Smulan och Limpar

Affär: Myrra inredning, Dollarstore, Ikea

Serie: Lost
Café: Café Vetekatten

Skor: Ett par svarta snygga pumps

BRUKAR DU...

Titta på dig själv i spegeln: Jodå måste hålla koll på mina runda kinder
Gnälla: IJodå det händer också
Skrika: Jodå det gör jag i bland också
Sova: Ja, minst 6 timmar/natt

Drömma mardrömmar: Sist drömde jag om flickornas pappa, huga...

Drömma sexdrömmar: nja det är vä mysigt men kommer inte ihåg när..

Försöka vara annorlunda: i vad?? jag är ett orginal redan

Klä dig i svart: Nästan jämt

Ha sex: Ja
Hata folk:  Det finns några som jag inte tycker om, ja
Lita på folk: Brukar försöka men det slutar bara med att jag blir besviken.

NÄR...

Åt du senast:  Frukost kl 10.00
Läste du en bok senast: För nån månad sedan läste jag Stieg Larssons triologi, kanon bra!

Var du på konsert senast: Il Divo med Britt, 2006
Köpte du något senast: Cig i tisdags

Kysste du någon senast:: Vid midnatt när Bosse kom hem.
Svor du senast: När jag vaknade o såg snön, jag svär alldeles för mycket

Sjöng du senast: Lite nu o då går jag o nynnar

Klagade du senast. Nyss på vädret
Är det sommar: Juni Juli Augusti

VEM...

Saknar du:Mina dagliga samtal med Syster

Rörde dig sist: Bosse

Kysste dig sist: Bosse

Gjorde dig riktigt glad senast: Britt! När hon berättade om en ev resa vi ska göra.

Fick du sms från senast: Britt och Sara i Egypten


HAR DU...

För många vänner:Nej, kan ha många flera
Tvångstankar: Nej.
Någon annan psykisk sjukdom: Inte nu, har lidit av utmattningsdepprision

Färgat håret: Ja färgar det mörk brunt istället för grått

Brutit några ben: Ja ben i armarna har blivit brutna, men det är längesedan

Några piercings: Hål i öronen
Egen dator: ja
Gjort bort dig rejält: Jo det har hänt

Bra självförtroende: Nja..det skulle kanske kunnat vara bättre

Köpt kondomer: nej

Sagt jag älskar dig till någon idag: Ja
Varit kär: Ja
Blivit kär i någon på nätet: nej

Dumpat någon: Ja
Blivit dumpad:Ja
Velat vara otrogen: Jodå, När jag var tillsammans med de karlar som egentligen inte ville ha mig.
 

HUR....

Går du?sakta och numera ganska haltande

Fördriver du tiden: Djuren, trädgård, hemmet, shoppa, blogga, familjen.
Mycket pengar har du:Alltid slut

Tjänar du pengar: När jag jobbar, får bara jobba så himla lite
Ofta diskar du: Det gör jag ett par ggr om dagen

Ofta städar du: ett par ggr i veckan

Ofta träffar du din familj:Sara en gång i veckan ungefär, Sofie en gång i månaden, Bosse varje dag, Britt alltför sällan så även mamma
Mycket äter du: Alltför mycket, men har blivit bättre. Försöker verkligen tänka på vad jag äter, men i bland är det svårt vi är ju såna gourmeter


ÄR DU..

Förstående: Ja
Öppensinnad: Försöker vara det
Arrogant: Absolut inte, men kan naturligtvis vara det om nöden kräver det

Osäker: Ja i bland
Blyg: lite

Smart: Fruktansvärt

Sentimental: ganska ofta numera
Pratglad: När jag får en syl i vädret.

Ok! Nu känner ni mig lite bättre!!
Gräsänka

är jag i kväll. Jag har gjort allt sånt jag inte brukar göra när Bosse är hemma!! Jag, Smulan och Limpar har ätit räkor!! Bosse tycker inte om räkor så det är nåt jag aldrig äter när han är med. Men såna här kvällar då blir det räkor i massor. Badat skumbad med Il Divo på högsta volym. Nog är det mysigt när han är hemma men visst klarar vi oss alldeles utmärkt när han är borta också.

