Horisonten

Tog en promenad upp till piskarmalberget tidigare i dag för att titta på blåsten och vågorna. Det facinerar alltid mig, alltså havet och vågorna och horisonten. Vad finns bortom horisonten? Är det bara Ulvön och sedan Finland. Vad är egentligen horisonten?


Horisont, från grekiska "begränsande", är den linje i blickfältet där markytan och himlen möts, den mest avlägsna punkten i markytan som man kan se. Visst är det facinerande?

Det blåser ordentligt här ute vid havet idag och det är fantastiskt tycker jag att se hur vattnet slås in och över klipporna.

Det känns som om hösten är här på riktigt nu. På kvällen infinner sig det jobbiga svarta och mörka. Här blir det alltid riktigt mörkt. Havet är mörkt, det är mörkt från bergen och asfalten är mörk så det blir alltså riktigt mörkt. Sommargästerna har alla åkt till sina respektive hemorter och det är lite tomt, tråkigt tycker jag att de inte lämnar en liten lampa på så vi som bor här har lite mera ljus.

Mina blommor blommar nog på sista versen en del. Änglatrumpeten är faktiskt som vackrast just nu

Eller vi kanske har lite brittsommar att vänta, hoppas det. Hösten är ju fin den också med alla underbara färger och det går ju så fort så snart är det ju vår igen, den som väntar på nåt gott...

 

 


Surströmming

Vi hade vår årliga surströmmingsskiva i går kväll. Och vilken tur vi hade med vädret, visst blåste det ordentligt, men när blåser det inte här i Bönhamn? Det är ju hursomhelst inget större problem vi har ju vårt uterum, där blåste det inte.
Mer än 3 st strömmingar blev det inte för mig, tror inte på att äta för mycket av det goda.Som ni ser hade vi riktigt roligt.

Veckan i övrigt har också varit riktigt bra. Jobbet rullar på precis som det ska var faktiskt ledig i fredags. Gjorde mig en tripp till Övik. Har inte varit där sen i maj så det var riktigt roligt.
Stor handling av mat och lite stads shopping och lite lunch med Sara hann jag också med. Är inte van att springa omkring så där så när jag väl var hemma tog krafterna slut helt. Himla tur att man inte behöver springa omkring och shoppa varje dag, det skulle jag aldrig palla.

Nu är det söndag igen, festen från igår är bortstädad både diskmaskin och tvättmaskin har gjort sitt så nu är min energi slut igen,  nu är det bara en tupplur i soffan som hägrar.
Orkar inte med fester i samma utsträckning som förr, undrar varför???

Sommar slut??

Tänk så fort dagarna går. Tyckte precis det var midsommar.. Vi har ju haft förmånen att ha min äldsta dotter Fia (Sofie) boendes hemma här i Bönis hela sommaren, i allafall av o till. R och hon har ju jobbat på Resturang Skutskepparn i Barsta och dit är det ju bara ett stenkast så de tycker nog att det varit skönt att kunna komma hit och bo här. Men nu är det slut på jobbet och det drar ihop sig till skolstart. Så denna helg har varit den sista i sommarvistelsen. Nu har de åkt och det är inte utan att det blev jätte tomt utan de båda.

Nu är det väl inte så himla långt till Umeå men som studenter har de ju fullt upp och jag tror inte det blir så väldans många resor hem till mamma under hösten.
Eftersom jag jobbar ganska mycket har ju jag haft jätte stor hjälp av min Fia här hemma också i sommar. I går när jag kom hem från jobbet hade hon städat, gissa hur skönt det var att kliva in genom dörren och känna lukten av nystädat.

De unga tu reser till Umeå i morgon för att på riktigt flytta in i sin nya lägenhet. Där har Sara (min yngsta tjej som ska bli målare) varit hela helgen och tapetserat, så det känns nog riktigt bra tror jag att få komma dit och börja packa upp. Önskar bara att jag också hade kunnat vara där och hjälpa till.

Bosse och jag ska på allvar ta till oss vardagen nu. Det har vi ju ioförsig haft hela sommaren eftersom vi inte haft någon semester, men det blir ju lite annorlunda nu känns det som, det blir lite tommare. Om 3 månader ska vi ha semester och vi kanske ska börja lite nedräkning för att ha nåt att se fram emot.
Jag är just nu jätte trött, känner mig grinig och slut på. Ska försöka ta 2 dagar komp i veckan om det går. Det kommer ny personal och då måste jag ju vara på plats men vi får se hur det funkar.

