16 December


Hela dagen arbetar Tomten med slaktmaten. Skinkan läggs i saltat vatten för att bli lagom salt till julaftons morgon då den ska kokas. Vid korvstoppningen används korvhorn som hjälp, när fjälstren ska fyllas med smet. Palt kokas, men vad man har i smeten talar jag inte om, för det vill du säkert inte veta - men gott blir det!

Tomten blandar till köttbullssmet och steker ett helt fat fullt med gyllen bruna små köttbullar. De ser mycket frestande ut, kan jag försäkra dig, och som de doftar sen!
Rullsyltan rullas , pressyltan pressas, och grisfötterna hamnar i gelé. (Jodå, jag skojar inte, det gör de faktiskt) och maten blir färdig i ett huj! En Tomte kan verkligen arbeta, när han sätter den sidan till. Den stackars grisens öde är glömt och Tomten gläds över det lyckade resultatet.

Nu är han nästan klar för dagen, och månen står redan högt på himlen. Han tar med sig några köttbullar som smakprov åt Gumman när han tassar därifrån.
"Oj" , fnissar hon," du luktar som en köttbulle hela du!"
Tomten tvättar av sig det värsta. -Julbadet stundar ju framöver och man ska inte överdriva! Men vilken karl vill lukta som en köttbulle?
"Förresten, lite vördnad får man ju ändå lov att visa grisen!"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0