I vanliga fall på onsdagar brukar jag alltid titta på Lost. I kväll var det uppehåll och i stället visade dom en mini serie som hette Torn. Handlade om ett par föräldrar som miste sin dotter på en badstrand. De hittade aldrig någon kropp och mamman hade levt i 11 år med en tro om att deras flicka inte var död, och hon hade rätt.
Det fick mig att börja fundera över hur man själv skulle reagera om nåt sånt hände mig.
Väldigt otäckt!!
Utan kropp skulle jag aldrig ge mig, det är jag övertygad om. Jag är också övertygad om att naturligtvis känner man som mamma om barnet lever eller ej, Men visst måste det vara svårt att ändå veta om det är riktiga känslor eller om det endast är viljan att barnet verkligen lever.

Men jag är övertygad om att jag skulle bli en tigrinna i stora mått och slåss för att för att ett sökande skulle fortgå.
Vilken lycka att man aldrig behövt uppleva något sådant.
Mina tankar går till Engla som det skrivits om i tidningarna och hennes familj. Så fruktansvärt, vilken tragedi och just det här att inte veta vad som hänt. Det måste vara det värsta man kan uppleva som förälder.

Jag ber för dom och önskar verkligen att de får reda på vad som hänt deras Engla.

Vitt, vitt, vitt

Allting är vitt. Helt otroligt och det ger sig inte!! I dag har det varit en sån där dag när man bara vill dra nåt gamalt över sig.  Vaknade och insåg att om jag ska kunna ta mig någonstans eller om någon mot förmodan skulle komma på tanken att komma hit kommer dom inte att ta sig in. Jag måste skotta!! Hur ont det än gör så är jag tvungen att göra det. Bosse ska på sin herr middag i Övik i kväll och kommer inte hem förrän i morgon och då är det ju också bra om han kommer sig in.

image211

Ser ni?? Det är helt otroligt. Jag har skottat en gång tidigare i vinter o det var när Bosse var i Kiruna i November. Jag tror knappt Bosse skottat nåt i vinter, någon gång ev. Det har ju inte varit nån snö tidigare. Varför måste den komma nu????

Jag ska nu njuta av att ha huset för mig själv i kväll. Just nu eldar jag för att få så varmt vatten som möjligt och sedan ska det badas. Il Divo spelas för full och högt så det är faktiskt njut läge nu.
Sen får vi väl hoppas och be om bättre väder, för det här får ju bara inte fortsätta!
Hoppas ni har bättre väder där ni befinner er!

Så var det då vinter igen...

Det är så man inte tror det är sant. Så här ser det ut hemma hos mig nu!
image210
Det var alltså här som jag gick omkring i lördags, för 3 dagar sedan, o började kratta lite och städa upp. Vilken tur att jag inte började med mina blommor!!!
Det har varit ett herrans liv hela natten, så lite skönt är det trots allt att stormen bedarrat och enl en kille här i byn kommer värmen på fredag. Han sa att både fredag och lördag skulle det vara kanon väder. Så synd då att jag jobbar på lördag, men det är ju smällar man får ta.

Skulle tro att dagen kommer att se ut som i går. Det blir nog soffan en stund i dag också. Jag var ju duktig och skulle se till så vi hade ved inne i går och det skulle jag ju inte gjort. Hela min ländrygg känns idag som ett öppet sår, jag vet ju att jag blir så här när jag håller på, varför är det då så svårt att låta bli??
Idag behöver jag då inte se till veden, så då blir det nog soffan i allafall....

I Egypten är det tydligen varmt o skönt så jag hoppas de njuter där nere, för att försöka styra så de njuter skickade jag ett mms på all den vita snön, det borde väl se till så de tar till vara på varje minut, eller hur?

