Inlägg om Bönhamn som fått följa med!!

Resumé: Första gången berättades det om kapellet och om byn Bönhamn, jag har berättat om första huset på hö sida när du kommer in i Bönhamn, om sjöarna, om turridningen. Om andra huset på hö sida och vår fabrik. Andra huset på vänster sida Harry Sjöbergs, och förra gången Edvin Näslunds.Nästa hus på höger sida blir då kapellet, men det har jag ju redan berättat om så det blir detta hus också ganska vackert.


Detta hus byggdes 1917 av Per-Daniel och Mina Näslund. De hade 7 barn, Edit, Edvin, Berta, Bertil, Anna, Knut och Maiy.

Bertil, Edvin och Knut byggde ju senare sina egna gårdar och de har jag tidigare berättat om.

P-D Näslund var väldigt drivande, han startade en fabrik som gjorde burkar till surströmmingen från början höll man till i en sjöbod, men senare så byggdes ju fabriken som i dag är en träfabrik.

I dag bor Lennart och Anna-Greta Tjäder här. Anna-Greta är även hon väldigt driftig, hon gör väldigt mycket för Bönhamn. På somrarna har hon här ett konst galleri i ladugården på gården. Där har hon byggt om gjort jätte fint. Varje sommar har hon även konst kurs

den 3 december 2007

Bönhamn avsnitt 5


Rösta på mig

Resumé: Första gången berättades det om kapellet och om byn Bönhamn, jag har berättat om första huset på hö sida när du kommer in i Bönhamn, om sjöarna, om turridningen. Om andra huset på hö sida och vår fabrik. Förra gången berättade jag om andra huset på vänster sida Harry Sjöbergs.

Nu har vi kommit till tredje huset på höger sida. Edvin NäslundsEtt av dom absolut vackraste husen i Bönhamn. Med en trädgård som skulle kunna bli hur underbar som helst. Där skulle jag verkligen vilja gräva, plantera och dona.


Edvin Näslund var en av en syskon skara på 7 barn. Hans bröder byggde husen i avsnitt 2 och 3. Huset byggdes 1946 tillsammans med fru Elsa. De fick en dotter Eva som idag äger huset. Eva bor i en annan av Nordingrå byarna så gården står idag helt tom och förfaller från år till år.
Många är dom som velat köpa gården men tyvärr säljer inte hon. Det finns både hundgård och jätte fin trädgård med damm.

den 26 november 2007

Bönhamn avsnitt 4

Rösta på mig

Resumé: Första gången berättades det om kapellet och om byn Bönhamn, jag har berättat om första huset på hö sida när du kommer in i Bönhamn, om sjöarna, om turridningen. Om andra huset på hö sida och förra gången berättade jag om vår fabrik.

Nu har jag alltså kommit till andra huset på vänster sida, precis efter vår träfabrik.

Harry Sjöbergs!

Detta hus byggdes av Manne och Mildred Sjöberg 1944. Manne arbetade som styrman på fartyg. De hade en son Harry Sjöberg. När de gick bort bodde Harry kvar i huset tills han dog för ca 10 år sedan. Vinden hyrde man ut och där bodde systern till Manne, hon hette Selma, henne kommer vi att återkomma till.
Innan Manne och Mildred byggde huset och flyttade in här så hyrde de på andra våningen hos Konrad Snäll. Konrad Snäll var min mans morfar och honom kommer jag också att återkomma till. Han är en av många som gjort mycket för byn Bönhamn.
Tyvärr står huset nu tomt, det ägs av Harrys barn men det händer bara ibland på somrarna och väldigt sällan att man ser folk i huset, mycket synd på ett väldigt charmigt hus.

den 12 november 2007

Bönhamn avsnitt 3

Resume: Första gången berättades det om kapellet och om byn Bönhamn, Förra gången berättade jag om första huset på hö sida när du kommer in i Bönhamn, om sjöarna, om turridningen.

Första huset på vänster sida är det egentligen inte så mycket att berätta om. Där har vi vårt andra företag. Nordingrå Trä. Där tillverkas olika typer av golv, staket mm , men det är ett ganska stort företag och det är jätte bra att det finns för det är ganska mycket trafik dit så vägarna hålls ständigt under uppsikt nu under vinter tid. Berättar inte så mycket mera om det utan går direkt på

Andra huset på höger sida istället!


