Krönikan över 2012

Årets näst sista dag. Sitter och tänker tillbaka och inser att det har varit ett år fyllt av möjligheter och upplevelser. Känner en stor tacksamhet och ödmjukhet inför livet och vad det ger mig. 
 
2012 började med för mig bara 2 veckors arbete. den 16:e jan åkte jag till Sundsvall på smärtrehab. 6 veckor skulle jag göra där. Å vilka fantastiska veckor det blev. Så mycket jag lärde mig om min värk både på det fysiska och det psykiska planet. Vi var en grupp på ca 12 personer varav 6 st bodde kvar på patienthotellet mellan måndag tom onsdag. Vilka underbara vänner jag fick därnere, vilket fantastiskt sätt vi tog hand om varandra, för allting var inte som sagt bara toppen där. Vi gick igenom mycket psykisk smärta också. Många av oss har fortfarande kontakt och det kommer vi nog att alltid ha. Efter smärtis sista dag tog jag tåget ner till Stockholm, Arlanda för att börja min semester, 3 veckor i Thailand. Skönt och välbehövligt. 
 
 
22:a feb landade vi i Thailand. Phi phi öarna, Patong, Khao lak och Bangkok. Underbara veckor i värme. Väl tillbaka i Sverige var vi redan inne i mitten av mars, närmare bestämt den 20:e mars. Då hade ju jag varit borta så länge från jobbet så jag kände mig lite som en nykomling. Många nya ansikten som kommit till och naturligtvis tog det lite tid innan man var inne i arbetet igen. Men som många vet har jag ju ett underbart jobb, ett tacksamt jobb med många underbara människor och känslan av att göra skillnad är otrolig. 
 
Till slut kom påsken och den firades hemma i ganska lugn och ro. Sara kom hem, lite sjuk och ganska slut på. Skönt att få ta hand om henne.
Det har ju blivit något av en tradition att fira en av påskdagarna med vår goa vänner Fredrik och Birgitta. Då brukar vi ta oss ut till deras tjärn som ligger mitt i skogen så naturskönt. Öppen eld, god mat och dryck och efteråt på kvällen en god middag tillsammans. Så även i år. Tillsammans var vi 9 st som hade en underbar dag och kväll därute.
 
April gick, och våren gjorde en relativt tidig ankomst. Mycket av min tid på våren går ju till att fixa trädgård, ett mycket angenämt göra. 
I mitten av maj åkte jag på en liten ledighets tripp igen. Tog mig ner till Stockholm och tillbringade några helt underbara dagar med min syster och min döttrar. Jag hade vädret med mig och det var verkligen försommar där då.
 
Efter dessa underbara dag tog jag mig vidare ner till Göteborg för att tillbringa tid också i den underbara staden. Båttur, Liseberg, god mat och en biltur till Malmö för att träffa Katarina. 
Väl hemma klev vi in i juni månad. I denna sommarmånad börjar turisterna komma och vår butik går upp på högtryck, mycket jobb. I år fick jag även äran att åka till Lettland där vi precis öppnat en butik. En hel del studiebesök blev det inte bara i vår egen butik utan även runt om, för att få en större inblick i hur läget är där nere. Och läget i Lettland är inte bra, enorm fattigdom. Sista dagen åkte vi ut till Salaspils, ett koncentrationsläger. Mycket berörd åkte vi sen hem till Sverige
 
Juli och Augusti var det inte så mycket som hände utan mest jobb. Åsele marknad naturligtvis, kan ju inte missa den ;) September tog vi en veckas ledigt för att åka till Gran Canaria,avkopplande och skönt för att sen ta tag i nästa stora arbetstid. 
Oktober, november och december är för mig som för alla andra handlare en högtrycksrygg. Det har blivit många arbetstimmar i halvstress. I december hade vi även vår allra första julmarknad här i Bönhamn. En mycket lyckad sådan. Tänk er själva en julmarknad i en liten by, där man kan gå runt i hela byn, in i sjöbodar och i gammal affär. Det brinner eldar och machaller i hela byn, tomten som går omkring och delar ut påsar till barnen. Ja det var såå mysigt. Missa inte den nästa år till 2:a advent. 
Nu har vi precis firat jul i Stockholm tillsammans med nästan alla barnen. Sofie, Johan och Sara var där, tyvärr hade vi inte Katarina med oss, men man kan ju inte få allt, kanske nästa gång...
I morgon avslutar vi året med min mors födelsedag. Hon fyller 80 och det ska vi fira med en mysig dag tillsammans med henne. Som tur är kom ovädret vi väntat på inatt, så förhoppningsvis ska vägarna vara farbara i morgon igen, nu ser de ut som en hockeybana.
 