Vilken storm

Här ökar stormen. Nu blåser det över 25 sekm och nu är det inte regn som kommer ner från himlen utan nåt vitt, kallt, ser ut som snö!

Var tvungen att springa ut tidigare när grannen ringde o talade om att hon såg att våran båt slitit sig och låg o guppade lös mot vatten och stenar. Hjälp tänkte jag hur fixar jag det här då. En båt är ju ganska tung när blåsten ligger på. Som tur var kom Bosse hem precis som jag var på väg ner till stranden för att försöka lösa problemet, vilken tur jag hade nu fick han lösa problemet....Men jag följde i alla fall ner så han fick lite hjälp av min armstyrka....

Så är det när man lever i en fiskeby, rätt som det blåser till får man ila o rädda båtar!!


Smulan svassade ut tidigare, hon e modig den katten, älskar att vara ute trots stormar och kyla, lika modig som matte. Kattluckan har vi varit tvungen att låsa idag, för det blåser så den står vid öppen hela tiden och det blir alltså ganska kallt inne. Limpar har inte visat minsta intresse för att entra ingången o kliva ut i detta väder.

Men det som verkligen har varit sensation i dag är att jag har legat på soffan i en hel timme och läst mina blaskor, märkligt va?? Känns väldigt konstigt men så skönt det var tror jag gör om det i morgon.

vårvindar friska

Riktigt som vårvindar känns det dock inte men man måste ju intala sig själv att så är det. Här är det närmare stormvarning. Regn och rusk.  Eldar för fullt i pannan men det känns ändå väldigt ruggigt, önskar jag kunde byta med Sara och Britt som just nu sitter på flyget till Egypten. Och jag hoppas innerligt att deras vecka  där kommer att bli kanon.

Har försökt roa mig så gott det går inomhus. Fortsätter med mina plantor och frön. Har nu satt strandkrasse, de luktar ju så ljuvligt, lite paprika till mitt blivande växthus (om Bosse hinner det i vår) Jag ser ju att det är många av mina sådda fröer som inte har någon lust att gro, men jag ger inte upp!!
Änglatrumpeterna växer så det knakar, hoppas bara att jag har bättre tur i år med dom än i fjol. Förra året vet jag inte vad dom drabbades av, men det var något som i stort sett åt upp bladen både på dom och på mina krasse. Det blev stora hål i bladen och blommorna mådde inte alls bra.

Nu ska jag faktiskt lägga mig på soffan och läsa min nya tidning för veckan, hemmets veckotidning!! En riktig kärring blaska men himla bra tidning med både läsning, tips och korsord.

Ha en bra dag jag återkommer

Ingen vår idag inte..

nä, underbart är kort. Utetermometern står på 0 grader och det blåser nordliga vindar, brrr... Skulle ta mig en sväng till husvagnen för att mäta dynorna och sätta mig o leta tyg, men det är så kallt att jag går inte en meter utanför dörren. Har suttit och letat tyg på internet men utan resultat. Har ju bestämt mig för att tyget ska vara blå/vit randigt och det verkar inte vara det lättaste att få tag på, verkar vara mera inne med enfärgat och det vill jag inte ha. Mörkläggnings tyg billigt hittade jag ialla fall, så nu ska det sys mörkläggande gardiner till Saras lägenhet. Då ska jag väl kunna sova när jag jobbat natt.

För övrigt verkar det här bara vara en dag för drömmar. Har tänkt att jag ska måla en väggdekoration i sovrummet ovanför sängen, en text, men jag kan inte bestämma mig för vad jag vill att det ska stå. Någon som kan komma med några förslag??

Nä måste nog lägga mig i ett varmt bad nu innan jag fryser ihjäl! Tänk att det blev höst igen..

