Alla helgons helg

Allhelgonadagen infaller traditionellt den 1 November men har i Sverige från och med 1953-1954 ändrats till att vara en rörlig helgdag kallad alla helgons dag och förlagd till den lördag som infaller under tiden 31 oktober till 6 november. Fram t.om. 1571 var även den 2 november en helgdag, Alla själars dag.

Innan vi fick arbetsfria lördagar väcktes upprepade motioner i riksdagen om att göra Allhelgonadagen till helg, eftersom hösten i stort sett saknar helgdagar. I slutet av 1800-talet hade man börjat smycka gravarna med tända ljus vid jul, men också på Allhelgonadagen och vid advent och nyår. Under 1900-talet blev den kontinentala gravsmyckningsseden en allt vanligare, och en bidragande orsak till att man önskade en helgdag i anknytning till Allhelgonadagen. 1954 återinfördes helgdagen och fick då heta Alla Helgons dag Den infaller lördagen efter Allhelgonadagen som fortfarande står kvar i vår almanacka den 1 November

 

Allhelgonadagen skapades av de kristna i syfte att konkurrera ut halloween. Allhelgonadagen och Alla själars dag var tidigare en dubbelhelg. Allhelgonadagen firades den 1 november till minne av kyrkans helgon och martyrer medan Alla själars dag firades den 2 november till minne av andra döda. Allhelgonadagen firades från samma tid och fram till 1772, då den avskaffades.

Halloween, eller egentligen All Hallows Even som betyder alla helgons afton, är namnet på allhelgonaafton, den 31 oktober, Traditionen att fira Halloween kom till USA med irländska invandrare på 1840-talet. Halloweens ursprung kan spåras i den uråldriga förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades 31 oktober som en markering att sommaren var slut och vintern började. Samhain betraktades som en gränsöverskridande natt då de döda antogs återvända till jorden. Därför tändes eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor, som ansågs vara särskilt aktiva denna natt. Även olika naturväsen, som till exempel älvor, menades vara i farten. För att blidka alla sorters väsen som var ute denna natt satte man ut mat och dryck till dem.

Denna natt ägnade man sig också åt skämt och upptåg, som en markering av övergången till den långa vintern. Utklädda och maskerade gick man från hus till hus och tiggde ihop till ett kalas. Om man inte fick någonting straffades värdfolket genom att man ställde till med upptåg.

Kan någon svara mig varför vi mer och mer frångår den fina sedan att hedra våra nära och kära som gått bort? Mer o mer blir detta köpmännens helg, det ska köpas pumpor och tiggas godis. Visst sätter man fortfarande ett ljus på gravarna men jag undrar hur många av de små som verkligen förstår innebörden med Alla helgons helg?

Jag har inte ägnat mig åt varken  bus eller annat utan haft en väldigt lugn o skön helg.  Har ju börjar ned räkningen till semestern.  12 dagar kvar!!

Kommentarer
Postat av: zaq

Hej hoppas helgen varit skön!

Nu har mitt flyttlass som sagt gått, och Mor och Far var upp, så då skickade jag en kartong grejjer som jag ville att de skulle kila in till Erikshjälpen med...

Har försökt att sprida ut mina prylar lite, så även Grundsunda kyrkas loppis, samt Röda Korset har fått möbler och annat...



Vi hörs, Kram!

2009-11-01 @ 22:01:33
URL: http://zaq.blogg.se/
Postat av: Mia

Morning Cilla...gud så skönt att sticka iväg på semester, jag unnar dig det... L

2009-11-03 @ 06:18:17
URL: http://matmia.blogg.se/
Postat av: lillemor

jag tycker man kan hedra dom döda precis när som helst. istället för att bli på tvingad en dag där man MÅSTE. sen är det där sååå allvarligt för små barn. dom kan väl få både och? en kul helg där dom får spöka och busa och samtidigt åka till morfars minneslund och säga hej. måste det vara antingen eller? släpp in det nya och behåll det gamla..

2009-11-03 @ 09:19:43
URL: http://www.fibrolillemor.wordpress.com
Postat av: Anonym

Fint skrivet Cilla!



Jaa du.. det där med att fira Halloween är ju något, precis som du säger, som köpmännen verkar ha anammat ordentligt. Och det är ju just vi som faller i fällan. Varför ska vi ta till oss andra länders traditioner? Vi borde verkligen vårda våra egna istället. Så tråkigt om alla våra egna traditioner faller i glömska och andra tar över.



Det är samma sak med Alla hjärtans dag. Inte har den funnits så länge i Sverige. Varför inte upmärksamma våra nära och kära året runt? Man vet ju aldrig hur länge man får ha varandra. Varför måste det till en speciell dag för det?



Det är vi själva som måste sätta ner klacken och säga nej.



Själv tjänstgjorde jag i kyrkan på lördag kväll. Jag är ju kyrkvärd. Vi hade en fin och stämningsfull högtid för de som gått bort i vår församling under året. Jag sjöng också i kören.



Kramen till dig från ett ruggigt Robertsfors



2009-11-03 @ 15:52:51
URL: http://silfverstinta.blogg.se/
Postat av: Inger

Jo jag känner oxå så, att det är köpmännens dag. Både Fars dag och mors dag,,

alla Hjärtans dag..och Hallowen..



Men sedan kan man göra som man vill. självklart vill man inte vara bakåtsträvare..



Men jag vill fira Alla Helgons dag..det är så fint just den dag på alla minneslundar och gravar..så ljust och fint, det är nästan som de lever..



Synd bara för den som har långt att resa,.och inte kan just den dagen. Men sedan minns man ju sina bortgångna varje dag och tänker och saknar dem..Iaf när man har misst sina föräldrar o barn de som står en extra nära...



Härligt att ha en resa att se fram emot.. Det blir varmt och skönt...Se upp för alla skräddare...

Kramkramen..

2009-11-07 @ 13:28:39
URL: http://ingeremksson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0