Min egna årskrönikaFörra nyårsaftonen firade vi här med Bosses bror och hans fru, samt PA och flickvän. Det var en väldigt trevlig kväll men kallt! Huga så kallt det var, närmare 20 grader vill jag minnas, tårna var väldigt frusna när vi stod tillsammans och skålade när vårt lilla kapell stod för klockringningen i Bönhamn.

Januari och Februari var lugna månader som inte stod för så mycket pysslande eller arbete. Vi var nog ganska trötta på både renoveringar och annat. Min mor påbörjade sin cellgiftsbehandling som tack o lov fungerade bra, men det var en jobbig tid för lilla mor och mången oro härifrån. Min lilla Sara fyllde myndig och övandet av körkort började

I Mars däremot började det sakta ljusna och man kände hur det vände mot vår. Mina gröna fingrar ville plantera och plantera, det töade och försvann för att sedan i April vända och bli vinter igen. Först kom stormen och sedan det vita som man kallar snö.  Här hade jag ju kommit till avd plantera blommor, som man gjorde i värmland, men vad fick jag? Jo snö i massor.


När Sara fick åka på sin 18 års resa med Britt, snöade det för fullt här hemma då var det den 8:e april. Vårkänslorna försvann och vintern kom åter.

Maj månad började väldigt kallt, grått och trist, men i mitten av maj hände det grejer! Värmen kom, om än bara tillfälligt så ändå, min älskade Mitchi klarade besiktningen och jag kunde äntligen börja köra japanskt igen. Men säg den glädje som varar, när det gäller mina bilar *suck*
Liljekonvaljerna var extremt tidiga, redan den 27:e maj plockade jag liljisar för full, de brukar ju plockas in runt midsommar.
I Juni tog Johan studenten och det var nog den varmaste dagen på hela sommaren. Det var många som svimmade av värme slag medans vi väntade på dessa studenter. På kvällen hemma fick vi vara med om något traumatiskt när den ung kille fick hämtas av räddningstjänsten efter att ha legat i kallt vatten väldigt länge, som tur var gick allt bra. Midsommar kom och gick och jag har väl ett uns pessimistiskt inslag där att efter midsommar så vänder allting och det går med raket fart in i hösten.
Men hela Juli hade vi ju kvar av sommaren i alla fall.  Skulefestival, viskvällar i kapellet och familje dagar med ungarna. Jo det var en underbar sommar. I slutet av Juli plockades då äntligen Tjabo (vår husvagn) fram igen och Bosse och jag tog semester och åkte söderut. Fiskeläget Bönan i Gävle,  Rättvik på classic car show, och Stubberudhaget och Maria Yrvette Nightviolet, bara det en upplevelse hihi.


Väl hemma var vi redan inne i Augusti och livet återvänder ju där sakta till vardag efter fest i flera månader.  Det är inte nu sagt i vemod utan i lättnad, det är faktiskt jätte skönt att få tillbaka sin by av turisterna som vandrar upp och ner överallt i flera månader.
Jag ansågs av Förnedringskassan att vara full frisk utan värk och skulle börja jobba heltid. Jojo allting går, ett tag.

Sept, Okt och Nov förflöt utan några som helst problem, men visst känns allting roligare när det dras mot jul i December?
Em curling i Övik, Lars Vegas julshow i Sundsvall och så till slut JulDe här sista dagarna har ju också varit lite udda, men de när nu över och det är verkligen rent hus. Med facit i hand har det ju varit ett ganska bra år.
 Min mor har besegrat sin canser, min yngsta dotter klarade sitt körkort , min äldsta dotter går det bra för på universitet, min syster överlevde Marocko och min bror trivs nu där han bor och min älskade Bosse mår bra. Det fungerar att jobba och pendla, vad som än händer sen med kroppen det blir nästa års huvudvärk.

Ett mycket Gott Nytt år önskar jag er alla!!

                                                                

                                                     

Rent hus

Har ni sett det där äckliga programmet någon gång? I dag har vi varit hos ett par vänner och hjälpt till. De har en stuga som de brukar hyra ut, den som nu bott i stugan i 7 år har precis flyttat men hon glömde städa ur sig......De nya som ska in vill flytta in nu den 1:a så naturligtvis hjälper man till. Men det var det äckligaste jag någonsin varit med om!!!  Programmet på tv3 kan slänga sig i väggen. Där är ju mycket fejk, men här var allt på riktigt.  Fy vale (som vi säger i norrland)
De hade tom huggit ved inomhus, förstört korkmattan....De får byta spis, fläkt, toastol alla såna där saker som dusch slang, slang från tvättmaskin, ja jag vet inte allt, you name it...

Nu är vi äntligen hemma igen i allafall och jag har duschat av mig all skit. Bosse hamnade i soffan för det är ju hockey och han vill väl se hur mycket Modo förlorar med idag!! hihi 
I dag blir det bara en kort blogg för i morgon tänkte jag skriva min års krönika. (Alla gör ju så och jag gjorde ju så även förra året så det är väl dumt att hoppa över det i år?) Så i morgon blir det en längre blogg.

Nu ska jag hålla min älskade sällskap så kanske det känns bättre att ta en förlust hihihi

Mellandagar

Så hade man jobbat klart för det här året. Känns ju skönt!  Nu är jag ledig fram till fredag inte helt fel. Johan och Kattis kom igår och vi hade tillsammans en mysig och lugn kväll framför tv:n och ingen julmat.

I dag är det min tur att inte må så bra. Känner mig däst och illamående och väldigt trött. Så idag blir det nog en väldigt lugn dag framför tv:n borde väl finnas någonting att titta på.

I morgon ska Bosse in till Övik för nåt mek med sin bil, vet inte om jag orkar följa med men det är väl altlid nåt som ska inhandlas före nyårsafton. Tycker inte om att springa på stan under dessa dagar när folk blivit som tokiga och ska handla på mellandags rean.  Var ut en sväng på annandagen innan jag började jobba men jag blir tokig i huvet av att trängas med dessa människor.  Nej shoppa kan man göra någon annan dag.

Önskar er en god fortsättning på julen tills vi hörs igen

Julen 2008...

blev inte riktigt som man trott. Dagen förflöt i lugn takt, mycket skönt.  All mat var ju klar så det var ju ingenting sånt som skulle förberedas. Vi tog vår julpromenad och matade svanarna, ja det såg ni ju i går om ni kikade på mitt bildspel.

På eftermiddagen började Bosse må illa. Ont i magen och värk i benen.  Tyvärr var det inte heller nåt som blev bättre utan tvärtom. Han gick till sängs redan vid 17 tiden, då orkade han inte mera.  När tv visade Karl-Bertil Jonsson då var han ju tvungen att komma o kika lite, och när vi skulle öppna våra julklappar var han med en stund, men all maten den hoppade han över. Idag mår han tack o lov bättre, det var ju tur eftersom han tagit på sig att köra en taxi inatt.  Jag själv sitter just nu i bilen på väg till Övik för att jobba.  (Mobiltbredband är bra, nu kan jag blogga vart som helst hihi)

Min mage känner känner sig lite orolig men det är nog övergående hoppas jag.

Mamma och tjejerna kom alla iväg ordentligt. Tjejerna åkte redan vid11 tiden. Sara skulle iväg för att jobba, och sedan är det ju fest med kompisar, samma sak för Sofie där var det också fest ikväll med kompisar.
Mammas taxi åkte iväg vid 1430 så hon är nog strax hemma i Åsele och jag tror det var en mycket nöjd liten gumma som åkte hem idag.

Nu önskar jag er en god fortsättning på julen 2008

Julafton i hamna

I går kväll hade vi en jätte mysig kväll med glögg och gotter och mysig tv.  Nu idag har vi haft besök av tomten i byn och dennes häst.  Vi tog en promenad och såg till så att även svanarna får sig lite jul. Allt är lugnt och skönt precis som det ska vara i juletid, ja varför kollar ni inte in själv hur vi har det i Bönhamn när det är jul.

24 DecemberJulafton med hindrande julgransljus. - Nedräkningen är slut, och det kan inte bli bättre! Glatt kryper han ur bädden och ropar på Gumman, som kommer och hjälper honom med kläderna. Han kråmar sig framför henne och hon tycker, att hon har en rasande stilige make. ( I hemlighet tycker hennes man det också!)

När så allt är färdigt lindar Gumman kärvänligt armarna om Tomtens hals och skaldar högtidligt: "Du min lille Gubbe ska en nöt få att knäcka, en överraskning stor, som länge ska räcka....Min gåva tilldig jag vill ge, -vi som är två ska bli tre...."

Så smiter Gumman ut och lämnar kvar sin handfallne make. Ett lyckligt leende breder långsamt ut sig över skägget. "Jag tror bestämt att jag ska bli Tomtefar!" säger han rörd till julbocken. Han står länge och ser ut i fjärran och vad han tänker på vet bara han själv.

När Tomten fram emot kvällningen ger sig iväg ut i månskenet med sin säck och sin lykta, är det med extra spänst i stegen. Han går för att sprida glädje i hus och hem. "Finns här några snälla barn?"

En annan julnatt för länge länge sedan, i ett främmande land, handlade det också om ett barn. Det är därför man firar jul egentligen Men det är en annan historia.....
-Kanske berättar jag den för dig en annan gång.

Från mig till Er alla en riktigt God Jul!!


23 DecemberDan före dopparedan! Idag får han sin efterlängtade kaffetår på sängen. Tomten myser i skägget och tycker att han är en lyckans julost, som har en så präktig Gumma. Han blåser på kaffet och dricker det förnöjt. "Gumman min", du och kaffebönan är de bästa bönor jag vet! Hans rara "böna" fnissar glatt.


Efter en titt ut genom fönstret föra att se hur julvädret artar sig, (Anders slaskar, julen braskar, du vet.." kånkar han fram julgranen där den ska stå. Han sätter ljushållare och ljus på plats och är noga med att få ljusen raka, så att de inte ska rinna. (Ingen grät ju när de stöptes heller! Man trodde nämligen att gråt vid stöpningen betydde rinnande ljus) Efter ljusen pyntar han med flaggband, halmsaker, kritkristyrer med bokmärken, julgranskarameller och pepparkakshjärtan. Som pricken över i sätts en stjärna i granens topp. Gumman kommer kånkande med julbocken och ställer honom bredvid granen, där han gör sig bäst, Färdigt!!