På jakt efter våren

Jag förstår inte hur ni orkar!! Ni som bara sover 3-4 timmar per dygn?? Var i säng fredagnatt vid 0330 och uppe med tuppen sen för att se till så Sara  kom iväg med bussen.  Var hemma här när kl var ca 1200. Solen sken från en klar blå himmel och det var varm  och skönt ute. Vem kan gå o lägga sig igen då?? Inte jag! Jag har väntat allför länge på våren.
Bytte om och undrade vad jag skulle göra ute för att hålla igång. Här uppe är det alltför tidigt att börja kratta rabatter, rätt som det är kommer det snö igen och jag vill ju inte skrämma mina skyddslingar. Städa uterummet blev min uppgift. Men det var inte alltför lätt, för där inne förvaras just nu både det ena o det andra efter vinter och renoveringar. Mycket som jag inte orkar eller vågar lyfta.
image205
Lägg ner projektet sa en inre röst o sagt o gjort, jag la ner projektet. Måste vänta på att Bosse får tid att hjälpa mig.

Men jag kunde i alla fall gå runt på min tomt o se o planera för ingreppen som kommer.

image206
Här i stenröset vid fågelbord och fågelbad ska det så småningom på med jord för där ska det växa både kryddor och fina marktäckare.
image207

Här är gruset från i fjol som förbereder grunden där mitt växthus som Bosse ska bygga ska stå. Bredvid till höger ska jag ha ett litet trädgårdsland med morötter och lite potatis.
image208
Här ännu mer mot höger ner i slänten mot skomakar antons, där ska jag låta fingerborgsblommor och lupiner få växa och skärma av vår tomt.
image209
Här är grävrester från arbetet i fjol. Här ska en hel del sten på igen och sedan en massa jord och sedan ska jag plantera marktäckare här. Blir nog jätte bra tror jag.  Efter den lilla rundturen kunde jag inte låta bli att i allafall börja kratta lite. Där borta vid fågelborden där var det ganska torrt och där kunde jag kratta bort en hel del av fåglarnas spill. Det blir ju så himla fint när man krattat. Både min syster och Bosse tyckte att jag skulle låta bli och i stället gå o sova lite, båda vet ju hur jag bli om jag inte sover när jag jobbat.
Det finns två saker som kan få mig på väldigt dåligt humör, och det är för lite sömn och för lite mat.

Nu har jag i allafall hunnit sova ett par timmar på soffan (finns inget som är så härligt som att lägga sig på just soffan) så nu är det nog dax för att ordna lite lördags mat. Ska laga en fläskfilé gryta som jag snott receptet av hos sus68.blogg.se, ska bli spännande o se vad det är.
Hon har mycket goda recept och hittills har jag aldrig blivit missnöjd.

Ha en bra lördag kväll o så hoppas vi på samma underbara väder i morgon


Bönhamn avsnitt 21

Resumé: Första gången berättades det om kapellet och om byn Bönhamn, jag har berättat om första huset på hö sida när du kommer in i Bönhamn, om sjöarna, om turridningen. Om andra huset på hö sida och vår fabrik. Andra huset på vänster sida Harry Sjöbergs, Edvin Näslunds och om ett relativt nytt hus och den drivande PD Näslunds hus.Jag har berättat om affärn o handlare Näslund. Och Verner Sjölanders första hus och det hus som alltså just nu är till salu. Jag har berättat om vårt hus och om Bergkvists hus. Och i ett inlägg berättade jag om skomakar Antons hus, och om B-O Näslunds hus. Så berättade jag om nuvarande systrarna Söderbloms hus. Och om Det fina vita huset. I förra avsnittet berättade jag om gubben Sjödins hus. Förra avsnittet var jag framme vid min svåger Palle och hans charmiga stuga, och  om min svärfars barndoms gård. O nu sist var det Söderbloms och Holmbergs.

image204

Det här har också varit en Sjölander stuga!

Vet inte vilket år den här stugan är byggd. Men Nils-Erik Nordlander kom från Älgsjö med sin familj omkring 1880-90. När Nils-Erik Nordlander dog 1931 löste min svärfars bror Johan Sjölander stugan för enl hörsägen 50-60 kr.

