12 December



I Morgon är det Lucia, så idag måste jag baka lussekatter, är Tomtens allra första tanke på morgonen. Så tänker hanvidare på den kommande natten. Han vet att den kommer att bli lång. Är man en plikttrogen hustomte förväntas man vaka över gården och sina nära och kära. Enligt gammal folktro händer övernaturliga saker den natten, och det sägs även att djuren kan tala. Tomten fnyser lite och tror vad han vill om människornas påhitt men tycker ändå att det är säkrast att hålla sig beredd; hästen kan ju ha nåt att säga...

Med stor iver sätter han igång med att knåda till en stor, pösig saffransdeg. Han bakar ut den guldgula degen till stora lussekatter och placerar dem på en plåt för jäsning. I kringelkrokarna sticker han ner russin, och eldar sen i spisen, för att få ugnen lagom varm. Du har säkert känt doften av nygräddat bröd någon gång, så du förstår att Tomten knappt kan bärga sig! Han stålsätter sig och tjuvsmakar inte, för han vet att i morgon blir det fest!

Pepparkakor är också ett måste till Lucia, så efter konstens alla regler gör han en deg. Han kavlar, mjölar, och kavlar igen; det är minsann inte så enkelt!
Hjärtformade kakor är lättast att göra, så det får det bli. Det behövs ju bara så många att det räcker till morgondagen, för han räknar med Gummans hjälp till resten. Sparsam med ugnsvärmen bör han naturligvis vara, men gäller det något så här angeläget, så måste man bara få slösa lite. "Det förstår ju alla"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0