Nu ska vi ta en liten grillmiddag och sedan varva ner i soffan, det finns säkert nåt man kan somna till där

Gräsänka

Det är jag det denna vecka. På gott och ont.  Jag tycker ju att det är ganska skönt att vara själv i bland så jag lider absolut inte av det. Däremot har jag ju blivit väldigt bortskämd under sommaren.  Eftersom jag ofta har ganska långa dagar på jobbet och B brukar vara hemma före mig så är det väldigt ofta som maten står färdig på bordet när jag kommer hem. Så är ju inte fallet när man är gräsänka.
Men i övrigt så är det skönt att bara vara själv ibland. Det känns onekligen lite konstigt eftersom jag nu efter sommaren är van att det är folk överallt. Turisterna är borta, Sofie och Robban är i Umeå och donar med sin nya lägenhet, Sara, Kattis och Johan är i Övik..  Magnus och Malin som bott i vår källarlägenhet några veckor har åter börjat jobba så det är verkligen tomt nu.
Livet går ju sin gilla gång tack och lov och allt återgår till det normala efter sommaren.  B och jag har ju vår semester kvar så vi har nu börjat titta på resor. Har kommit så pass långt att vi bestämt oss för att det nog blir i mitten av november och vi tittar på Thailand. Känns otroligt bra att ha nåt att se fram emot när hösten tar vid.

I morgon har vi öppet dag igen så det blir en lång dag, såna dagar är jag ofta inte hemma förrän vid 19-1930 men det funkar ju och det är ju det viktiga. Trött? Ja visst är jag trött, men fortfarande är jobbet så pass kul och omväxlande att det funkar.

Har en del projekt på gång här hemma i vanlig ordning, men tiden räcker ju aldrig till längre. Men jag ska nog försöka ta ut lite komp snart och då ska här donas. Jag har ett jätte fint litet rotting bord som ska få byta färg, 2 byråer ska också få byta färg och sen är ju inte rummet som en gång var kök riktigt klart, så det finns att göra hela tiden.

Sommaren har kommit tillbaka och i morgon ska det tydligen bli ganska varmt igen, jag hoppas att det håller i sig ända tills på söndag när jag är ledig.

Tills tiden kommer tillbaka hoppas jag ni har det riktigt bra

Högbonden 100 år

I går var det 100 års jubileum för Högbondens fyr.  Egentligen fyller fyren inte år förrän den 18:e oktober. Det är en mycket intressant ö och med ett stort historiskt minne.

Under slutet av 1800 talet  ökade sjöfarten utmed norrlandskusten.  1871 startades fyren i Skag och 1860 startades fyren på Lungö däremellan fanns ingen fyr. Sjöfartsverket menade att Höga kusten var lätt navigerat pga väldigt djupt vatten och mycket synliga berg. De fartyg som åkte emmellan visste bättre för det är väldigt svår navigerat pga av att dimman som lägger sig ibland blir många ggr så tät att alla landmärken döljs.

Den 13 juni 1902 gick ångfartyget Piteå på grund på Högbondens östra skär. Och den grundstötningen gynnade en gammal lotskapten som kunde argumentera med Lotsstyrelsen om att bygga en fyr på stället.
1907 togs till slut ett beslut om att bygga en ny fyrplats.

Mycket arbete blev det och jag har en känsla av att det inte var alltför lätt arbetat. 61 m ö h ståtar idag fyren och det finns bara en fyr som står högre i Sverige.

Det byggdes bostadshus som skulle rymma 3 personer med familjer. Första fyrmästaren hette Per Olof Sjöstedt och fyrvkataren hette August Ström. Den siste fyrvaktaren som bodde på ön var min svärfar Verner Sjölander, han var kvar på ön fram 1964.

Högbonden ligger ytterst i kustbandet och är väldigt oskyddat  när vindarna tar i. Vattnet är också mycket djupt runtom vilket ger en kraftig sjöhävning. Under vår och  höst när isen låg kunde man många ggr inte komma varken till eller från ön under flera veckor. Självförsörjning var därför ett måste. Att äta måsägg och till och med måsungar var därför ganska vanligt.

Idag sköts fyren helt automatiskt och sjöfartsverkets folk kommer bara ut för underhåll.
Men en dag under året 2003 klev Kajsa Åberg i land och hon har tillsammans med sin man Owe tagit till vara på Högbondens alla intressen.  Idag finns ett jätte fint museum i källaren på ön och jag kan säga att jag förstår att Kajsa har svårt att slita sig från ön, det är så vansinnigt mysigt på denna ö. Har ni aldrig varit där rekommenderar jag verkligen er att åka dit det är en upplevelse och boka gärna för att bo kvar där
Till nästa sommar måste ni besöka Högbonden!!

