Visste ni detta om Valborgsmässoafton

VALBORGSMÄSSOAFTON
   En kvinna vid namn Valborg föddes år 710 någonstans i norra Europa. Enligt legenden var hon dotter till den store kungen Richard. Den mest vanliga tron är att hon föddes i nutida England. Hon dyrkades som befordrare av markens fruktbarhet, och hennes namn sammankopplades med hedniska vårseder kring första maj - på så sätt hamnade hon i vår kalender.

Nu beroende på datumet när hon blev helgonförklarad, blev hennes namn associerat med viking våren och fruktsamhets festligheter. Detta ägde rum ungefär samtidigt under året, runt den 30 april. Hon var avgudad på samma sätt som vikingarna hade avgudat våren. Så efterhand som vikingarna spred ut sig i Europa, blev de två datumen sammansatta och bildade på så vis valborgsfirandet.

Valborg symboliserades vanligtvis av tre ?goat ears? och en liten flaska med olja. Detta skulle indikera fruktsamheten. Så hur stor
var intrycket eller påverkan, religiöst sett på Valborgsmässan? Denna högtid var troligtvis mer
som en ursäkt för att umgås med vänner och bekanta och för att ha roligt. Med tanke på de två grundstenar som blev hopsatta på grund av att en högtid skulle bildas; Valborg; en katolsk nunna och en vårfest. De hade inte något samband med varandra överhuvudtaget men faktum är att de gjorde valborg till en högtid.

 

image247

Elden
   Seden att tända eldar på valborgsmässoafton är inte så gammal som man kan tro. Vid mitten av 1700-talet fanns den bara i Uppland och syftet med eldandet var antagligen att skrämma bort rovdjuren innan man släppte ut korna på bete i skogen. De vårsånger som vi sjunger när vi står runt Valborgsbålet är ännu yngre. De flesta är från 1800-talet och fick sin spridning genom studenternas vårfirande. Den äldsta valborgstraditionen är den sydsvenska seden att ?föra maj i by?. I skymningen gick ungdomarna ut i skogen och bröt
gröna kvistar, som de stack in i taken på husen i byn, medan de sjung en visa full med
önskningar om en ljuvlig sommar. I belöning fick de ägg. Denna gamla sedvänja var på väg
att dö ut men har återupplivats på en del håll i Skåne, Blekinge och Halland.
  

Vårens dag
   Den 30 april börjar våren. Det är Valborgsmässoafton. Kvällen före helgonet Valborgs dag, som är den 1 maj. Första maj är vår enda icke kyrkliga helgdag, det har den varit sedan 1938. Då tänder vi brasor. Det brinner eldar över hela Sverige från norr till söder, på landet och i staden. Förr i världen brukade man släppa ut korna i skogen den 1 maj. Dessförinnan var man tvungen att skrämma bort vargar och björnar, det hjälpte eldarna och oväsendet till med. I universitetsstäderna Uppsala och Lund, firar man extra mycket, studenterna har sina vita mössor på sig, sångkörer sjunger ?Vintern rasat?, ?Sköna maj? ?Välkommen? och ?Vårvindar friska?. Staden är full med människor som vill titta på studenternas firande. I Uppsala åker studenterna i små hemmagjorda knäppa båtar nerför ett litet vattenfall i ån.

   Många har nu "vår städat" i sina trädgårdar och gjort det fint i rabatten, det överflödiga eldas nu upp. Det råder en speciell stämning runt elden den här kvällen.

 

Vad gör ni i kväll? Som alltid firar vi med vår första grill fest och naturligtvis går hela gänget ut till brasan och kollar sedan. Majbrasan har vuxit under veckan och är nu stor som ett hus.

Önskar er alla en mycket trevlig kväll.

 



Kommentarer
Postat av: Britten

Men oj ! vilken kultur på syrrans nationaldag,,,,tack för det...Modern pigg och glad varit på bjuding....

2008-04-30 @ 19:28:52
URL: http://pyrobritt.blogg.se
Postat av: Lillemor

ojoj massa info haha. vi firar inte alls. men jag ska i år följa med måns ner och kolla på majbrasan dom har på lakeskär. en liten ,liten ,ö ca 100meter ut i vänern. där ror en snubbe ut och fjuttar på värsta stora brasan och sen kör dom feta fyrverkerier nere vid marinan ,alldeles vid vattnet alltihop.. så DET ska vi.sen blir det väl ostbågar och tv hahah. a det mysigt

2008-04-30 @ 20:20:31
Postat av: Margaretha

Tack för uppdateringen
:D
Känns härligt att våren är här på riktigt
Kram
Margaretha

2008-05-01 @ 11:56:27
Postat av: Anonym

Det var mycket jag inte visste om Valborg!
Ha det gott

2008-05-01 @ 13:03:16
URL: http://LissenTo.Blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0