"Nu Gubbe lilla är det dags för julbadet" Gumman har kånkat in stora baljan och ställt den mitt på golvet. Tomten kliver försiktigt ur kläderna men blir plötsligt blyg. Det är ju kläderna som gör mannen - och luvan bara vägrar han ta av sig! Gumman som lagt fram både såpa och skurborste åt honom, döljer ett leende och går hänsynsfullt ut och stänger dörren efter sig. Snart hörs ljudlig sång innanför immiga rutor och såpvattnet kommer i ymniga floder forsande under dörren.

"Nu är det jul igen!!!!" Hoppas han blir renare än han sjunger!


23 December


Dan före dan, före dan före dopparedan! Idag är det vintersolståndet, den kortaste dan på hela året - eller längsta natten, vilket du vill. Tomten fundera; här gäller det att planera så bra det går, om man ska hinna med vad som finns kvar att göra före jul. Han går igenom sin minneslista: Maten, gröten, kakorna, godiset, granen, lutfisken, julölet, julklapparna, veden och julstädningen är avklarade. Tomten måste hämta andan; det är mycket för honom att hålla reda på!

Under lite pustande klätra han upp på vinden och kånkar ner julpyntlådan förtjust ser han på alla gamla saker som nu ska få komma till sin rätt igen.
"Oj vad du ser tilltufsad ut, din stackare" säger han glatt till halmbocken och knyter nya röda band runt hornen. Genast ser bocken lite gladare ut! Han polerar äpplena tillsammans med nötterna. Detta placeras på bordet där Gumman just lagt en fin duk, helgen till ära.
Tillsammans går de så ut i ladugården, där de hämtar var sitt fång halm som de breder ut på golvet i stugan. Detta gjorde man förr om jularna för att få det extra varmt och hemtrevligt, och ibland sov man i den mjuka halmen på julnatten. Allra sist sätter Gumman ett grenljus iden röda ljusstaken som placeras mitt på julbordet. En sån viktig uppgift anförtror han bara henne. Högtidliga till sinnes står de där i skymningen en stund, innan Tomten kliver ut i snön för att sätta julgranen på fot inför morgon dagen
Det börjar verkligen dra ihop sig!!

Närmar oss julen

Javisst nu när det nära. Men vilken dag vi haft vi som heter Ingelsson i efternamn.  Tjejerna åkte ju i går till Åsele för att hämta hit Mamma.  Det gick jätte bra för dom,  igår.  I dag gick det också bra men lite mindre bra.  Vid en ordentlig sladd åkte de av vägen.  Jaja det är ju sånt som händer i vinterväglag och ingen gjorde ju illa sig. Vad som var värre var ju att de inte visste riktigt vart de var så det var ju lite svårta att hjälpa dem.  Men efter ett ganska långt tag så ordnade det sig. Vägarna där uppe är ju inte trafikerade som i stan så det är ju inte ofta det kommen nån bil. De stod väl där en timma ungefär och i Kramfors satt jag med mobil telefon och skulle försöka hjälpa dem *suck* men men allt gick ju bra och nu är de äntligen här välbehållna.

Tänk att varje jul har jag en förmåga att bli lite nostalgisk.  Jag vet att jag fick samma känsla förra året. Nu har vi äntligen fått lite snö så det är i allafall vitt på backen, jag har min mamma här, Sofie är här, i morgon kommer Sara,  men ändå känns det som det fattas massor.  Nog är det skönt tycker jag att kunna sätta sig ner och kika igenom dessa fotoalbum, det blir en uppsjö av minnen för mig, att minnas många som som jag idag saknar jätte mycket, pappa, min bror tex  Jag var helt enkelt tvungen att sätta ihop en liten minnes kavalkad.


22 December


Dan före dan, före dan före dopparedan! Idag är det vintersolståndet, den kortaste dan på hela året - eller längsta natten, vilket du vill. Tomten fundera; här gäller det att planera så bra det går, om man ska hinna med vad som finns kvar att göra före jul. Han går igenom sin minneslista: Maten, gröten, kakorna, godiset, granen, lutfisken, julölet, julklapparna, veden och julstädningen är avklarade. Tomten måste hämta andan; det är mycket för honom att hålla reda på!

Under lite pustande klätra han upp på vinden och kånkar ner julpyntlådan förtjust ser han på alla gamla saker som nu ska få komma till sin rätt igen.
"Oj vad du ser tilltufsad ut, din stackare" säger han glatt till halmbocken och knyter nya röda band runt hornen. Genast ser bocken lite gladare ut! Han polerar äpplena tillsammans med nötterna. Detta placeras på bordet där Gumman just lagt en fin duk, helgen till ära.
Tillsammans går de så ut i ladugården, där de hämtar var sitt fång halm som de breder ut på golvet i stugan. Detta gjorde man förr om jularna för att få det extra varmt och hemtrevligt, och ibland sov man i den mjuka halmen på julnatten. Allra sist sätter Gumman ett grenljus iden röda ljusstaken som placeras mitt på julbordet. En sån viktig uppgift anförtror han bara henne. Högtidliga till sinnes står de där i skymningen en stund, innan Tomten kliver ut i snön för att sätta julgranen på fot inför morgon dagen
Det börjar verkligen dra ihop sig!!

SNÖ!!!!

Jajamen, tro det eller ej, men det snöar här i Bönhamn!!!  I går kväll var det inte speciellt kul när jag åkte hem från jobbet. Regn, snö, kallt ibland och väldigt spårigt, men hem kom jag i allafall och jag är så glad att jag varit ledig idag.

I dag har Bosse varit ute och huggit oss en gran. En jätte fin gran, jag är så himla nöjd. Jag har gravat laxen och nu är det bara strömmingen och skinkan kvar. Efter middagen fixade vi lite glögg, härlig jul musik och tillsammans klädde vi granen och pyntade.Bilden är dålig men nog gör den sig väl himla bra hos oss.  Min fina jultavla med tomten är på plats (kommer från min barndoms jul) Så nu är det verkligen jul hos Sjölanders i Bönhamn.  I morgon ska jag åka till Kramfors och inhandla det sista och sen ska jag dra en lättnadens suck.  Tänk att det varje år ska behöva vara på detta viset, man stressar så man är helt slut och orkar inte njuta av den tid när allt väl är klart, helt sjukt.

I morgon eftermiddag kommer Sofie med mamma och på tisdag kommer Sara.  Jag hoppas nu att väglaget mellan Åsele och Bönhamn är bra så det går bra för flickorna att köra. Tänk va skönt att Sara också har körkort nu så de kan hjälpas åt att köra, det är ju trots allt 24 mil enkel väg att köra.
Nu ska vi slappa i soffan med en bra film och i morgon är en ny dag. Tills vi hörs ha det bra.

21 DecemberDen här morgonen försöker Tomten hålla sig kvar lite extra länge i sängvärmen. Han hoppas förgäves att Gumman skall komma och bjuda honom kaffe på sängen. Trumpet får han masa sig upp utan. Lite håglöst klär han på sig, för idag väntar inte Tomtens favorit syssla precis

"Att hon alltid skall ta så hårt på det här med städning!" Visst tycker han om när det är rent och fint, men han misstänker att Gumman tycker att det är roligt, och det är ju att gå för långt! En liten kaffetår hade de hunnit med först, det är han säker på. Gumman skyndar förbi utrustad med hink och trasa och Tomten tar en kvast och lufsar efter. Hennes energi smittar i alla fall av sig och snart arbetar även hennes man så svetten lackar. Det dammas och putsas, sopas och fejas! Såpdoften kittlar i näsan och när allt är skinande rent känner Tomten hur julstämningen infinner sig. Han sätter sig ner vid fönstret och vilar en stund.

När han njutit färdigt av ordningen runt omkring sig, böjer han sig ner, tar av träskorna och tassar på strumpsock ut till Gumman. Hon fnittrar förtjust, när han gör en överdrivet flott bugning framför henne. Så valsar de ut på golvet, och i ett mellanting av hambo, polka och schottis dansar de in julen. Hade det funnits stickor och strån kvar , så hade de rykt, det är jag säker på !

20 decemberIdag är vädret perfekt för en tur till skogen. Utrustad med yxa tänker sig Tomten ut i snön i ett särskilt ärende.
Han tittar tveksamt på den lille Grisen och dröjer kvar vid dörren.

"Kör till, du får följa med", beslutar han raskt. "Det är bra med skogsluft för en stugsittare som du!".
Grisen skuttar lyckligt efter honom och snart försvinner de mot skogen med kälke och yxa.
"Julgransletardags" är va det är! En del granar är för stora, anddra för små, somliga för täta, andra för glesa - som alltid med andra ord. Av lille Grisen har han inte mycket hjälp att hämta.
''Han har inga åsikter alls utan bökar bara glatt runt i snön efter något gott att äta. "Hallå där, lite koncentration, om jag får be" bannar Tomten strängt. "Vi har ett arbete att uträtta här, om det är bekant?".
Liksom tidigare år tröttnar Tomten snart på att leta och sänker kraven rejält. Han fastnar för den gran han tittat på allra först och ser nu tydligt, att detta är precis den gran han sökt efter hela tiden. Skönt, då fick han detta uträttat som han skulle!

Så bär det av hemåt igen. Trötta, men med friskt röda kinder, kommer de hem till Gumman. Hon slår ihop händerna av förtjusning vid åsynen av årets julgranskandidat. Det gör hon förresten alltid och Tomten svara som vanligt:
"Har man bara julgransögonen med sig, så hittar man den direkt!"

19 DecemberVarje morgon när Tomten vaknar, så har redan Gumman varit på benen ett bra tag. Du undrar kanske vad hon gör om dagarna? Det ska jag säga dig, att om någon har fullt upp, så är det hon! För du vet väl att bakom varje framgångsrik man står det en duktig kvinna!