Här bodde Johan och Ester Sjölander med dottern Aina. Det var ju ett litet hus och väldigt trångt och kallt. Så när yngsta dottern Doris föddes fick Johan av svärfar köpa huset i avsnitt nr 8. Senare byggde Johan Sjölander till en egen sjöbod i anslutning till denna stuga.  Familjen fortsatte att bo i denna stuga på somrarna. När Ester Sjölander dog fick dottern Aina överta den lilla stugan med sjöbod.

När Aina blev sjuk sålde hennes barn stugan och sjöboden till familjen Lundin 1998. De äger numera också det stora huset i avsnitt 8. Alltså var cirkeln sluten där.

Bönhamn avsnitt 20

Resumé: Första gången berättades det om kapellet och om byn Bönhamn, jag har berättat om första huset på hö sida när du kommer in i Bönhamn, om sjöarna, om turridningen. Om andra huset på hö sida och vår fabrik. Andra huset på vänster sida Harry Sjöbergs, Edvin Näslunds och om ett relativt nytt hus och den drivande PD Näslunds hus.Jag har berättat om affärn o handlare Näslund. Och Verner Sjölanders första hus och det hus som alltså just nu är till salu. Jag har berättat om vårt hus och om Bergkvists hus. Och i ett inlägg berättade jag om skomakar Antons hus, och om B-O Näslunds hus. Så berättade jag om nuvarande systrarna Söderbloms hus. Och om Det fina vita huset. I förra avsnittet berättade jag om gubben Sjödins hus. Förra avsnittet var jag framme vid min svåger Palle och hans charmiga stuga, och  om min svärfars barndoms gård. O nu sist var det Söderbloms.

image203

Det här huset tycker jag är så himla gulligt! Första kända ägarna till detta hus hette Jonke (Johan) Vedin, det var i slutet av 1800-talet. Han flyttade härifrån till ett ställe mellan Mjösjö och Näsänget, "Åddersvöja" kallades det för.
Janne Sjölander köpte då detta hus tillsammans med sin fru. Tillsammans hade de dottern Frideborg och sonen Stanley. På äldre dar flyttade Janne Sjölander till Nora och sonen Stanley sålde huset på 60-70 talet till Rektor Börje Sehlin.  Börje dog 2000 och då såldes huset till karl-Johan och Lilian Holmberg.

snett bakom detta hus låg tidigare en ladugård, det berättade jag i förra avsnittet.

Herr och fru Holmberg är nog en bidragande orsak till att vi under sommar månaderna har ett underbart café här i Bönhamn. På andra sidan vägen från deras hus ligger nämligen en sjöbod som numera är inredd till fik. Hilmas café. Har ni vägarna till Bönhamn i sommar så fika där, underbart gott!!

Känns konstigt...

Har ni någon gång råkat ut för människor som ni inte riktigt vet vart ni har? Det har hänt mig och det gör mig så frustrerad.  Det finns en person som egentligen aldrig varit min kompis, men varit kompis till en som står mig nära. Helt plötsligt så bryts deras kontakt, och jag blir den som blir kontaktad.

Jag tycker det är obehagligt för  i alla korta meddelande finns en underton av någonting som jag inte kan sätta fingret på. När jag försökt backa ur kontakten får jag höra att jag är en "surkärring" som förändrats sedan jag flyttat. Tack gode gud för det känner jag. Jag vill inte ha med personen själv att göra och personen verkar inte ha lust att backa och inte heller att ta upp kontakten med den andre personen i min närhet. Vad gör man när man tycker att man distanserat sig men ändå går budskapet inte fram??

sms och mail, kommentarer som jag helt enkelt betackar mig för. Har jag förändrats sedan jag flyttade till Bönhamn så tycker jag själv att det är till det bättre, lugnare och tryggare.