Känslor

Vi människor är ju berikad med en massa olika känslor, smak, lukt, hörsel men även känslor som blir mycket psykiska. Jag är en  ganska känslig människa, fast det väl ingenting som jag försöker visa. Tårar är nåt som kommer väldigt lätt för mig och egentligen är det väl ingenting som jag skäms för, det bara är så. Jag lider nog även av en gnutta prestationsångest.  Jag vill prestera så mycket och så bra som möjligt. Nu har man ju många ggr i livet fått lära sig att man kan inte vara bäst, man kan inte klara allt, det går inte då bränner man sig själv. Men jag har väldigt lätt för att hamna i den sitsen i allafall.

Jag har fått lära mig, (och har fortfarande mycket kvar att lära där) att försöka varva ner, ta hand om mig själv och framför allt ta hand om andra. Men jag vet att när jag är mitt inne i nåt intressant och svårt blir jag lite av en maskin. Jag går på och ska lösa problemen kosta vad det kosta vill och ibland kostar det.

Jag kan bli knäckt av känslan att inte räcka till, att inte kunna vara på plats och hjälpa. Försöker att aldrig för någon visa hur den känslan är men många ggr är det inte så lätt. Det är inte lätt att låtsas vara stark när man inte är det och samtidigt är det ju många ggr dumt att inte visa människor runt omkring att jag fixar inte det här, jag behöver hjälp.

Uppgivenhet är nåt jag kan känna av ibland.  Jag blir så uppgiven när jag inte kan lösa olika saker, jag blir uppgiven när jag hör min mammas oro över pappa som inte längre finns.  Jag vill så gärna hjälpa men jag kan inte.  Jag kan inte göra mig förstådd.
Istället försöker jag få henne att förstå, men hon kan inte förstå. Det kan sluta så fel och så otroligt dumt.

Just detta problem händer allt oftare och ofta när hon blivit uttröttad så kommer hennes förvirring och hennes rädsla.  Nu har vi (min syster och Jag) bestämt att vi måste hjälpa henne att inte bli så uttröttad, det får helt enkelt inte bli intensivt runt omkring henne. För om vi tycker att det är jobbigt med alla frågor från henne vad ska inte hon känna, om jag känner uppgivenhet, vad ska inte då hon känna?

Lite tankar under kvällningen, men jag tror att det är tankar som vi alla känner av och till.

semester lördag

Fortfarande kanon väder, vilken vansinnig tur jag hade med vädret. Känns otroligt bra nu när det blev så lite semester iår att vädret blev bra när man är ledig.

På förmiddagen i går var väl vädret kanske inte direkt kanon men det var ju varmt i alla fall och inte regnade det heller. Det var ganska skönt att bara gå omkring hemma och sköta om mina smån blommor och grönsakslandet också. Vid lunch dax promenerade vi ner till Arnes sjöbod och intog lunchen. Det ska bli vår tradition har vi tänkt att avsluta vår sommar semester på Arnes. Jag åt en laxplanka som var bland det godaste i fiskväg jag ätit efteråt blev det kaffe och en super god kaka. Efter maten var vi badsugna och funderade hur vi kunde bada på roligaste sättet, det slutade med att vi lånade en sån där stor badbanan som man drar efter båten, jätte kul!

Efter badet var det dax för lite omsvidande och iväg till nästa grej. Vi åkte ut ett stort gäng på ca 15 st till Losmen för grill middag tillsammans. Peter som är från Sthlm och har sitt sommarställe här bjöd oss allihopa på middag. Det är rätt  underbart där ute för kvällssolen ligger på hela kvällen, ett jätte skönt ställe. När vi till slut tröttnade tog vi båtarna och drog vidare till Barsta pubafton.

Som ni förstår har jag haft en underbar och verkligen välbehövlig ledighet men i morgon är det dax för att jobba igen och det är med blandade känslor.

Idag har vi tryckt på den berömda knappen. I eftermiddag försvann sommargästerna. Det är många som börjar arbeta igen men det är lite tråkigt faktiskt det blir en sån markant skillnad när alla försvinner samtidigt och både Arnes och Hilmas stänger samtidigt.  Nåja det är tiden gång och det har ju fungerat alla andra somrar.

Ett litet bildspel från igår kanske jag i allafall kan bjuda på. 

Sommar och sol

Ytterligare en underbar dag. Man är ju inte direkt bortskämd med sol och värme denna sommar så det gäller att ta tillfället.  Vi åkte ut till Hummelviken där det finns sandstrand och är långgrunt, det passade ju mig och Linn och Leo perfekt för vi ville ju bada och leka.
På väg till viken körde vi förbi denna fyr och jag passade på att fånga den på bild.