Idag bestämmer sig Tomten för att göra julgodis, vilket är ett roligt pyssel.
"Gumman lilla, om jag hjälper dig att nysta garnet, så kan du väl hålla mig sällskap vid knäckgrytan?"
"Det gör jag gärna utan gentjänst" , svarar hon glatt. Förra gången hon fick "hjälp" med garnnystning hade han nämligen tappat hela härvan och det blev, milt sagt, lite tokigt. Den enda som uppskattat det var Lusse - och det var väldigt nära att Gumman blev "kärring"

"Om du plockar fram ingredienserna, så gör jag knäcksmeten", säger Tomten energiskt. Han rör i grytan för att inget skall brännas vid och Gumman placerar ut knäckformar på en bricka . Smör, socker, sirap, grädd och mandel, oj, så mycket gott! Tandtrollen gnuggar händerna......
Till sist gör de ischoklad.
"Allra godast är ändå knäcken", tycker Gumman och låter en knäckbit njutningsfullt smälta i munnen.
"Just det", myser Tomten och ger henne en smällkyss på den knäcksmetiga munnen. "Det har du alldeles rätt i, knäcken är allra godast!"

Julförberedelser

Nu är det ju inte långt kvar, till jul alltså.  I dag har jag varit ledig och försökt förbereda ltie. Jansons frestelse är klar, jag har bakat bullar och jag har roat mig med att göra jul grupper (alltså blommor) att ge bort.  För övrigt har jag inte mått riktigt bra idag. Ryggen bultar på mig och talar hela tiden om att just nu är det lite för mycket. *suck* va ska jag göra då?

Nåja snart är allt klart,  och till min stora glädje har jag en kollega som jag tycker så mycket om och av en alldeles speciell anledning. Han är alldeles speciell och vansinnigt snäll. Stefan heter han och på söndag jobbar han mitt pass så jag får vara ledig!!! Tack snälla Stefan det är värt så mycket för mig.  Nu vet jag med säkerhet att jag hinner med allt innan jul och jag kan sätta mig ner och koppla av när Sofie på måndag eftermiddag anländer med min kära mor.

Sara kommer på tisdag, hon jobbar måndag kväll och hon är så lycklig över sitt jobb så hon må ju få jobba när de ringer och vill att hon ska jobba. Så kul för henne att hon äntligen fick ett extra jobb.  Det har hänt mycket för oss allihopa under 2008 men det får vi väl ta senare i min "årsredovisning"

Nåja nu ska jag krama kudden, ska ju upp till Övik och jobba i morgon och överlämna några fina julblommor till nära och kära

God natt på er

Ahhhhh.....

Ja jag vet faktiskt inte vad jag ska skriva ikväll!! J ag förstår att alla är skit trötta på mina bilproblem, såna problem som aldrig verkar försvinna.  Ibland vet jag inte om jag ska skratta eller gråta.  Nåväl jag kan väl berätta då, bara för att få ur mig eländet o slippar tänka mera.

En av mina chaffisar erbjöd mig att hans kompis skulle hjälpa mig hitta elfelet på min bil. Jätte tack tyckte jag. Bilen fraktades ca 4 mil, de hittade felet och åtgärdade det. So far so good!!  Skickade upp Johan för att hämta bil skrället i går och när han är tillbaka i stan säger han " Du Cilla tycker det luktar mycket soppa"  Gissa om mina nerver gick i spinn?? Det visar sig också att så är fallet. Den läker SKIT MYCKET!!!!!  Nåja tänker jag jag har ju saaben i morgon bitti.  I morse var det fortfarande jordens halka och min saab som står parkerad efter gatan, står väldigt illa till.  Det visar sig att jag tar mig varken fram eller bak.  Hittar en sandlåda där jag hämtar sand, under tiden kommer en av mina underbara chaufförer och ska hjälpa mig.  Visst vi börjar i sakta mak och röra oss ur fläcken, då stannar bilen!!! Jag får för mig att det är soppa tors och ger upp.

Efter jobbet tar jag bussen för att hämta Sofies bil (som nu är besiktad och fungerar) och åka o köpa soppa för att fylla på vår saab som står där och är törstig, tror ni den startar? Nä det har den inte lust med, alltså inte soppa torsk. Jamen, blir man nå trött på bilar då????

Skiter i allt och åker hem med Soffans bil. Nu ger jag upp!! Det blir ju för tusan billigare för mig att inte jobba. Jobbar jag inte behöver jag ingen bil, annars måste jag ju ha en bil och de går ju sönder hela tiden.
Nu ska vi sälja våra bilar båda två.  Jag har nog inte gråtit o varit så ledsen  på länge som jag varit i dag, jag ger upp, jag skiter i det här nu.

God Jul allihopa

18 DecemberMånens sken har redan letat sig in genom rutan innan Tomten klarat av dagens arbete, d.v.s julklappsrimmen. Någon stor poet är han inte och han har våndats, rivit sig i håret och lagt pannan i djupa veck medan han mödosamt knåpat ihop ett antal julrim.

Gumman har varit iEn snilleblixt slår honom och han skyndar sig att skriva: "Denna ska brukas av min egen lilla Gumma, och detta i skog där det finns dom som brumma..."
Nöjd med sin finurliga vers skruvar han locket på bläckhornet. Han myser över sin fyndighet och gläder sig redan åt Gummans förtjusning över presenten. Vem kan gissa att käringen hans skall få en blåbärskorg i julklapp?
Han har flätat den själv och har haft ett fasligt bestyr att hålla den hemlig för henne. "Mors lille Olle i skogen gick", den kan ju alla...
"Jäsingen, vad man kan få till det, när det vill sig! Det gäller att ha någonting här under luvan!"nne med kaffepetter då och då och uppmuntrat honom. Ett enda har han kvar och det måste vara extra piffigt och bra, det ska nämligen vara till hans egen lilla Käring. (Obs. inte kärring, det är något helt annat! Någon enstaka gång har det faktiskt hänt, att hon låtit misstänkt likt en sådan, men som väl är har det snabbt gått över. Han ryser vid blotta tanken!)


Håhåjaja...

Så känns det idag. Varit en hektisk dag igen på jobbet, men å andra sidan när är det inte det??  Är nu äntligen hemma hos Sara och leker med min nya leksak.  Tänk va lite man kan bli road av. 
Sara är igång igen med sitt jobbande.  Hon har nog saknat det här med extra jobb otroligt mycket.  Inte bara för pengarnas skull, utan just för det där att ha nåt att göra, lära känna nya människor genom jobbet och så.  Ja ni som jobbar vet ju vad jag pratar om.  Att ha ett jobb är ju en mycket social bit. Men tack o lov så ordnade det sig till slut med jobb för henne.   Tänk om jag också kunde få det där jobbet som jag så gärna vill ha...........

Nu har jag städat lite i lägenheten och ska strax äta lite. I morgon jobbar jag bara till 11 och sedan inte igen förrän kl 12 på lördag, så i morgon får jag åka hem. Nu är det väl inte så roligt på vägarna men jag åker nog ändå. Idag har det regnat hela dagen och chaufförerna säger att vägarna ser ut som såpade skridskobanor. Nåja från E:4 an är det bara 3 mil hem och det man verkligen vill det grejar man nog.

Ha nu en bra kväll och ni som måste ut på vägarna, var försiktig!!

17 December
Gumman har tänt det tredje adventsljuset redan innan Tomten hunnit vakna.
En sådan lycka att få vakna i ljusets sken, tänker han lyriskt. Länge hinner han inte filosofera i sänghalmen, för om julkorten ska hinna fram i tid, måste de iväg idag. Han studerar kritiskt de oskrivna kortens motiv. "Konstig uppfattning folk har om oss tomtar, inte är vi så tosiga i gröt!"

Han plitar omsorgsfullt ner sina julhälsningar med bläck och gåspenna och har tungspetsen i mungipan, så koncentrerad är han! Ettpar bläckplumpar blir det, men Gumman kommer in och godkänner och du duger det.

Nu är det dags för nästa viktiga göromål. Han söker reda på papper att slå in julklapparna i. Ett tomtepaket får minsann inte se ut hur som helst, om du nu trodde det! Lite marigt är det allt , med snören och rosetter. Han klipper och knåparoch efter en stund ligger alla hans alster i spännande paket. Han tänder ljusstumpen, smälter lacket och förseglar paketen med eleganta sigill. Lackdoften lockar in Gumman och hon klämmer prövande på alla paketen i tur och ordning. "Du får inte glömma att skriva rim, det är ju det roligaste av allt!"

När Gumman går tillbaka till sitt igen blir Tomten sittande kvar en stund och tittar begrundande på de fina paketen med de lackröda sigillen.
"Man skulle ha varit unge själv!"

Datanörd....

jamen..... Var på Telia och hämtade min nya dator.  Som jag längtat efter den. Man blir ju som ett litet barn med en ny leksak. När jag sedan äntligen var hemma så började jag naturligtvis genast att leka med den.  När jag till slut äntligen var klar med alla förberedelser och skulle in på internet, talar den gä... om för mig att jag inte kommer in!!!!!  Jag ringer naturligtvis min svärson, som i mina ögon kan allt om datorer.  Nu har ju inte han jobbat på Telia och aldrig haft mobilt bredband så han var osäker på hur det fungerade med inställningarna men tyckte att antingen så följer det ju med en skiva eller så är det installerat redan.

I min dator har jag det mobila bredbandsmodemet inbyggt i datorn och behöver ingen dosa. Det följde endast med några skivor från LG inget om mobilt bredband och inte fanns det någon ikon som visade var det var.  Det slutade med att jag ringde supporten på Telia, och ni kan aldrig gissa vad de svarade?!  Jo de svarade att eftersom det här var den nyaste modellen från LG var de inte behöriga och kunde inte hjälpa mig. Jag själv skulle ta kontakt med LG.  Va fattar ni,  jag blev så arg så tårarna sprutade på mig.  Vilken support.!!  Jag ringde till min dotter och svärson igen som båda har jobbat med bredbands support på comhem och berättade det hela.  R tyckte nog att det var ganska magstark.  Jag såg honom framför mig fundera en del, klia sig i huvudet  och börja söka via mig i programmen.
Till slut hittade vi en flik som det stod Ericson på, där gick vi in och gissa vår förvåning där det fanns en flärp med wireless modem. Där fick jag då skriva in pin kod  och vips fungerade alltihopa!!

