Thailand

Som ni redan förstått har jag gett bort mitt hjärta.  Vid det här laget tillhör det Thailand. Jag är helt såld.

Människorna, naturen ja allt, det är helt fantastiskt. Thailand har alltid varit min drömsemester, det är kul att ha gjort den men det gav mersmak. Man åker inte till Thailand utan att bli berörd och tror att en gång räcker. Nej det ger mersmak för det finns så otroligt mycket att se och göra, så det blir Thailand igen.

Vi åkte till Khao lak, närmare bestämt Bangniang beach. Det låg ca 3 km från själva Khao lak. Ett mycket lugnt område och precis vad vi behövde. Vårt hotel var precis nybyggt och egentligen inte riktigt färdigt. Vi var par nr 2 som tog plats på hotellet.

De 3 första nätterna sov vi i denna säng! Som jag berättat tidigare så hade det kommit in ett monsun oväder vilket gjorde att det regnade på eftermiddagarna de första dagarna. Till min stora förskräckelse läckte det in vatten genom en 240 volts eldragning i badrummet, naturligtvis sa vi till om det och fick byta bungalow till den som låg precis bredvid istället, men där läkte det inte i allafall.


Allting var verkligen inte perfekt. Frukosten var fruktansvärd. Jag är ju världens frukost monster, så jag har verkligen inte gillat mornarna. Te eller kaffe, stekt eller kokt eller porcherat ägg, stekt bacon. en sorts vitt bröd, apelsin juice, smör och marmelad. Ingen skinka, ingen ost och framför allt ingen kaviar till äggen. Nu var vi ju lite förvarnad så vi hade en egen tub med kaviar med oss men den räckte bara första veckan.

Första dagen tog vi en lång promenad på stranden nedanför hotellet. Från hotellet ner till stranden hade vi ju bara ca 20 meter, helt underbart. Vi gick och gick  och kunde inte sluta beundra och gå igen. Vi fick vada över vid 2 ställen men det stoppade inte oss vi gick vidare.


På många ställen syns ännu spår efter tsunamins framfart, och man kunde helt enkelt inte sluta fundera många ggr.Till slut hade vi gått närmare väldigt långt och hamnade vid Pakarang beach. Där stannade vi och beställde mat på Memory bar. Ett jätte fint ställe. Där kom vi i samspråk med ägaren, en ung kille som i tsunamin förlorade sin familj och sin dåvarande bar. Ägande formerna när det gäller land är tydligen ganska diffusa och han bodde egentligen i en annan provins så han hade ingen rätt att få något nytt.  I dag är han tack vare en australiensk familj igång igen. De har hjälpt honom att betala land hyra för att han ska kunna komma igång. Så är det i väldigt många fall, privata familjer som har hjälpt till, av staten har det inte kommit mycket till hjälp trots att många andra länder bidragit med hjälp.

Vägen tillbaka den dagen blev lång. Trodde att vi hade main road bara ovanför så vi tog ytterligare en lång promenad för att åka taxi. Genom en djungel av gummi träd och underbar natur men i en värme som vi inte var van vid. Elefanter på nära håll. En underbar första dag men stora förväntningar på vad resten av semestern skulle ge oss, men det återkommer jag till senare


Nu är det bra för idag! Sug på detta.....
Tiden gar....

aven i Thailand. Tyvarr maste jag val tillagga. Jag har som ni forstar hittat ytterligare en passion, Thailand. Det ar inget snack om saken, hit aterkommer jag, det finns sa otroligt mycket att se och uppleva.

I gar var vi ut till Similan islands. Vilken upplevelse men kanske inte som jag riktigt forestallt mig. Trodde faktiskt stranderna skulle vara i klass med det underbart turkosa havet men det var for mycket stenar och koraller efter strandkanten. Men allting har ju sin charm.

I dag ska vi nu lamna Khao lak for att aka ner till phuket och patong. Det blir 2 dagar dar innan hemresan pa lordag.
Nasta gang vi aker ner blir det med enbart varsin ryggsack och lite kring flackande.

Hamtade kladerna hos skraddaren i gar, sa otrligt fina klader han sytt at oss. Saras student klanningar gar inte med ord att beskrivas, de maste ses. Min klanning och Bosses stjortor lika sa. Jatte kul att fatt uppleva detta med skraddare sydda klader for det ar ju inte dirket nagot man gor i Sverige.