I kväll åker jag in för att jobba igen. Just nu känns det jobbigt, känner mig så förkyld igen. Har legat hela natten med värsta frossan i kroppen. Men förhoppningsvis så när man väl sitter där är det lika roligt som vanligt.
Kommer förhoppningsvis att bli lite mera jobb nu framöver.  Det är ju lite jobbigt med resandet men förhoppningsvis är min bil klar snart. Trodde ju att det skulle gå fort när väl styrboxen var på plats, men då hade verkstans mätinstrument gått sönder och så länge verkstan inte kunnat kolla co halten så är bilen inte klar *suck*

Kan just undra hur mycket den räkningen ska gå på. Tur att de inte tar betalt för hur länge bilen stått på deras parkering...

Ha nu en riktigt bra dag ni alla och så småningom en riktigt trevlig fredagkväll

Bönhamn avsnitt 19

Resumé: Första gången berättades det om kapellet och om byn Bönhamn, jag har berättat om första huset på hö sida när du kommer in i Bönhamn, om sjöarna, om turridningen. Om andra huset på hö sida och vår fabrik. Andra huset på vänster sida Harry Sjöbergs, Edvin Näslunds och om ett relativt nytt hus och den drivande PD Näslunds hus.Jag har berättat om affärn o handlare Näslund. Och Verner Sjölanders första hus och det hus som alltså just nu är till salu. Jag har berättat om vårt hus och om Bergkvists hus. Och i ett inlägg berättade jag om skomakar Antons hus, och om B-O Näslunds hus. Så berättade jag om nuvarande systrarna Söderbloms hus. Och om Det fina vita huset. I förra avsnittet berättade jag om gubben Sjödins hus. Förra avsnittet var jag framme vid min svåger Palle och hans charmiga stuga, och  om min svärfars barndoms gård.

image201

Det här huset byggdes omkring 1870-80. Genom hörsägen har timret huggits på rotsidan och dragits på isen till Bönhamn. Farfar till Ingvar Nordin i Näsänget har byggt huset.

1907-1908 bodde Otto Nordlander med fru här. Han var då nygift med Jenny Nordström från Trysunda. De två träffades när Högbonden byggdes. Hon jobbade som kocka till gubbarna som byggde fyren. 1910-1912 flyttade de ut till Trysunda.

Till huset hörde även en ladugård som låg mellan nästa avsnitts hus och byns bagarstuga. Det är många som bott i detta huset. Efter 1930 någon gång köpte Sigvard Sandin huset men sålde huset till Sofia Nordin 1943-44,  Sofia dog jul/nyår 1944 och hennes dotter Ida Östman tog över stugan. Ida var gift med Pelle och bodde i Härnösand. Efter Pelles död åkte Ida till Bönhamn några gånger per år. Till slut sålde hon stugan till Sven-Erik Söderblom och hans fru Karin 1974. Karin Söderblom äger fortfarande stugan och tillbringar sommrarna i Bönhamn.

Sven-Erik Söderbloms pappa var född och uppvuxen i huset avsnitt 14
Karin Söderblom är född i Bönhamn och bodde som liten (vad jag förstått) som vi säger Nol i hamna (norra hamnen)

Att alltid behöva göra

Tänk att vissa dagar bara är.  Jag har så svårt för att acceptera att ibland finns det inget viktigt att göra. Jag försöker hitta göra, vare sig det behövs eller inte. Kanske det har med uppfostran att göra? Vi, jag och mina syskon är ju uppfostrade på det viset att man arbetar och gör rätt för sig. Kan man inte arbeta med tunga saker så finns det alltid saker som måste göras i allafall.
Men ibland är det ju faktiskt skönt att bara vara, men det är det som jag har så svårt för. Jag kan på kvällarna känna att, varför satte jag mig inte o läste den där boken el.dyl.. men det känns nästan som om jag skulle kunna kallas lat om jag gör nåt sånt och det är det sista jag är.

Marie (som har fiket i stan där jag brukar jobba) säger alltid att det är sån skillnad när jag jobbar eller när någon av de yngre jobbar. Jag ser själv vad som måste göras. Men jag tror inte det har med ålder att göra, för Sofie är likadan. Jag tror det har med uppfostran att göra, har man redan som barn fått lära sig hjälpa till hemma och vet att man måste arbeta för att få lön, då faller det sig naturligt. Men om man under sin uppväxt alltid haft allting serverat då ter sig saker och ting inte lika naturligt att se vad som behöver göras hemma eller på en arbetsplats.