Men förstår ni?? Jag har hållit på mycket bland datorer mycket har jag lärt mig själv och många ggr har jag haft R till hjälp, men ska det vara så himla svårt att tala om för en kund hur man kommer igång?  Man kan ju tex skicka med en kortfattad broschyr......Hur ska någon som inte hållit på med datorer kunna förstå att man måste själv söka rätt på programmet  för att klicka sig in??  Och framför allt hur kan Telia köpa hem datorer till försäljning som de inte ens själva kan ha support på???

Nu blev det en annorlunda blogg mot vad jag tänkt skriva i kväll. Nu ska jag krama kudden ska upp tidigt i  morgon och i morgon kommer även Mitchi tillbaka från bildoktorn och nu ska hon säljas för nu är matte less på bilar.

Kram på er

Jul

Jodå nu har julkänslan infunnit sig lite. Det är i allafall jul i hela huset nu och det känns bra. Som om jag kommit ikapp mig lite.   T.o.m toan i källarn, som även fungerar som tvättstuga blev pimpad.  Förra hösten var jag tydligen inne i någon orange period, den lämnade jag i går!  Nu är det plommon lila där nere, mörkt och varmt.

Kvällen avslutade vi med glögg och julkortsskrivning.  Nu är det återigen dax att åka in till Övik för jobb. Jobbar tis, ons och torsdag och sedan i  vanlig ordning lörd och sön!!  Men nåja jag är ju ledig fredag kväll.   Har för övrigt sökt jobb på närmare håll, ansöknings tiden gick ut i fredags så hjälp mig nu att hålla tummarna så kanske jag får ett jobb där jag kan åka hem efter jobbet, slippa bo i denna kappsäck. 

Även Örntaxi har haft tjänst ute. Där känner jag mig dock lite besviken.  Vanligt är väl att om man redan är anställd borde man väl bli tillfrågad om man är intresserad av mera tid och en tjänst?!  Ingen av oss som jobbar extra blev det utan vi skulle söka tjänsten.....En del blev så irriterade på detta att de sökte inte överhuvudtaget.  Jag lämnade in min ansökan sent på fredag kväll eftersom ansökan gick ut då i fredags. Jobb måste man ju ha men jag hoppas att jag hamnar i den sitsen att jag får tacka nej till Örntaxi och i stället åka till Mjällom och arbeta. 

Nu ska jag slänga mig i duschen och åka iväg. Har en dator jag måste hinna hämta innan jag börjar jobba kl 1200

Ha en bra vecka tills vi hörs igen. 

16 December


Hela dagen arbetar Tomten med slaktmaten. Skinkan läggs i saltat vatten för att bli lagom salt till julaftons morgon då den ska kokas. Vid korvstoppningen används korvhorn som hjälp, när fjälstren ska fyllas med smet. Palt kokas, men vad man har i smeten talar jag inte om, för det vill du säkert inte veta - men gott blir det!

Tomten blandar till köttbullssmet och steker ett helt fat fullt med gyllen bruna små köttbullar. De ser mycket frestande ut, kan jag försäkra dig, och som de doftar sen!
Rullsyltan rullas , pressyltan pressas, och grisfötterna hamnar i gelé. (Jodå, jag skojar inte, det gör de faktiskt) och maten blir färdig i ett huj! En Tomte kan verkligen arbeta, när han sätter den sidan till. Den stackars grisens öde är glömt och Tomten gläds över det lyckade resultatet.

Nu är han nästan klar för dagen, och månen står redan högt på himlen. Han tar med sig några köttbullar som smakprov åt Gumman när han tassar därifrån.
"Oj" , fnissar hon," du luktar som en köttbulle hela du!"
Tomten tvättar av sig det värsta. -Julbadet stundar ju framöver och man ska inte överdriva! Men vilken karl vill lukta som en köttbulle?
"Förresten, lite vördnad får man ju ändå lov att visa grisen!"

Städdag

Jajjamän... nu ska det bli jul hemma hos oss. Det var väl på tiden va? Men vad gör man när man inte kan åka  hemma efter jobbet och dona.
Men nu är känslan på topp och innan kvällan ska jag vara i kapp med er andra som haft julfint och julstämning så länge.

För att låta jul känslan infinna sig ännu mera bjuder jag på lite Lars Vegas.  Lyssna och njut!

 

15 DecemberTomten vaknar med olustkänslor. Han vill inte stiga upp, utan drar täcket över huvudet igen för att slippa höra. Ändå tränger ljuden igenom. Han vet naturligtvis att detta är nödvändigt för att få korv, skinka och sylta, men han vill helst förtränga den första delen av "processen", så att säga! Det är alltså dags för årets grisslakt, som du kanske redan räknat ut.

Tänk om någon kunde be mig hämta "rumpedraget", tänker han sorgset.
Det var nämligen så vid slakt, att man ville att barnen skulle slippa höra grisen skrika och sände iväg dem till en granne, när det var dags. Frågade de då efter "rumpedraget", som ju är något som inte finns, så visste grannen vad som gällde, och uppehöll barnen, tills det hela var överstökat.
Man ville på så sätt skydda dem från livets obehagligheter. Allt är ju inte idyll! Tung om hjärtat kliver Tomten ur bädden, men är ändå glad för att gårdens lille gris klarat sig. Han tänker dystert: Om det inte vore så rasande gott med korv och skinka, skulle man ställt upp för den stackars grisen och låtit bli sådan mat. Man kan ju tycka att jag är en "blöting" som håller mig med dubbelmoral.

Beslutsamt skakar han av sig olusten och säger strängt till sig själv: " Nu får det vara slutdeppat, det är hög tid att få något gjort!" Och så börjar han förbereda för malning av köttet. "Gör jag korven riktigt god, så blir grisen kanske lite gladare! Hade blivit, vill säga...."

Sundsvall

Vilken underbar helg jag har haft! Hade nästan glömt hur det är att vara ledig en hel helg.  Men nu vet jag.

Åkte iväg i god tid på lördag morgon. Stannade till i Birsta, men gick inte på IKEA! Shoppade bara lite.  Checkade in på hotellet vid två snåret.  Och gick sedan på O learyes för att kolla in finalen i curlingen, men vilket platt fall det kändes som, men men lag Anette Norberg kanske inte alltid kan ta guld!

När vi återvände till Hotellet tog jag mig en god julcider och ett varmt bad.  Och mina vänner det var en sak som jag blev väldigt fachinerad över i Sundsvall!! Vilken snö! De hade jätte mycket snö.  Här ute har vi ju ingenting o ioförsig så ligger vi ju ganska långt ut till havs, men ändå. Vi bor ju mera norrut, men ok, vi ska väl inte ha någon snö *suck*

Nå väl gick sedan till Aveny för Lars Vegas show och  vårt julbord. Och vilket julbord, helt kanon, verkligen gott.  Sen måste jag ju säga att Lars Vegas är ju verkligen en klass för sig.  Jag skrattade så vansinnigt att jag idag kan säga att jag har muskler i magen jag glömt att jag hade.

Spana in pojkarna! På deras tröjor står det " Vi som inte fick vara med i Wallmans" hahaha...Är dom inte underbara?

På Hotell Knaust hade de gjort om lite sen sist vi bodde där. Nu serverade de frukost ända fram till kl 1300 och checka ut behövde vi inte göra förrän kl1800.  Vi låg och drog oss hela förmiddagen och gick inte ner till frukost förrän vid 11 tiden. Sen gick vi upp till de sköna sängarna igen.  Låg och slö tittade på tv och dåsade till mellan varven. Men nu är vi hemma igen. Ska visa er lite mera i morgon av showen.

Ha en skön söndag kväll

14 DecemberTio dagar kvar till "Finns-det-några-snälla-barn-dagen". Grötkokardags är det! Att tomtar förväntar sig ett stort fat gröt - utställt på trappan - på julaftonen, är väl något alla vet. Detta görs som ett tecken på uppskattning, men även av rädsla för att råka ut för Tomtens missnöje under året. Tomtar kan nämligen vara ganska snarstuckna, och det vet gårdens folk. Tomten myser i skägget.

"Så god är minsann inte gröten. Men ska man ha gröt så ska man!"

Egen gröt gör Tomten i alla fall, för säkerhets skull. Han kånkar fram den tunga järngrytan, tänder i spisen, blåser på glöden och mäter upp vad han behöver. Han blandar noga ihop allt och sätter sig tillrätta i spisvråns värme, utrustad med en träslev för att kunna röra om i grytan. Vidbränd gröt är verkligen inte gott!

Han funderar över om det finns mandel hemma. Det måste det finnas i "riktig" gröt! Så att personen som får den ska bli gift. Jojomensan, så är det! Grötrimmen får det absolut inte slarvas med.

"Ska man bli riktigt go och söt, måste man äta av denna gröt!" I den stilen ungefär.

Tomten funderar: "Om rara Gumman mandeln finner, den henne om gamla tider minner" Han blir röd om kinderna och ser drömskt in i elden. "När jag min lilla käring mötte, så var det tomtelycka som tillstötte!"

För just så var det!

13 December
Först fram emot morgon timmarna slumrar Tomten till i sin sköna bädd. Inget onaturligt har hänt - och hästen har inte haft något att säga i år heller!
Äsch, tänker Tomten buttert, de lede härjade nog värre förr!
Ett ljussken sprider sig plötsligt över stegens kant och Tomten skyndar sig att "sova" allt vad han ordkar. Upp kommer hans egen lilla Gumma klättrande. Med vitt linne och lingon krans i håret väcker hon sin djupt sovande make. En fint dekorerad kaffebricka fröjdar hans ögon och näsa.
"Käringen min, kommer du?" utbrister Tomten, som om det vore det sista han kunnat tänka sig. Denna förvåning tillhör traditionen, så att säga. Kaffe på sängen är annars det mysigaste de vet, och det känns lika kärt och nykommet varje år. De låter sig väl smaka av det goda på brickan, Lusse kommer också och vill vara med, även om han inte förstår sig på finessen med pepparkakor.
Senare den dagen knådar Tomten ihop brödlimpor allt vad han orkar. Malten och jästen kommerhär till användning i degen. Med en brödspade skyfflas bröden in och ut ur ugnen i en väldig fart. Tomten måste ta av sig i skjortärmarna, så varm blir han. Bröden ligger i doftande travar överallt, när det äntligen blir dags att grädda pepparkakorna.
Gumman har , som han hoppats, hjälpt honom med att kavla och ta ut figurer. Tunna och fina blev de och Tomten berömmer henne hela tiden så att hon inte ska tappa sugen. vid det här laget är han nämligen så trött, att han bara orkar passa ugnen, och knappt det. Bara en endaste plåt bränns vid, men det tar de med jämnmod. "Lite spill får man ju alltid räkna med!"

