11 December



Lilla käringen min, ropar Tomten inåt skrymslena i brygghuset. Gumman sticker fram sitt rosiga ansikte bak bykgrytans lödder och undrar vad som står på. " Hur var det, braskade Anders?

Det här förstod du dig väl inte på, men det gjorde
Gumman! Detta var nämligen den stående frågan varje år. Man menade, att sådant väder som det var på Anders dagen, den 30 november, skulle det bli till jul - fast tvärtom. Är du med?
Jo, om det slaskade den dag Anders hade namnsdag, så skulle det vara kallt, braska, till julen. Eftersom tomtarna inte var vakna den dagen, så kunde de ju aldrig vara säkra. Varje år är det samma undran: Slaskade Anders månntro??

Medan Gumman fortsätter med sin stortvätt, tar sig Tomten ut i vedboden. Här hugger han en stor trave ved, som han staplar vid ena väggen. Han arbetar så att svetten lackar om honom, men så är ju vedklyvningen ett riktigt karlgöra också! Sittande på huggkubben späntar han slutligen en stor hög med stickor, som ska användas till att tända med. Detta är ett roligt göra och Tomten tycker att han tänker extra bra när han späntar.

Så tar han ett stort fång ved i famnen och med detta gör han sig ärende in till Gumman i brygghuset. Han lägger in ett par vedpinnar i spisen och sätter på kaffekitteln. "Nu du mor, tar vi oss en tår!" säger han glatt. Den goda kaffedoften sprider sig och de njuter av både påtår och tretår. " Om nu Anders braskade, så har jag huggit onödigt mycket ved..."funderar Tomten

Kommentarer
Postat av: Inger

hmm gullig,,,som alltid..ha en fin dag,,kramen till dig..

2008-12-11 @ 15:39:33
URL: http://ingeremksson.blogg.se/
Postat av: maria

Ha en riktigt skön och mysig helg med gubben din. Lars Vegas blir säkert toppenkul....hälsa Bosse, Kram och god jul.

2008-12-12 @ 03:57:41
URL: http://yrvette.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0