Jag är tacksam för det år vi haft. Kanske inte mycket som hänt. Vänner har kommit till och vänner har gått. Jag tror att jag kan säga att jag är tacksam för att jag lärt mig att man kan inte vara alla till lags. Min energi sparar jag till de vänner som ger mig energi tillbaka. Besvikelser kommer och besvikelser går, men vi är alla friska, vi lever ett gott liv finns det något större att äga i livet?
 
Önskar er alla ett Gott nytt år

Energi!!!

Det är inte längre ofta jag åker till min gamla stad, Övik. Men idag har jag gjort en snabbis i stan, jätte kul. Som alltid. De absolot första jag stöter på är min morbror och moster. Så jätte, jätte roligt. Att kunna stå där mitt i stan och snacka och disskutera olika världsproblem och privata problem, o inga problem alls. Trevligt, väldigt roligt. Handla, morsa på polare och handla samt äta lite lunch...bara trevligt. 
 
Att tillbringa tid med energigivare, det kallar jag värdefull tid. Det har varit lite mycket på senare tid med såna som suger energi, jobbigt. 
Har lite lite energi just nu med såna som inte kan ta kritik för vad den är. Gör man ett fel kanske man står för det, man klarar att ta ett nederlag och sedan får ta lite kritik för det. Att höra sanningen ibland har väl ingen dött av eller?  Naturligtvis handlar det om hur man säger den också, men att hantera sanningen bör väl alla kunna göra? 
 
Äsch...orkar inte med människor längre som tycker att mitt sätt är sant och inget annat spelar någon roll, när man ifrågasätter hur en kompis tänker och sen får skit för att man bara ifrågasatt, det är sånt som jag inte längre orkar med. Ingen är perfekt, hur man än försöker. Äh lämnar det. 
 
Ikväll är det på spåret som gäller, lite fortsatt planering för vår kommande semester och energin kommer som ett brev på posten.
 
Började skriva en årskrönika men råkade trycka på fel knapp och poff, var den borta....Men det kommer mera

Lucia

Lucia är inte som den var förr i världen. Om det beror på att barnen är vuxna och inte hemma eller om det är en själv som förändrats vet jag inte, kanske det är världen som förändrats? Nu får man ju tydligen inte längre ha pepparkaksgubbar i Lucia tåget.
 
När barnen var små såg vi alltid på Lucia på tv samtidigt som vårt morgon fika. Lite extra naturligtvis var det ju med pepparkaka och lussebulle. Sen var det ju alltid Lucia på skolan någon kväll, det var en känsla över det. På kvällen brukade flickorna åka till vänner och bekanta o Lussa för alltid fick den ju nån liten peng för att de kom. Det var tider det. Jag satte på TV.n i morse men ingen känsla infann sig, så tråkigt.
 
Här fortsätter snön att vräka ner, som om det inte räckte nu. Men det blir en vit jul och det var ju det jag ville ha.
 
I morgon gör min älskling juluppehåll i Göteborg, han får ta med sig jobbet hem och sköta det på avstånd och det ska bli så mysigt att få ha honom hemma. På tisdag ska vi åka upp till lappmarken och önska lilla mamma en god jul, leverera lite julklappar och någon julblomma. Sen på fredag beger vi oss till Stockholm för att fira jul med barnen, det ska bli mysigt tror jag att få fira jul i ett vitt stockholm. Jag är inte ledig mellandagarna utan jobbar på som vanligt. Nyårsafton åker vi åter igen upp till Åsele när lilla mamma fyller 80 år. Och sen efter nyår är det bara en månad kvar till semester, det ska bli skönt.
 
Men nu är det nog dax för en liten session i soffan framför tv:n
 
 

Julmarknaden i Bönhamn

Vilken kanon marknad det blev!! Tänk er själva vilken mysfaktor,  den vita snön mot sjöbodarnas röda färger. Men lite nervösa var vi allt, med tanke på det väder som varit innan under veckan. Både 20 gradig kyla och snöstorm. Men på lördag morgon var det bara -5 och lätt snöfall, perfekt med andra ord. Det är klart att kallt blev det ju, eftersom det blåste lite från havet, men det är ju bara att klä på sig såna ggr. 
 