Final!!!

Ahh. va härligt det blir final!!! Efter en viss osäkerhet. Först förlust mot Schweich i går i första semi och sen en mycket spännande match mot Danmark så är Lag Anette Norberg äntligen klara för final!
Tyvärr måste jag säga att jag känner mig mycket osäker på en guld medalj men hoppas att jag har fel.  Det är ju trots allt så att om man haft problem med ett lag så kan det lätt och fort bli psykologiskt...... Nu säger inte jag att det blivit så för Anette, men!!!

Schwich är ett svårt lag och jag håller tummarna jätte mycket för Anette och laget i morgon. Tyvärr så ser jag matchen från tv, kanske inte ska säga tyvärr. Det är trots allt som så att man ser matchen mycket bättre på TV än på plats. På tv ser man ju alla vinklar och så.

Är väl hemma nu som ni förstår och gissa om det är skönt?!

Åkte med Bosse hem efter att han slutade jobba. Den bil jag kör för veckan fick stanna i Övik hos Sara, hon tycker ju att det är så kul! Tankade upp den som present för körkortet så jag hoppas det räcker för helgen hihihi...

Bosse hade ett jobb kvar att göra när vi åkte hem och gissa vad som händer? Jo här är det ju alltså världens skit väder. Först så har det ju snöat väldigt mycket och efter det har det ju regnat väldigt mycket... Det blir alltså världen taskigaste vägföre.  Oplogat, o sandat och väldigt mycket OOOO.  Vi kör helt enkelt fast!! Vi sitter så fast att det spelar ingen roll hur mycket man skottar runt omkring och under, man kommer helt enkelt inte loss. Vid den tidpunkten har det dessutom regnat en hel del så det är  moddigt  och jätte kallt.  Som tur är kommr en traktor till vår hjälp.
Han är ute för att skotta och ser oss och undrar om vi behöver hjälp, Gissa om jag gillar den killen?? Vilken tur för så småningom kommer vi alltså lös jippie!!

Nu har vi precis ätit middag, sett curlingen på tv och naturligtvis har jag landat. Smulan är överlycklig över att Matte äntligen är hemma ( hon skulle bara veta att hennes matte åker bort ett dygn i morgon igen )

Men som sagt, i morgon ska jag ta igen allt jag inte hunnit med de sista 17 veckorna jag jobbat helg!!!!!

Ha en trevlig helg!!

12 DecemberI Morgon är det Lucia, så idag måste jag baka lussekatter, är Tomtens allra första tanke på morgonen. Så tänker hanvidare på den kommande natten. Han vet att den kommer att bli lång. Är man en plikttrogen hustomte förväntas man vaka över gården och sina nära och kära. Enligt gammal folktro händer övernaturliga saker den natten, och det sägs även att djuren kan tala. Tomten fnyser lite och tror vad han vill om människornas påhitt men tycker ändå att det är säkrast att hålla sig beredd; hästen kan ju ha nåt att säga...

Med stor iver sätter han igång med att knåda till en stor, pösig saffransdeg. Han bakar ut den guldgula degen till stora lussekatter och placerar dem på en plåt för jäsning. I kringelkrokarna sticker han ner russin, och eldar sen i spisen, för att få ugnen lagom varm. Du har säkert känt doften av nygräddat bröd någon gång, så du förstår att Tomten knappt kan bärga sig! Han stålsätter sig och tjuvsmakar inte, för han vet att i morgon blir det fest!

Pepparkakor är också ett måste till Lucia, så efter konstens alla regler gör han en deg. Han kavlar, mjölar, och kavlar igen; det är minsann inte så enkelt!
Hjärtformade kakor är lättast att göra, så det får det bli. Det behövs ju bara så många att det räcker till morgondagen, för han räknar med Gummans hjälp till resten. Sparsam med ugnsvärmen bör han naturligvis vara, men gäller det något så här angeläget, så måste man bara få slösa lite. "Det förstår ju alla"

11 DecemberLilla käringen min, ropar Tomten inåt skrymslena i brygghuset. Gumman sticker fram sitt rosiga ansikte bak bykgrytans lödder och undrar vad som står på. " Hur var det, braskade Anders?

Det här förstod du dig väl inte på, men det gjorde
Gumman! Detta var nämligen den stående frågan varje år. Man menade, att sådant väder som det var på Anders dagen, den 30 november, skulle det bli till jul - fast tvärtom. Är du med?
Jo, om det slaskade den dag Anders hade namnsdag, så skulle det vara kallt, braska, till julen. Eftersom tomtarna inte var vakna den dagen, så kunde de ju aldrig vara säkra. Varje år är det samma undran: Slaskade Anders månntro??

Medan Gumman fortsätter med sin stortvätt, tar sig Tomten ut i vedboden. Här hugger han en stor trave ved, som han staplar vid ena väggen. Han arbetar så att svetten lackar om honom, men så är ju vedklyvningen ett riktigt karlgöra också! Sittande på huggkubben späntar han slutligen en stor hög med stickor, som ska användas till att tända med. Detta är ett roligt göra och Tomten tycker att han tänker extra bra när han späntar.

Så tar han ett stort fång ved i famnen och med detta gör han sig ärende in till Gumman i brygghuset. Han lägger in ett par vedpinnar i spisen och sätter på kaffekitteln. "Nu du mor, tar vi oss en tår!" säger han glatt. Den goda kaffedoften sprider sig och de njuter av både påtår och tretår. " Om nu Anders braskade, så har jag huggit onödigt mycket ved..."funderar Tomten

Kväller....

Ja visst nu e de kväller. Och det känns minsann kan jag lova. Är inte van längre att kliva upp kl 0400 på mornar.  Jobbade till 1400 och sen åkte jag direkt till Arenan.  Jag har ju numera privat chaffis så hon stod utanför Taxi och väntade när jag slutade.  Hihi på det där viset kan man minsann bli bortskämd, privat chaffis....

Matchen gick väl inte så där jätte bra, förlust men det var bara den andra förlusten och damerna är klara för semi. Det svider lite i mitt hjärta men det blir inget live tittande för min del i helgen.  Bosse hade ju planerat en helg i Sundsvall med Lars Vegas jul show och hotel, tyvärr var det ju så tokigt att vi tog fel på helg och ja...missarna man gör, ni vet.. Nåja jag får kika lite på Tv när de sänder finalerna.

Jag åker hem till Bönhamn på fredag kväll och det ska bli fantastiskt skönt. Ser på era bloggar runtomkring hur jul fint ni alla har det men jag ska ta itu med mitt på måndag hemma.  Till veckan jobbar jag tis, ons, lör och söndag så emmellan där hinner jag få lite jul.

I morgon börjar jag inte förrän  kl 16 så då ska jag faktiskt ta och göra stan och shoppa lite, det kan man väl behöva efter allt jobb och all sport.

Bosse är på herrmiddag och Sara ute o kör bil så jag ska faktiskt passa på att bädda ner mig i soffan med en bra bok, risken är väl att man somnar men det är väl smällar man får ta.

Ha en mysig onsdag kväll

10 DecemberAdventsljusstaken står tänd med två ljus i fönsterkarmen. Den sprider trevnad tillsammans med en nyutslagen hyacint som tjuvstartat julen. Ljus ja, det är faktiskt tid att stöpa nya, för ljus måste man ha när det är jul! Tomten tar Gummans hemtvinnade vekar och trär på smala pinnar, två eller tre på varje. Dessa doppar han sen gång på gång i ett högt, smalt kärl fyllt med smält talg. Stickorna hängs på tork mellan ett par bräder lagda över stolsryggar. Detta är ett svettigt arbete som tar mycket tid. Det är noga med temperaturen eftersom det blir "årsringar" på ljusen om den är ojämn - och så vet du väl att man inte får fisa när man stöper ljus, för då sprakar de!!

Tomten gör några grenljus också, för vad skulle Gumman säga om en juldagsmorgon utan ett tänt grenljus? Efter många doppningar blir ljusen härligt tunga och är då färdiga. Det är viktigt att de inte blir för klena, eftersom de då brinner upp för fort. Lagom är bäst som de flesta fall, och det är det som är konsten.

Under tiden som ljusen svalnar på sina pinnar städar Tomten undan det värsta - Gumman ska ju göra sin julbyk här i morgon. Så gäspar han i den goa värmen och känner, att han måste vila sig i fem minuter. Han kryper ihop i ett hörn och gör det bekvämt för sig.
Månen lyser in genom fönstergluggen och snart ser man i månstrimman en liten nöjd tomte, som drömmer ljuva drömmar långt här nere på jorden.

Min Dotter!!!

Är jag så stolt över som bara en mamma kan vara idag!!  Hon har nu skaffat sig en flänglapp!! Alltså hon fixade sitt körkort idag.  Teorin grejade  hon ju i går med bara 1 fel och i dag körde hon upp, så nu får man inte längre ha bilen i fred.
Så här glad blev Sara för många många år sedan när hon fick en egen spark i julklapp av MorfarJag vet att hon var minst lika glad i dag. Hon kom springande ner på Swedbank Arena för att hämta bilen. I helgen lämnar jag bilen här så hon får köra hela helgen. När jag frågade henne hur det var med pengar om hon har nåt att tanka för så såg hon så generad ut så jag gissar att det är sämre stält på den fronten, hm.... få se hur vi ordnar det.   Nåja nu är det gjort, körkortet är klart och ytterligare ett steg är taget in i vuxen världen.