Nu är kl 12.40 och jag satt precis o funderade på vad jag gjort. Jag skulle vilja ta min promenad, kanske lägga mig i soffan och läsa en stund, men jag vet att möjligen kommer jag att ta en promenad men lägga mig i soffan för att läsa, det kommr jag förmodligen inte att göra. Varför har jag så svårt för att unna mig det jag skulle vilja bara för att ha det lugnt o skönt, varför kan inte jag bara skita i att tex dammsuga, eller tvätta den där maskinen.

Hmm jag måste nog åka på kurs, eller vad tror ni??

Ett års jubileum

Det har jag idag! I dag har jag varit Bönhamns bo i precis ett år. Det har hänt väldigt mycket här under året som gått.
Vi började med förändringarna ute förre våren, först ändrade vi och gjorde en uppfart till huset. Var tvugna att borra sönder alla stora stenar så grävmaskinen kunde lyfta undan, Grävde o grejade en hel helg och sen på med allt grus för att göra vägen.
image195
image196

image197
image198

Sen hade ju jag bett om ett vindskydd. Det fick jag, ett STORT, ett helt ute rum. Där har vi haft många mysiga kvällar.
image199

Sen blev det höst, och massa buskar, blommor och träd skulle flyttas. Även ute går det bra att möblera om...
På sen hösten skulle det flyttas upp på övervåningen för då började vår stora renovering på nederplan. Mitt kök skulle byggas.Nu har det gått ett år och vi har fortfarande vansinnigt mycket att göra både ute o inne, men var sak har sin tid och nu är det faktiskt dax att flytta ut för att fixa ute.

Det har i vilket fall som helst visat sig att jag ångrar mig inte som flyttade ut hit, bättre kan man inte bo!!

Äntligen!!!!

Vad jag saknat er!!! Tänk att man kan bli så beroende av detta bloggande.
Jag hoppas ni haft det bra allihopa.?

I Söndags sedan Magnus o Malin o deras barn åkt , Tog Bosse o  Jag fyrhjulingen upp i skog o berg. Vi hade verkligen kalas väder i söndags. Sammantaget var vi nog ute 3-4 timmar jag såg ut som en liten kräfta på kvällen.
I vanliga fall brukar vi alltid titta på Kommisarie Barnaby i Midsommer på söndag kväll, men nu var det ju hockey så vi från gick det normala. I går var det också hockey o det är märkligt ingenting är normalt längre.

Den mest fredlige karl vrålar o skriker när det är hockey, blir som förbytt och i stället för att sitta med i rummet o se på sitter jag någon annanstans, i går kväll satte jag nya naglar, för det var verkligen på tiden. Skönt att ha det gjort.

I dag står det en resa in till stan på programmet. Jag vill träffa Sara innan hon åker till Egypten, o sen är en mycket god vän till mig i stan o hälsar på så jag tänkte roa mig lite.I  går fick jag en fråga av min dotter! Hon ska ner till Sthlm innan avresa till sthlm, bussen går på lördag morgon, men nu var det några kompisar till henne som skulle ner på fredag o sara skulle få åka med dom om hon ville. Hon frågar mig o jag vet inte vad jag ska säga?? Jag undrar hur gamla de är, hur länge har de haft körkort, vilken bil kör de med??
Jag förstår att Bosse tycker jag är lite fånig, han ställde motfrågan om det vore Sofie som körde skulle hon få åka då? Jo naturligtvis!! Ja men säger Bosse, det här är ju killar, de har säkert kört mycket mera än Sofie!!

Hur skulle ni göra?? Skulle ni skicka iväg er dotter, med för er okända killar i bil till Sthlm?? Jag har ju ingen aning om hur de kör?? Jag kanske är lite hönsig eller??


RSS 2.0