Vi hade marchaller hela vägen från vårt lilla kapell och genom hela byn. Många sjöbodar öppnade upp så man kunde gå in i dem och handla där, för överallt var det marknadssäljare. Inne i sjöbodarna, i vår bagarstuga bakades det, efter vägen stod det säljare och vår gamla, numera nedlagda affär var även den öppen för försäljning. Tomtar som gick omkring, den ena för att dela ut små godispåsar till alla barnen och den andra för att hälsa välkommen och önska god jul. 50 st godispåsar hade vi gjort iordning och allihopa gick åt. Jag vågar inte gissa hur många besökare vi hade men det var hundratals iallafall. 
 
Vi har fått väldigt bra respons för vår marknad och kommer att ha den även nästa år, samma tid den andra advent. Och naturligtvis mera välplanerad då. Nu har vi ju lite kött på benen och vet vad vi kunde gjort bättre. Jätte, jätte roligt var det iallafall. 
Det roliga med såna här tillställningar är ju att alla verkligen är med. Jag tror att det är kanon för hela byn, det har varit en otrolig sammstämning. Jag hoppas på att sammanhållningen i byn kommer att bli helt otrolig efter några till julmarknader. 
 
På söndag träffades vi igen, vi som hållit i lite trådar, uppe hos Peeter för att gå igenom dagen innan. Dricka lite glögg och bara surra bort några timmar. Mycket trevligt.

Vecka i korta drag

Vilken vecka, tur det är sista arbetsdagen i morgon. Efter förra helgens oväder trodde jag att vi skulle vara förskonade ett tag men ack..
Under de dagar som gått har kylan gått upp mot över -20 grader och nu när det åter igen är mildt kommer ju snön som ett brev på posten. Sen i går har det kommit ca 1 dm här ute. Nu har det visserligen slutat snöa men då kommer blåsten, det tar i riktigt ordentligt ibland. Hoppas bara att strömmen blir kvar denna gången. 
 
I morgon ska jag återigen ner och hämta B som kommer hem eftersom vi har julmarknad på lördag.
Och de ska bli så kul. Det är första gången som vi ordnat julmarknad här ute, hoppas bara att det blir någorlunda bra väder. Det är över 30 st anmälda försäljare.
Fattar ni...i vår lilla by, 30 st....Bönhamn i vinterskrud är ju som en levande liten julby. Tror stämningen kommer att bli fantastisk, bara vädret nu är på vår sida också
 
Sen till veckan är det ju lucia. Tiden går onekligen väldigt fort. Julen ska vi i år fira i Stockholm och det tror jag också blir kanon. Ett stockholm i vinterskrud i juletid, med alla dessa fantastiska belysningar....Det blir kanon
 
 

Vecka i korta drag

Vilken vecka, tur det är sista arbetsdagen i morgon. Efter förra helgens oväder trodde jag att vi skulle vara förskonade ett tag men ack..
Under de dagar som gått har kylan gått upp mot över -20 grader och nu när det åter igen är mildt kommer ju snön som ett brev på posten. Sen i går har det kommit ca 1 dm här ute. Nu har det visserligen slutat snöa men då kommer blåsten, det tar i riktigt ordentligt ibland. Hoppas bara att strömmen blir kvar denna gången. 
 
I morgon ska jag återigen ner och hämta B som kommer hem eftersom vi har julmarknad på lördag.
Och de ska bli så kul. Det är första gången som vi ordnat julmarknad här ute, hoppas bara att det blir någorlunda bra väder. Det är över 30 st anmälda försäljare.
Fattar ni...i vår lilla by, 30 st....Bönhamn i vinterskrud är ju som en levande liten julby. Tror stämningen kommer att bli fantastisk, bara vädret nu är på vår sida också
 
Sen till veckan är det ju lucia. Tiden går onekligen väldigt fort. Julen ska vi i år fira i Stockholm och det tror jag också blir kanon. Ett stockholm i vinterskrud i juletid, med alla dessa fantastiska belysningar....Det blir kanon
 
 

Gilla läget

Jodå nog startade den alltid, tack o lov kände jag. Åkte iväg tidigt så de andra i byn skulle finnas bakom mig om utifall att..Så fort laddningslampan började lysa fick jag se till att varva upp bilen så den började ladda igen och jag tog mig till jobbet..skönt! Väl i Kramfors åkte jag in på mekonomen för att köpa ett laddningsrelä och sen gav jag killarna på jobbet (som kan) i uppdrag att byta under dagen. Tyvärr visar det sig då att det sitter så illa till så man måste bort med hela generatorn för att komma åt och de har inga grejer för det. *suck* bara att beställa tid på verkstan då, så i morgon kl 13. Jaha tänkte jag hur tar jag mig då hem?  Men hela mitt jobb är ju fyllt av änglar så Fia bjuder mig sin bil och jag tar mig hem. Skönt.
 