Tänk hur de kämpar för att bli vuxen så fort som möjligt och en annan skulle ge vad som helst för att slippa. Inte för att jag skulle vilja byta med dagens ungdommar men ändå.

Just nu är det för mig uppehåll i curlingen. Dvs herrarna spelar och jag vilar den matchen. Sorry grabbar men det är inte direkt bekväma stolar där inne och min ländrygg går av när som helst.  Damernas match är för mig viktigare och jag vill hellre hålla till den så jag vilar denna match.  Damernas match går 1830 igen, så jag laddar.

9 DecemberTomten bläddrar i almanackan och ser att Anna har namnsdag. Annadagen! Då är det dags att lägga lutfisken i blöt. Tänk att det gått ett helt år sen sist! ( Om lutfisk vet du kanske inte mer än att det något som man äter med vit sås, och att det finns massor av ben i den). Man tar en stor torka fisk, som ser ut som ett stycke kådigt trä. Detta sågar man itu och lägger i ett stort träkar fyllt med lut kokt på björkaska och kalk. Efter några dagar ska man byta vatten på fisken för att skölja den ren, att luta ur den. Detta görs varje dag och är Tomtens syssla fram till jul, då fisken är lagom fast och vit. Den är nu klar för kokning och äts sen med bl.a den vita såsen. Det vattnas i munnen på honom bara han tänker på det! Är det så hans egen lilla Gumma som lagar till lutfisken, blir det svårt att bärga sig tills fisken är färdig.

I almanackan för den 9:e december fanns tidigare en liten kanna markerad. "Anna dagen", sa man förr. Med det menades att detta var dagen då man började brygga julölet, givetvis ett extra kärt bestyr. Under bryggningen fick man jäst och vört, som var goda att ha i julbaket och att detta blev tillvarataget var Tomtens ansvar. Blotta tanken på en trästånka med skummande julöl får honom på mycket, mycket gott humör och han småsjunger för sig själv medan han arbetar. "Det är i alla fall rasande trevligt att vara Tomte!" konstaterar han.

Orka..

Nä inte alls, jag orkar inte skriva nån blogg överhuvudtaget i kväll.
Mitt huvud är fyllt med curling och curling termer av olika slag. Men som jag njuter!!  I dag har jag dessutom träffat en massa folk som jag inte träffat på hur länge som helst.  Det är så kul när man får kramar från höger och vänster och inser att "wow jag har varit saknad"  Mycket roligt!

Nu ska jag lägga igen mina trötta, bruna och försöka sova lite. Det är match kl 0900 igen.  Det går ju fantastiskt bra för damerna tyvärr lite sämre för herrarna men men vi kan väl inte snuva våra gäster på alla medaljerna.....

Natti natt ses i morrn

8 DecemberNöjd synar Tomten sina snickrade alster. Det här är minsann inte kattskit, tänker han kaxigt. Att eget beröm luktar illa, gäller även i tomtekretsar, men att tänka kan ju inte vara förbjudet! Tomtar är faktiskt ganska lika oss människor, även om de ser på oss med ett litet roat leende. De beskyller t.ex varandra för att ha fått "människor på loftet, " när de tycker att någon annan vimsar till det lite extra.

För att återgå till slöjdsakerna, så konstaterar Tomten "Lite målarfärg och det blir succe!"
Tyvärr har han faktiskt lite dålig ordning bland sina penslar, så han får leta en lång stund innan han hittar någon där borsten inte är stenhård.
"Det är säkert Gumman som slarvat" muttrar han, men skäms i samma ögonblick. Gumman som är det braaste bland bra, inte skulle väl hon.....

Så är det färgburken. En tjock hinna täcker färgen, och måste pillas loss först. Locket satt visst lite slarvigt på! "Fast någons fel måste det ju vara..." muttrar han  i skägget.
Efter alla irritationsmoment blir det i allafall målning av och titta vad fint det blev!

Han ropar på Gumman föra att få sig lite välförtjänt beröm, för uppskattnng vill vi ju alla ha! Beröm får han och även en rar klapp. Att han nyss tänkt ställa henne till svars för torkad målarfärg, har han alldeles glömt.
Nöjd efter väl utfört arbete vilar sig den duktige målaren... Alltmedan penseln torkar och färgen skinnar sig- men det är nästa års bekymmer!

Ahhh......

Vilken dag!!! Tänk att man syr i hop dessa körningar varje söndag kväll,att man lyckas helt otroligt!! Men som vanligt är man fullständigt koko i huvet efteråt.
Tänk er att sitta och planera och slinga ihop olika adresser för ca 30 bilar med 4 pers i varje. och sedan måste man göra om det 10 ggr innan allt är klart, man blir helt slut i huvet tillslut.

Äntligen hemma hos Sara och i morgon är det ledig dag med curling som gäller. Ska sälja biljetter mellan 12-16 och annars bara njuta av titta på.
Nu blir det teori förhör, det drar ihop sig till uppkörning och det är alltså teori förhör på hög nivå varje dag.

Damerna vann sina matcher idag och har totalt vunnit alla sina matcher. Hoppas ni såg matchen i svt24. Det var en kanon match. Slutade med vinst för våra damer med 9-8 efter en skilje omgång. Det stod alltså 8-8 efter sista omgången. Men eftersom det aldrig kan sluta oavgjort så blev det en skilje omgång som våra tjejer vann. De har nu spelat 3 matcher och vunnit samtliga och leder sin grupp

Herrarna förlorade sina båda matcher igår, det gick inte alls bra för dom. men idag är de på g igen.  De har nu 2 förluster och 2 vinster vet inte i nuläget var Sverige ligger eftersom alla matcher inte är färdigspelade ännu

Det är ialla fall ruskigt spännande. 1200 på eurosport i morgon är det curling och på svt24 kl 1200 och kl 2000 missa inte, det är en underbar sport att titta på.

Ha en underbar måndag och är rädda om er!

7 DecemberDet är fortfarande kallt med nordanvinden vinande runt knutarna. Tomten känner sig frusen, men skam den som ger sig för lite kyla, här gäller det att arbeta sig varm. han spottar i nävarna, drar ner luvan över öronen och kliver beslutsamt ut i snön. Nästippen blir alldeles röd och han får rimfrost i skägget. om man hade följt spåren i snön, så hade man sett, hur de försvann in i uthuset.

Tomten ser sig omkring, för att ta reda på hur mycket bra virke det finns. här ska det nämligen snickras! han känner hur verksamhetslusten griper tag i honom, det är lika roligt varje år att få sätta igång.
Om man sen passerat uthuset den dagen hade man nog förundrats över allt hamrande, spikande och sågande man hörde därifrån - och för all del, allt svärande också! Även en Tomte slår sig på tummen ibland och säg den karl som inte hörs då!

Doften av lim strömmar ut genom dörren, när en trött liten man sent om kvällen slinker därifrån efter väl förrättat värv. Kvar står ett imponerande antal nya fina leksaker och redskap, samt en liten hög med spånor och krökta sikar som han - skam till sägandes - förväntar sig att Gumman ska ta hand om. Sä är det naturligtvis inte nu för tiden....., i jämlikhetens dagar - eller???

Åhhhh!!!!! Han skulle bara veta den Tomten eller hur??? När såg nån en karl städa efter sig? Har ni kollat era mäns verktygsbodar någon gång???? hihi...

Så trött...

jag blir på människor man pratat med och som tycker att de läser  och förstår, men ändå inte föstått ett smack!  Som jag berättat tidigare har jag en, vad ska jag kalla honom?,  tja en som vägrar lämna oss, mig o min man ifred.
Nu tycker han som så att det är dumt att jag hela tiden skriver "vad synd att jag"..  han tycker att jag ska försöka lite mera språng i livet,  och om jag tycker curling är intressant, varför inte prova på.......

Jamen!!! Är det nån som missat att jag spelat curling under en ganska lång tid i mitt liv?? Jag har faktsiskt flera medaljer bla ett SM guld!!
Att jag inte spelar idag beror på ett kraftigt diskbråck i ländryggen.

Om man inte bryr sig om att läsa det jag skriver utan hela tiden har egna åsikter om vad som ska skrivas tycker jag att man slutar läsa min blogg och skriver en egen

Christer, jag undanber mig dina åsikter och kommentarer, varför kan du inte förstå det? Jag vet  inte vad jag gjort som så till den milda grad retat dig, så du inte kan lämna mig i fred. Jag kallar detta för trakasserier,  varför jag inte gjort nåt åt det ännu är med hänsyn till andra runt omkring, o då alltså din familj, men det måste få ett slut och mitt tålamod är slut snart

Fullt upp...

Är det idag. Började dagen på Swedbank Arena där curling Em:et går.  Herrarnas första match gick mot Schweich och det gick inte så bra. Förlust med 4-8 nåja det är flera matcher kvar.
Känslan när jag kom in i arenan går inte med ord att beskrivas.  Vilken underbar känsla när man hörde de ljud som förknippas med curlngen. Alla skrik, sopens ljud när den gnuggas mot isen,  ja alltihopa!!

Hur kan jag ha utestängt denna del i mitt liv?? Fast å andra sidan går det inte att spela med en trasig rygg, så är det. Skulle väl förmodligen inte komma upp om jag skulle testa att gå ner i slide.  Slide kallas det när man går ner och åker ut med stenen.

Nu har jag jobbat hela dagen och nu är det dax att åka för att kolla på damernas andra match för dagen.  Anette är duktig så jag hoppas hon får plocka hem guldet igen från Sverige denna gång

Trevlig helg på er.

6 December


Gamle Brunte och Tomten är gamla vänner. Tomten klättrar upp i krubban och pratar godmodigt på medan han pysslar och donar med hästens man. Han kammar omsorgsfullt och reder ut tovor. Som kronan på verket gör han en konstfull fläta i luggen. Den kommer bonden att fundera sig blå över i morgon! han lägger kinden mot Bruntes mjuka mule.
"Du luktar gott du, utan sådana där parfymerier!" Brunte ser milt på honom med sina bruna hästögon, och trivs med uppmärksamheten. Båda lyssnar de till vinden som viner i de otäta fönstren. "Så här önskar jag att alla kunde få ha det, precis så här!"

