Bönhamn avsnitt 22

Resumé: Första gången berättades det om kapellet och om byn Bönhamn.  Jag har berättat om första huset på hö sida när du kommer in i Bönhamn, om sjöarna, om turridningen. Om andra huset på hö sida och vår fabrik. Andra huset på vänster sida Harry Sjöbergs, Edvin Näslunds och om ett relativt nytt hus och den drivande PD Näslunds hus.
Jag har berättat om affärn o handlare Näslund. Och Verner Sjölanders första hus och det hus som alltså just nu är till salu. Jag har berättat om vårt hus och om Bergkvists hus. I ett inlägg berättade jag om skomakar Antons hus, och om B-O Näslunds hus. Så berättade jag om nuvarande systrarna Söderbloms hus. Och om Det fina vita huset. I ett avsnittet berättade jag om gubben Sjödins hus.  Min svåger Palle och hans charmiga stuga, och  om min svärfars barndoms gård. Söderbloms och Holmbergs och Lundins.

image232

Jag vet inte när detta huset är byggt. Men i början av 1900-talet bodde Erik och Margareta Nordlander här. Mellan 1920-30 byggde det ett nytt hus precis bredvid och använde denna stuga som bagar stuga.

Erik och Margareta kallades för Konsuln och Konsulinnan. Därför att under kriget så kom det mycket folk från Finland över havet och in i Bönhamn. De fick då söka upp Konsuln och (förmodar jag) söka asyl genom honom.

Erik och Margareta hade flera barn bla Konrad och Fridolf. Margareta Nordlander dog 1949 och då hölls auktion under sommaren. Då köptes denna lilla stuga av P Vallin och Martin Sandin för 3 500 kr. De reparerade och hyrde ut stugan till turister under många år.
I slutet av 50-talet köpte Signe Öberg från Räfsön stugan. Hon byggde på med 1 rum och en veranda. När Signe dog övertog dottern Sif med familj stugan som fritidshus. Nuvarande ägaren är Mikael som är bosatt i Stockholm.

Nästa avsnitt ska jag berätta mer om det stora huset som byggdes av Konsuln och Konsulinnan.

Kommentarer
Postat av: Inger

Ja som jag skrivet förut så var vi 1999 i Bönhamn.
Och inne i just kapellet som jag nu bläddrat tillbaka i din blogg och tittat på..
Vi tycke då att det var så litet och gulligt. Och sedan att det just satt ett skepp uppe i taket..det kommer R, särskilt ihåg. Ja du vet män och skepp..
Det gör det i många kyrkor utmed kusten..
Och det har viss någon betydelse, att det ska skydda sjömännen så de kommer tillbaka eller något sådan, Jag kommer inte ihåg riktigt. Men får rådfråga med R, ikväll..
Fina bilder som alltid från ditt hem..
Ha en fin arbetsdag..
kram

2008-04-24 @ 10:54:46
URL: http://IngerEmksson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0