För övrigt har jag tillbringat dagen i Sollefteå för att hjälpa till att bygga upp den nya butiken. Mycket jobb och mycket att tänka på. Öppnar på lördag. Åker samma väg upp dit i morgon igen.
 
Väl hemma har snön vräkt ner under dagen. Och det finns väl inget som känns så jobbigt som att skotta snö när man kommer hem efter en lång dag och bara är trött..Men vill man in med bilen för att den ska vara varm i morgon så är det bara o gilla läget. Som tur är var det ju inte blöt snö utan lätt kall snö. 
 
Nu känner jag att det inte finns så mycket mera att orda om utan det är bara att dra täcket över huvudet för i morgon kommer det att bli en mycket längre dag än idag. Gilla läget

Alla goda ting är tre...

Tre är faktiskt en siffra som det är nåt magiskt med. Alla goda ting är tre, när någon dör är det oftast tre st som följs åt och händer nåt skit är det oftast tre saker samtidigt.
 
Vi har konstaterat att det är så! Förra veckan gick elpannan sönder, i fredags under stormen fick in all rök, som då gjorde att allting fick tvättas och avtorkas. I dag upptäcker vi att laddningen på bilen inte fungerar. Tre saker som kanske inte är alltför dyra och det kunde ju varit värre, men ganska tröttsamma och bökiga grejer. 
I morgon bitti för jag bara hoppas att bilen startar och att jag tar mig till Kramfors där jag kommer att ha hjälp, annars vet jag inte vad eller hur jag gör...Finns inte så mycket hjälp att få här ute. 
 
Nu är jag iallafall väl hemma och ska börja fundera över vardagliga saker. I morgon är det återigen dax för en tur och hårt arbete i Sollefteå. På lördag öppnar butiken och då ska allting vara tipp topp och helt fyllt med saker
 
Men nu, huvudvärkspiller och en stund i soffan

vinter

 
Javisst, nu är den här. På gott och ont tycker jag. Det blir ju så mycket ljusare och trevligare ute. Men kylan gillar jag inte och inte min kropp heller. Men årstiderna varierar ju och det är bara att gilla läget. 
 
Idag har det varit en mycket lugnare dag än i går, ingen blåst och inget snöande. Så här kan det fortsätta vara tycker jag, vi behöver inte mera snö. Knappt en halvmeter och minus 6 grader, perfekt. Skönt tycker jag att det kom nu medans Bosse var hemma, blir ju så mycket lättare för mig med skottningen...
 
Klockan 12 i går såg det ut så här:
 
 
Idag kl 12 såg det ut så här
 
 
onekligen en viss skillnad. 
Kul tycker jag att det är snö nästa helg när vi har julmarknad i byn. Hoppas bara att det inte tänker blåsa, för då blir det ju så kallt för alla de som säljer och alla de som handlar. ca 30 st utställare och försäljare har anmält sig, blir en stor marknad. Förstår ni hur mysigt det kan bli med julmarknad här, ska bli så kul
 
Nu är det dax för söndagsmiddag

Vinterhamn

I dag är det verkligen vinterhamn. Oväder har vi haft hela veckan men i går ökade det lavinartat. kl 1730 ungefär for strömmen och sen hade vi nästan ingen ström på hela kvällen. Middagen, ja den fick vänta tills mycket sent när strömmen var tillbaka. Det är vid såna tillfällen man inser att man kanske skulle haft nån typ av mat som man även kan äta kall..Man lär sig kanske ev att handla hem sånt när man i förväg vet att det blir oväder. 
Mysigt ändå kan jag tycka för utan ström blir det varken tv eller dator. Mycket levande ljus och mysig samvaro kan det ju bli istället. Som tur är kan vi ju elda när strömmen lägger av så värmen behåller vi ju någorlunda. Tyvärr så eftersom det blåste så fruktansvärt fick vi ett baksug i pannan som gjorde att all rök kom in, så idag har jag fått ägna tiden till att tvätta och städa allt för att få bort röklukten någorlunda. 
 
Idag är det full storm och under dagen har det säkert kommit 2 dm snö. Det fullkomligt vräker ner samtidigt som det stormar hårt. Men istället för att skriva har jag varit ute i ovädret och fotat för att visa er. De första och sista fotona är ifrån idag.
 
 
 
Ska kanske tillägga att efter det att jag tog bilderna har det kommit säkert 2dm ytterligare

RSS 2.0