Nu har jag inte tid med er langre bye bye

Thailand

Har ar guda gott att vara! Sa ar det, varmt och skont.  I gar akte vi till James Bond island. vilken historia det har landet har. Jag ska visa er bilder nar jag ar hemma igen. Fick valdigt manga intryck kan jag saga. En hel stad pa palar dar vi for ovrigt at en mycket god buffe. (tyckte inte Bosse) Mycket skaldjur....Det finns tva saker som min man inte ater och det ar svamp och skaldjur.

Manga intryck och flera timmar senare nar vi var hemma akte vi till var skraddare for att jag skulle gora forsta provningen pa min super snygga klanning som jag bestallt. Var skraddare han har brada dagar nu. Balklanning till Sara, studentklanning till Sara, klanning till mig och 4 stjortor till Bosse. Han fick hela bestallningen men han var nog den i sar klass billigaste och basta vi kunde finna. De andra skraddarna vi pratade med skulle for saras balklanning ha 17 000 bath, det ar 3400 kr. Var skraddare tog 7500 bath, alltsa 1500 kr. Fattar ni varfor vi tyckte att naturligtvis ska karln ha att gora.

Nu ska jag soka upp en frisor och sen blir det formodligen ytterligare en god middag

Regnet bara oser ner

ar det inte typiskt sa sag??? bade i gar o idag pa eftermiddagen vid 13 tiden hander samma sak. Himlen blir svart o sa oser regnet ner o da galler det att skynda sig in, for det ar inte lite kan jag saga.  Sen kommer det visserligen iskurar sa under uppehallen hinner man med en del. Under forsta uppehallet tog jag tillfallet iakt med lite massage. Bosse fick sitta i en solsang och dricka lite ol vilket han tyckte var helt ok. Formodligen var det de skonaste jag gjort. Helkroppsmassage med olja och aloe vera, 70 spann for en timme!! Gor nog om det i morrn.. Nasta uppehall holl vi till vid poolen, kanns tryggt eftersom vi har bara 1,5 meter till rummet darifran.

Nu har det varit uppehall sen kl 19 thai tid, o de sager att i morrn blir det sol hela dagen, men vi far val se. I morrn ska jag besoka skraddare for att sy upp balklanning till Sara. Vi ska aka pa storshopping till phuket, lite elefantridning och en tur till James Bond on. Vi har ett pressat schema och jag vet att nasta gang, for det kommer det absolut att bli, sa aker vi nog utan hotel, storsta mojliga mojlighet till att kunna kuska o se sa mycket som mojligt.

Jag alskar thailand!! Men nog kanns det lite jobbigt ibland med dessa manniskor som hela tiden bugar for en, o ar sa vanliga sa man kanner sig som en skit emmellanat. Naja jag alskar dom anda.

Hoppas ni i kalla norden ocksa har det bra.

Lagesrapport

Maste ju naturligtvis springa in for att lamna en rapport.

Det har maste naturligtvis vara det basta jag gjort!! Det ar precis sa varmt som jag vill ha det bade i vattnet och i luften.  I dag har vi gjort varsta promenaden, sakert 5 km pa sandstrand, mycket bad efter vagen, ungefar 35 gradigt salt vatten med harliga vagor. Men sedan efter en underbar lunch pa stranden skulle ju cilla duktig da gena in till vagen for att ta en taxi tillbaka. Vart tror ni vi hamnade, jo inne i nationalparken, det tog sakert 45 min sa typiskt mig....

Naval, val tillbaka inne i khao lak borjade det att sporegna, men va skont det var, for har ar det varmt, nej det ar inte varmt det ar hett!!!

Nu har vi atit en helt underbar middag, och sitter just nu med varsin frozen margaritha, den sitter fint. Ute vid horisonten ligger fiskeflottan med sina lysen sa man skulle kunna tro att det var en hel stad en bit ute i vattnet.

Tror ni jag langtar hem? Na det gor jag inte, stannar nog har o plockar med mig alla fyra ungar for da skulle det vara ganska perfekt vart liv....

Nja nog skulle jag sakna manga, sa jag kommer nog hem igen men inte an pa ett tag...