Så lägger Tomten för honom ett rejält fång doftade klöverhö och slår en skopa melass över, som grädde på moset. melass har du kanske inte hört talas om tidigare, men det är ett slag sockerlag som man använde förr för att "piffa upp" sämre foder. Ett slags lördagsgodis kan man säga. Tomten kan knappt se sig mätt på hästens goda aptit, och medan han sopar undan damm och spindelväv i krubbans hörn, lyssnar han uppmärksamt på hästens tuggande.
"om jag ändå skulle ta och pröva på att äta hö någon gång , det låter så gott!"

Invigning Em curling

Så otroligt roligt!! Så många ansikten som jag inte sett på SÅ länge. Men väntan på alla lagen blev lång, alltihopa började redan kl1600 men lagen kom inte macherande förrän vid1900, så kylan tog tag i oss ordentligt. Men den som väntar på nåt gott...
Först kom alla lagen, det är i år 53 lag från 30 olika nationer. Det är det största Em:et genom tiderna..
Fick mig en riktig chock när Danmark tågade in. Där som fanbärare kom en grabb från övik!! Vi spelade tillsammans i mixed sm 97 i Malung och där kom han och gick. Det visade sig att han numera är huvudtränare för det Danska damlaget.

När det hela då äntligen började på riktigt så inledde ett trummande gäng på scenen. Vet inte hur många de var, men många var de, och vilken stämning det blev med detta trummande. Sen kom då de 30 nationerna gående med fanor och facklor, skit kul att varit med o sett.Det syns ju lite dåligt på korten här men lite för att ni själva ska känna känslan.
I morgon är det upp med tuppen som gäller då spelar Sverige mot Tyskland och det kommer säkert bli en spännande match. Tills vi ses igen hoppas jag ni alla har en underbar helg.

5 DecemberDet har slutat snöa och blivit kallare. Tomten gör en åkarbrasa föra att få upp värmen i fingrarna. Han tycker att det nästan knakar i lederna.
"Kors, vad kallt det är! Mina flygande vänner behöver nog lite extra värmande nu, de kan ju inte kura in sig i halsduk när de fryser,"  Han slinker in på logen, och slevar upp ett par rejäla skopor sädeskorn i en hink. En liten mus blänger surt på honom, han gillar inte konkurrens om maten.
"Åja, tjocka på dig lite, här finns så det räcker åt alla",  muttrar Tomten i skägget, han tycker inte om missundsamhet. Demonstrativt fyller han på lite mer säd i hinken, stoppar en talgboll i fickan och tar en havrekärve under armen.

"Gomiddag", nickar han kort till musen.
Så pulsar Tomten ut i skogen med sin börda. Småfåglarna upptäcker honom på långt håll och kvittrar förväntansfullt.
"Allt som flyger: kom hit!" manar han och strör ut godsakerna runt sig. Ivrigt pickar de i sig maten.  "Det  är inte lätt att vara sulten!" säger han ömsint och ser noga til att ingen blir utan.
En liten blåmes som har ont i ett ben, få sitta i Tomtens hand och äta tills han blir mätt. Den lilla fågeln kurar ihop sig i vantens trygga värme och Tomten nänns inte väcka honom. "Sov du! Jag har inte bråttom" , viskar han och slår sig ner bekvämt på en stubbe.

Det är nåt stort på gång!!

Ja visst i lilla Örnsköldsvik händer nu.  I morgon börjar det!!

CURLING EM!!!      

Fattar ni? Det är hur stort som helst. I många länder tex Kanada och Scottland är curlingen hur stort som helst.

I morgon börjar det med en stor invigning på stora torget i stan. Klockan 16 närmare bestämt och gissa vem som kommer att vara där?? Ja naturligtvis, jag ska vara med på ALLT!!

Oturligtvis måste jag ju jobba lite grann också under veckan men jag tror jag planerat in så jag ska kunna se de viktigaste matcherna. Det är ju lite svårt att veta nu när de viktigaste matcherna är men jag menar Sveriges matcher alltså.  Detta evangemang visas också på tv sportkanalerna och eurosport kommer att sända.

 

Några fakta om Curling EM 2008, 6-13 December

- Över 30 deltagande nationer från hela Europa
- Över 50 deltagande lag
- Delegater från hela världen deltar i WCF möten under tävlingen
- Ca: 600 aktiva, ledare och delegater.
- Totalt ca: 6.000 gästnätter
- Direktsänds i SVT, Eurosport och via Webb-TV
- Spelas i Swedbank Arena och Skyttishallen

     

Saknar sporten otroligt i mitt liv, min största dröm är nog att kunna spela curling en dag igen. Men framtill dess får jag väl vara en drömmare och nöjd med att kunna titta på andra som spelar.
Om inte får jag väl vara nöjd med de medaljer jag trots allt hann ta!

***********************************************************************************************************************************


Vad är Curling?

Curling är en lagsport där de tävlande turas om att skjuta iväg en handtagsförsedd granitsten mot en måltavla målad på isen, kallad boet. Boet är 12 fot (cirka 3,6 meter) i diameter. Två andra spelare i laget sopar framför stenen med kvastar och lagets fjärde medlem, kallad skipper eller lagkapten, står vid boet och vägleder de andra. Lagkaptenen läser isen, lägger upp taktiken för laget och ger ofta även instruktioner för sopningen. Med sopningen påverkas stenens friktion mot isen och därigenom hur långt stenen glider och hur kraftigt den vrider sig eller curlar. Vanliga uppgifter i curling är att lägga in en sten i boet, lägga upp en gard som hinder för andra stenar, slå ut en liggande sten eller att vicka genom att träffa en liggande sten så att slagstenens bana ändras. Varje lagmedlem har två stenar. Det är alltså 8 stenar per lag eller totalt 16 stenar som spelas i varje omgång. Poäng räknas för varje sten i boet som ligger närmare centrum, tee, än motståndarens bästa sten efter avslutad spelomgång. En match omfattar vanligen åtta eller tio spelomgångar. Om matchen därefter är oavgjord spelas vanligen en extraomgång.


 

Curling är en gentlemannasport med uttalade moment av taktik och precision. Ibland liknas curling vid schack på is, med skillnaden att det också innebär en teknisk svårighet att placera sin sten där man önskar. Att ha sista stenen i en omgång är en stor fördel, och om man vinner en omgång går fördelen av sista sten automatiskt över till det andra laget. När man har sista sten vill man därför utnyttja detta till att ta så många poäng som möjligt, samtidigt som man vill minimera tappet när motståndare har sista sten, eller om möjligt stjäla genom att ta poäng fastän motståndaren har sista stenen. Isen är vanligtvis inte perfekt och hur mycket en sten curlar vid olika farter kan variera över banan, liksom den fart som behövs till olika uppgifter. En viktig uppgift för varje lag är därför att läsa isen och att utnyttja denna kunskap till sin fördel.


 

Curling spelades ursprungligen utomhus på naturis. De speciella curlinghallar som byggts på senare år med speciellt lagd is har möjliggjort spel med betydligt högre precision. Curling kan spelas både offensivt och defensivt. Med offensivt spel menas vanligen spel med många stenar i spel och många garder framför boet. Vid defensivt spel siktar man på att slå ut motståndarens stenar ur boet samt att hålla området framför boet fritt från garder, vilket är stenar framför boet. För att uppmuntra mer offensivt spel infördes den fria gardzonsregeln, som innebär att man inte får slå ut motståndarnas stenar framför boet med lagets två första stenar i varje omgång. Om motståndarstenarna befinner sig inuti boet får de dock slås bort. Genom denna regel har varje lag möjlighet att lägga upp minst två garder framför boet innan motståndaren får slå bort dessa.

Kolla nu efter curlingen på tv, det börjar på lördag kl 0800 och då är jag på plats, för då spelar Sverige!!


4 DecemberNu styr Tomten kosan mot hundens koja ute vid ladugårdsknuten. Han tar ett fång halm med sig för att gamle Posse ska få något varmt och gosigt att sova i. Återseendet blir hjärtligt och hunden viftar på svansen allt vad han orkar. 
"Ett sånt bra sätt att få sagt vad man vill" tycker Tomten, "Inget onödigt tjafs, där inte!"

Han drar sig till minnes, hur det var en gång för länge sen. Posse var då bara en liten ullig förskrämd valp. Hans första tid i den här världen hade inte varit rolig och ingen hade någonsin kramat eller gosat med honom. Tomten som inte stått ut med ett gårdsfolk, som med ovänliga ord och slag försökt få alla att lyda, tog som sin uppgift att ändra på detta. Egendomliga saker började hända. Måttet rågades för husbonden när proppen till öltunnan mystiskt försvann (och med den goda ölen), samtidigt som hans brännvin "råkade" läcka ut på golvet. Detta var förskräckligt och det allra värsta som kunde hända honom!

"Järnspikar!" skrek han ilsket. (nja riktigt så uttryckte han sig inte, men du förstår säkert) "Här kan inte hederligt folk bo, med så mycken fanstyg runt knutarna!" Tomten nickade bistert.  "Han ska veta vem han stungit haver!"

Gårdsfolket flyttade fort därifrån och annat folk flyttade in. Med dem följde trivsel och vänlighet och Tomten kunde vara nöjd med sitt verk. För Posses del blev det efter detta gott om klappar och vänliga ord. Babyöron, av alla slag, har rätt att bara få höra vackra och snälla saker!

Advent är på gång

Så skulle man kunna säga. Inte för att någon känsla har infunnit sig men jag kämpar på.  I dag har jag faktiskt bakat ett par sorter. Choklad kakor och banankaka, allt enligt viktväktarna.  Inte för att jag har några som helst förhoppningar längre om att gå ner i vikt, men ändå.  Det där med vikten det är ett kapitel för sig. Just nu står träningen ganska still kan jag säga. Har fruktansvärt ont i höften fortfarande sedan i fredags, ( ska nog kanske ta det lite lugnare när man är  ute på galej i fortsättningen.) Blixtrar genom hela kroppen när jag ska försöka gå i trappor, bara att ställa ner benet gör ont, trodde det skulle bli bättre efter några dagar men....