 Det är nämligen så här att denna fyren ska plockas ner. Många små fyrar ska ner för de behövs inte längre tydligen. Många båtar går ju numera på radar och gps.
Vår egen fyrvaktare Ove på Högbonden har velat köpa den för att bevara den här på plats där den hör hemma men svaret var nej, det gick inte an.

Årets badpojke är utnämn och rätta mig om jag har fel men man kan inte hitta en charmigare kille.


Årets badtjej det måste ju ha blivit jag, för jag har nog aldrig badat så mycket på flera år som jag gjorde igår. Badkrukan för året hon var ju redan utnämnd sedan kvällen innan, Sofie blev det och det sitter nog i sedan hon var liten, då velade hon också o funderade vart det var bäst att hoppa i.

På kvällen hemma blev det tacos ute på vår platta, och sedan en tur till Barsta för en glass och en öl.  Sen kan jag tala om att det var ett gäng som var otroligt möra, det blev en väldigt tidig kväll. Ingen av oss är vana att ha detta hålligång som vi haft sedan onsdag kväll men vi har ju även haft vansinnigt roligt.
Efter gårdagens vila blir det nu party igen. Vi är bjudna på grill ute på losmen, en ö här i närheten efter middagen där åker vi sedan på pubkvällen i Barsta. Sen är det bara en dag kvar på denna semester, men jag vet ju att under hösten blir det mera semester och även mera värme och bad.


Vilken dag!! ...

Vilken dag!! Vaknar upp till en helt underbar dag. Min födelsedag och en som sagt underbar dag.
Solen skiner från en klar blå himmel och värmen slår emot mig när jag öppnar dörren. Precis så där som man vill ha det när man bara har 4 dagars semester.

Efter frukost packade jag och Bosse vår ryggsäck för att bege oss ut med vår båt, ut till klipporna utanför byn.
 

Efter några timmar åkte vi tillbaka för att tillsammans med de andra gå på Hilmas för lite lunch. Men när vi kom in mot byn såg vi vår familj sitta på ett par andra släktingars sjöbod för fika. Naturligtvis var vi då tvugna att svänga in där och även där få i oss lite fika.
Efter en god lunch  åkte jag, Bosse, Sofie och Robban iväg för ett litet dopp uppe i sjön och kan ni tänka er tom Bosse hoppade i vattnet. Eller hoppade var väl att ta i, men han doppade sig i allafall och Sofie var faktiskt den fegare av dom två denna gången.


Sofie och Malin hade varit in till Nordingrå och handlat för att sedan tillaga en grill middag. Vi samlades allihopa uppe hos oss för att tillsammans ha ytterligare en kväll med god mat och dryck.

Som ni ser är alla mycket flitiga och alla vill hjälpas åt kring grillen, bra med en sån familj, eller hur.

Nu känner jag att jag ligger en dag efter med bloggandet men det kan inte hjälpas när det är såna här underbara dagar. Ska försöka styra upp det i morgon, men nu är det dax för lite slappartag ute istället.

Bönhamns dag

Varje sommar har vi i byn en egen dag. I år inföll den i gårkväll. Det är alltid en mycket trevlig liten tillställning där byborna samlas grillar tillsammans och har olika aktiviteter.

I går kväll började vi med en tips slinga där frågorna handlade om Bönhamn, lite förr och nu. Efter det grillade vi hamburgare och korv som Hamnföreningen bjöd på till det bjöds det på läsk, öl och vin. Det blir alltid mycket samspråk. Byn är visserligen inte speciellt stor men det är ju som bekant (ni som läst min blogg tidigare vet) många hus i byn och på somrarna är det fullt i alla husen. I går kväll var vi ca 50 st som språkade med varandra. Det var en otrolig uppslutning och som sagt mycket trevligt.

När alla var mätta och belåtna var det både bollkastning och hästskokastning. Naturligtvis åkte sedan gitarren fram för sång och musik hör byn till.

 

Efter solnedgången gick vi upp till oss ett gäng och fortsatte vår musik afton i uterummet.

Jag har ju faktiskt semester några dagar så jag njuter för fullt och ser till min stora glädje att jag verkligen valt rätta dagar att vara ledig också.  Jag känner  mig ganska utarbetad just nu, trött och grinig är jag, så himla känslig för allting så det är nog rätt tid att varva ner, sova om sig och framför allt njuta av att vara ledig.

Idag fyller jag år och dagen har hittills varit full av njutningar men jag återkommer till det i nästa inlägg

RSS 2.0