Nära nu

Usch då, nu är det så där länge sen jag bloggade igen.  Resfebern har intagit min kropp kan jag ju berätta, tyvärr är det även nåt annat som intagit min kropp.  Ligger sedan igår med feber och är fullständigt slut i kroppen. När jag då känner mig som mest utslagen så känner jag hur det börjar ömma i käken, så nu håller jag tummarna för att det inte kommer att behövas en tandläkare också *suck*

Hade tänkt förbereda lite packning idag, men..jag orkar inte.  I veckan nu har jag ju fullt upp med förberedelser för att se till att allting är ordnat så långt det är möjligt på jobbet för att det ska fungera.  I morgon kommer det besök från riksdagen för att se hur vi ordnat och hur vi jobbar. På tisdag har jag ett studiebesök och ett möte plus öppning, på onsdag finns det möjligtvis plats för förberedelser och på torsdag har vi öppning igen. På torsdag em åker vi ner till Stockholm. Vi bestämde att med tanke på vädrets svängningar är det väl lika bra att åka redan på torsdag om det skulle hända nåt, så har vi ju tid på oss.
På fredag kl 16 lyfter vi sedan äntligen mot Thailand. Ska bli så skönt, bara jag hinner bli pigg till dess. Jag ska ju även få i mig andra sprutan av twinnrix i veckan och då ska man ju helst inte ha feber iallafall.

Har lite ångest över mina små fyrbenta vänner. Men min svägerska ska titta till dom och nästa helg åker Sofie och Sara hit o håller dem sällskap, så de borde klara sig. Vi har ju även Johan inte så långt ifrån så det funkar säkert.

Nu ska jag försöka feber sova lite, det brukar ju vara bästa medicinen när man känner sig dålig.

Alla helgons helg

Allhelgonadagen infaller traditionellt den 1 November men har i Sverige från och med 1953-1954 ändrats till att vara en rörlig helgdag kallad alla helgons dag och förlagd till den lördag som infaller under tiden 31 oktober till 6 november. Fram t.om. 1571 var även den 2 november en helgdag, Alla själars dag.

Innan vi fick arbetsfria lördagar väcktes upprepade motioner i riksdagen om att göra Allhelgonadagen till helg, eftersom hösten i stort sett saknar helgdagar. I slutet av 1800-talet hade man börjat smycka gravarna med tända ljus vid jul, men också på Allhelgonadagen och vid advent och nyår. Under 1900-talet blev den kontinentala gravsmyckningsseden en allt vanligare, och en bidragande orsak till att man önskade en helgdag i anknytning till Allhelgonadagen. 1954 återinfördes helgdagen och fick då heta Alla Helgons dag Den infaller lördagen efter Allhelgonadagen som fortfarande står kvar i vår almanacka den 1 November

 

Allhelgonadagen skapades av de kristna i syfte att konkurrera ut halloween. Allhelgonadagen och Alla själars dag var tidigare en dubbelhelg. Allhelgonadagen firades den 1 november till minne av kyrkans helgon och martyrer medan Alla själars dag firades den 2 november till minne av andra döda. Allhelgonadagen firades från samma tid och fram till 1772, då den avskaffades.

Halloween, eller egentligen All Hallows Even som betyder alla helgons afton, är namnet på allhelgonaafton, den 31 oktober, Traditionen att fira Halloween kom till USA med irländska invandrare på 1840-talet. Halloweens ursprung kan spåras i den uråldriga förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades 31 oktober som en markering att sommaren var slut och vintern började. Samhain betraktades som en gränsöverskridande natt då de döda antogs återvända till jorden. Därför tändes eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor, som ansågs vara särskilt aktiva denna natt. Även olika naturväsen, som till exempel älvor, menades vara i farten. För att blidka alla sorters väsen som var ute denna natt satte man ut mat och dryck till dem.

Denna natt ägnade man sig också åt skämt och upptåg, som en markering av övergången till den långa vintern. Utklädda och maskerade gick man från hus till hus och tiggde ihop till ett kalas. Om man inte fick någonting straffades värdfolket genom att man ställde till med upptåg.

Kan någon svara mig varför vi mer och mer frångår den fina sedan att hedra våra nära och kära som gått bort? Mer o mer blir detta köpmännens helg, det ska köpas pumpor och tiggas godis. Visst sätter man fortfarande ett ljus på gravarna men jag undrar hur många av de små som verkligen förstår innebörden med Alla helgons helg?

Jag har inte ägnat mig åt varken  bus eller annat utan haft en väldigt lugn o skön helg.  Har ju börjar ned räkningen till semestern.  12 dagar kvar!!

RSS 2.0