All den mysiga känslan från i går är som bortregnad idag.  I går kväll kom stormen och idag har det regnat hela dagen, all den vita snön är borta och det är återigen bara is.
Bokbussen klarade i allafall av att köra ut hit idag, tack o lov,  så nu har jag böcker så jag ska klara mig ett tag iallafall.

Bosse kom hem med lim i går så kransarna tar form. Den ena är inte riktigt klar men den andra är jag ganska nöjd med.


Syns lite dåligt men som sagt jag är nöjd, den lilla ljus slingan på nedre delen blev kanon tycker jag .

Fick en så stark tacksamhets känsla när jag stod och bakade! Kommer ni ihåg hur det såg ut hos mig förra året den här tiden?? Kolla skillnaden, va skönt det är idag att baka och hålla till i köket mot förra året. Då hade jag ju visserligen bara mitt gammkök på övervåningen att dona i, men ändå.


Precis som soffie69 sa i sin blogg, så stannar man upp lite i december månad och funderar tillbaka.  Jag tror 2008 har varit ett rätt ok år. Men jag hoppas att 2009 kanske i allafall kan erbjuda mig ett jobb med ett ok schema, vi får väl se men just nu känner jag att det är nog det jag önskar mig mest av allt nu och lite snö kanske.....

3 DecemberTomten gluttar ut genom den knarrande ladugårdsdörren. En liten hare har gjort ett ensamt spår som försvinner bak gärdesgården, för övrigt ser välden alldeles ny ut.
Han tar de få stegen runt knuten och linker in på gårdens dass och river ut några sidor tidningspapper. Dessa är bra att ha till putsning av lyktans glas. Han ler när han ser att det kommit upp ett stiligt oljetryck på väggen, ett porträtt av gamle Kungen. Han stramar skämtsamt upp sig i "givakt" inför majestätet. Så "Kungligt" det ska bli att sitta på dass nu då!

Väl inne igen hälsar han på hos grisen; han kliar honom tillgivet bak öronen och konstaterar nöjt: "Tur för dig att du bara är en kulting, du kan räkna med ett liv efter jul."
Tomten ser sig om och hittar korgen han söker. "Här ska du få ett par äpplen att snaska på. Det blir du inte rund av, och det ska du vara glad för i dessa jultider....."

Tomten värnar om gårdens djur och blir varm om hjärtat av att se dem må bra. Han tar sin lykta och medan den lille grisen glatt mumsar i sig de goda äpplena, beger han sig åter ut i snön. När han banar sig väg mellan uthusen ser han ett ensamt ljus brinna i ett fönster. "Åh, det är första advent. Fint känns det! Finfint faktiskt!"

Man kan följa träskostegen genom snön och att det är just Tomten som gått ser man bara om man har mycket stor sakkunskap! 

Bordsrenovering

Kommer ni ihåg att jag i augusti berättade om ett bord jag köpt som råkade ut för en olycka?  Det var ett glasbord som jag hittat på erikshjälpen och som jag tyckte var lite roligt eftersom det var åttakantigt. Nåja glasskivan gick ju sönder i frakten och jag var så deppad över det.

Nu har jag och min älskade man renoverat upp det och kolla in så fint det blev.

Det här är alltså bilder före och efterVid soffan blev det så här,  före och efter.
Jag är alltså jätte nöjd, det blev fantastiskt bra.  Så roligt när man kan köpa så billigt och själva göra iordning det som man vill ha det, jätte roligt.

Vintekänsla eller ej??

Som jag håller på hela dagarna och ändå får jag ingenting gjort. Skulle fortsätta med mina grankransar idag...hmm..jo då men när jag kom till det där att pynta dom så hittade jag inte min limpistol. Så typiskt när jag ändå var igång, inte ens lite vanligt lim hade vi hemma.  Jaha kransarna får vänta till en annan dag.

Tog en promenad istället. Limpar följde medMen Smulan stannade borta vid bryggan i skydd mot väggen, såg ut som hon tänkte "vad ska jag följa med dit ut för, de kommer ju snart tillbaka"


Det var lite vintrigt idag måste jag säga, kändes skönt.Lite adventkänsla börjar så smått infinna sig.Efter maten tog jag ett välbehövligt skumbad. Kände mig lite frusen och det är väl inte så konstigt kanske med tanke på dessa tvära kast när det gäller vädret.  När vi kom hem från vår promenad började det att snöa. Jätte mysigt men gissa vad!   När jag precis badat klart och tagit på en skönt mysdress, tänt ljus och var på väg att kura i hop kom min älskade man och talade om att jag var tvungen att ta på mig kläder och följa med för att flytta båten.  Då var det full storm och det hade börjat regna lite. Alltså jag blir galen snart på vädret.  Varför kan det inte bara få vara vinter??

Tom ute på Saltkråkan hade de ju riktig vinter, de var ju ännu längre ut till havs än vad vi är *suck*
Nåja ny dag i morgon.  I morgon tänkte jag försöka få mina kransar klar, få se om det lyckas nu då

Ha en bra kväll 


2 DecemberGumman slår klarvaken upp ögonen, och kryper raskt ur bädden. "Vila dig lite till , Far lille, men jag måste verkligen kila till mitt" säger hon glatt och hastar iväg.
Hon ger honom en slängkyss i förbifarten och borta är hon! Tomten gäspar och sträcker förnöjt på sig. Han plockar höstrån ur luvan och lirkar in en tå, som letat sig genom strumpan. Katten Lusse vaknar också och hans gäspning är så stor, att man kan nästan se vad han ätit till kvällsmat daten före. Tomten stryker honom över ryggen, så att det sprakar i pälsen. På strumpsock (-Ja inte Lusse förstås) tassar de så bort till fönstergluggen och tittar ut. Tomtens min blir smått salig när han ser hur det snöar!
Han stryker eld på en tändsticka och tänder ljusstumpen som står i fönstret.
"Jag är säker, det blir jul i år också" säger han till Lusse. "Nu sätter vi igång!"

Försiktigt klättrar han nerför stegen. Hästen och korna vänder på sina huvuden och slutar för ett ögonblick att tugga.  "Tjenare på dig, din gamle galosch", säger Tomten skojfriskt till hästen, och vill inte visa att han är lite rörd över återseendet.  Korna ser på honom med sina snälla koögon, och idisslar lugnt vidare. 
"Mina damer, ett sånt väder vi fått", konverserar Tomten artigt, men med pillemarisk min. Han vet nämligen att ingen förväntar sig sådana finesser av honom. Alla tycker om honom ändå -- och vem skulle inte bli glad och trygg av att veta det?


Adventkänslan...

vill inte infinna sig.  I och för sig kanske idag inte var någon bra dag att söka den.  Är så fruktansvärt trött efter helgen som vanligt var det vansinne att jobba i helgen, men nu har jag bestämt mig.  Nu blir det en helg till, nästa helg sedan blir det inte en helg till på taxi.  Räknade i kväll ut att jag har jobbat 14 av 16 helger sedan i augusti, vad säger ni om det? Det är nästan varje helg det. Gissa om jag är less??
Nu vet ju jag att det är många från taxi som läser detta, men skit samma, jag är så trött!!! Trött på att jobba bara skit pass, jag har ju faktiskt stämlingsdagar, visst inte alls lika bra som att jobba men varför ska jag slita ut mig, varför ska jag tappa kontakten nästan med min familj?? De är lediga på helgerna när jag jobbar så därför får jag ju nästan aldrig träffa dom. Det var inte så här jag trodde det skulle bli att komma tillbaka till arbetslivet kan jag ju säga.  Nä nu får det vara bra nu ska jag ha ett riktigt jobb.  Jag är trött på att aldrig få nåt schema och jag  förstår inte varför de ordinarie inte tar kontakt med facket, hur kan nån stå ut???

Nåja nu är jag lite pisst bara för att jag är trött kanske men nog är det så att man undrar vad fn företaget håller på med.

Hade tänkt att jag skulle fixa lite julkransar idag, men känslan infann sig som sagt inte. Trodde den skulle komma efter min adventskalender men icke...
Gått omkring hela dagen o bara dragit bena efter mig, men i morgon kanske adventstänket kommer, vi får se.

Ha en bra måndagkväll.

TOMTENS JULVarje år när mina barn var små läste vi alltid denna bok inför jul. Ett kapitel i taget. Så gjorde jag även förra året på den blogg som jag hade då.  Nu vet jag att det kommit nya bloggare och därför finner jag alltså en orsak till att göra om det även i år.  *Hurra!!!*
Det blir min lilla adventskalender till i er i cyberrymden.Nedräkningen kan börja.....
Julmånadens alla dagar har Tomten och hans lilla Gumma många sysslor att sköta. För på Julafton måste allt vara färdigt!


1 December

Snön faller i täta flingor och både stort och smått folk gör sig ärenden åt fönstret till. De tittar förnöjt på den blygrå himlen och får den där speciella "Titta det snöarglansen" i ögonen. Säg den som inte känner sig som barn på nytt när den första snön faller!

Tomten och hans lilla Gumma sover gott nerkurade ända upp till hakan i det mjuka höet uppe på höskullen. Det är här vi finner dem, när det börjar dra ihop sig... och just idag, den första december, har det dragit ihop sig tillräckligt. Julmånaden har börjat.

Tomten vaknar av att ett höstrå kittlar honom på näsan. Långsamt blir han medveten om de välkända ljuden omkring sig. Han lyssnar till Gummans djupa andetag och kattens spinnande. Han hör hästens lugna tuggande från ladugården, mössens prassel och rasslet av kornas bindslen. Tomten blundar och drar ett djupt andetag av välbehag. Äntligen!!! Känslan av hemtrevnad och förväntan gör honom rent yster till sinnes och han daskar kärvänligt sin lilla trinda Gumma i rumpan.

"Upp och hoppa! Nu är det vår tur igen...."


Är den inte rar så säg? Följ med mig genom hela boken bättre jul känsla kan man inte få. Eller vad tycker ni Sofie och Sara??

RSS 2.0