Denna gård byggdes 1948 av Bertil och Elsie Näslund. Där bodde de med döttrarna Ulla, Berit och Agneta. När sedan Bertil Näslund dog bodde Elsie kvar i många år själv.
2004 sålde Elsie gården och flyttade in till Nordingrå.
Gården såldes till Martin och Camilla Göransson som i dag är den yngsta familj som bor här i Bönhamn. Tillsammans har de även två små pojkar som förgyller vår tillvaro här med härliga barnskratt.

I detta hus finns även Bönhamns tredje företag. Bönhamn kajak som ni säkert förstår finns där kajaker till uthyrning och försäljning. Jag har aldrig provat, men det är nog en underbar känsla att under en fin sommar dag få paddla fram på havet.

den 31 oktober 2007

BÖNHAMN AVSNITT 2

Innan du kommer in i vår charmiga by kommer du till två sjöar som kallas för Mjösjöarna. Det är två jätte små sjöar och dit brukar vi gå på sommaren för att bada. Bönhman ligger ju mellan sött och salt, mellan sjöar och hav. Men bli inte förvånad för bredvid där brukar även 8-10 hästar gå och beta. De hästarna jobbar på Bönhamns turridning.
Bönhamns Turridning är ett av alla företag som finns i Bönhamn, och det ägs av Sven-Erik och Anette Mehlin.

Första huset på höger sida ägs av Sven-Erik och Anette.Gården byggdes av Knut och Elsa Näslund med dottern Anita år 1953. Sven-Erik köpte sedan gården på tidigt 70-talet.

Bosse har ändrat en liten visa till förmån för vår "Ecke på Kullen", en väldigt charmig visa som alltid sjunges glatt på somrarna när Bosse plockar fram gitarren.

den 22 oktober 2007

Historian om Bönhamn börjar här!

Bönhamn är ett litet pittoreskt fiskeläge som ligger ca 11 mil norr om Sundsvall efter kusten. Precis i hjärtat av Höga kusten. Sjöbodarna står tätt runt hamnen. Det är ett rent paradis på sommaren och en aning kyligare på vintern.

Här bor 21 personer året runt. Jag och min sambo flyttade hit i april 07 för att bo här året runt. Min sambo är född och uppvuxen i byn och det är hans föräldrahem som vi nu bor i.

Hit till byn kom Gävlefiskarna under 1600-talet, och de fick senare marken av drottning Christina. Namnet Bönhamn kommer från att Gävle fiskarna gick in i hamnen för att böna, eller som vi säger täta sina båtar. Jag tänker berätta för alla intresserade om såväl gamla som nya tider i fiskeläget.

Det här är ett par gamla flyg foton över byn, ett är från

1958 och det andra är taget tidigare men jag vet inte från när.

Många ggr så säger man ju att kyrkan ligger mitt i byn. Lite grann kan vi väl hålla med även i Bönhamn. I gamla bondesamhället är ju byn bygd runt kyrkan, riktigt så är det inte här men nog ligger Kyrkan mitt i byn.

 

 

 

Fiskekapelet i Bönhamn är uppfört 1659 Och byggdes på ön Höglosmen norr om Högbonden av de sk Gävlefiskarna. Det var män från Norrtälje, Torshälla och Gävle som seglade upp till ångermanlandskusten med sina familjer och låg kvar här över sommaren och fiskade.

På den tiden gällde "kyrkoplikt", som innebar att alla enligt lag måste "gå i kyrkan". Det var det enklaste sättet för den tidens överhet att nå ut till befolkningen med sina kungörelser och påbud. Kapellet i havsbandet låg nära fiskarnas arbetsplatser och gjorde det lättare för dem att närvara och på så sätt slippa dryga böter. På vintern kunde man förvara fiskeredskapen i kapellet fram till nästa säsong. I Guds hus låg redskapen i säkert förvar!

När fisket upphörde på 1800-talet, flyttades kapellet till fastlandet och återuppfördes i Bönhamn.
Bönhamns Kapellag avtäckte sommaren 2003 den grund av sten på Höglosmen , som fiskarkapellet ursprungligen vilade på. En minnessten anger platsen, där kapellet en gång stod.


Så det var början det! Nu kommer ju inte allt i min blogg att handla om Bönhamn, men ungefär en gång i veckan kommer det att komma nåt nytt. Som jag sagt tidigare har ju alla hus en egen historia och den ska jag ta reda på och berätta om. Jag hoppas att ni kommer som jag att tycka detta är intressant.


Godnatt nu Sverige vart än ni är!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0