Helgen närmar sig

Allhelgonadagen infaller traditionellt den 1 November men har i Sverige från och med 1953-1954 ändrats till att vara en rörlig helgdag kallad alla helgons dag och förlagd till den lördag som infaller under tiden 31 oktober till 6 november. Fram t.om. 1571 var även den 2 november en helgdag, Alla själars dag.

Innan vi fick arbetsfria lördagar väcktes upprepade motioner i riksdagen om att göra Allhelgonadagen till helg, eftersom hösten i stort sett saknar helgdagar. I slutet av 1800-talet hade man börjat smycka gravarna med tända ljus vid jul, men också på Allhelgonadagen och vid advent och nyår. Under 1900-talet blev den kontinentala gravsmyckningsseden en allt vanligare, och en bidragande orsak till att man önskade en helgdag i anknytning till Allhelgonadagen. 1954 återinfördes helgdagen och fick då heta Alla Helgons dag Den infaller lördagen efter Allhelgonadagen som fortfarande står kvar i vår almanacka den 1 November

 

Allhelgonadagen skapades av de kristna i syfte att konkurrera ut halloween. Allhelgonadagen och Alla själars dag var tidigare en dubbelhelg. Allhelgonadagen firades den 1 november till minne av kyrkans helgon och martyrer medan Alla själars dag firades den 2 november till minne av andra döda. Allhelgonadagen firades från samma tid och fram till 1772, då den avskaffades.



Visst är det fint med alla dessa ljus på kyrkogårdarna?
Men vart kom då Halloween ifrån??



Halloween, eller egentligen All Hallows Even som betyder alla helgons afton, är namnet på allhelgonaafton, den 31 oktober, Traditionen att fira Halloween kom till USA med irländska invandrare på 1840-talet. Halloweens ursprung kan spåras i den uråldriga förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades 31 oktober som en markering att sommaren var slut och vintern började. Samhain betraktades som en gränsöverskridande natt då de döda antogs återvända till jorden. Därför tändes eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor, som ansågs vara särskilt aktiva denna natt. Även olika naturväsen, som till exempel älvor, menades vara i farten. För att blidka alla sorters väsen som var ute denna natt satte man ut mat och dryck till dem.

Denna natt ägnade man sig också åt skämt och upptåg, som en markering av övergången till den långa vintern. Utklädda och maskerade gick man från hus till hus och tiggde ihop till ett kalas. Om man inte fick någonting straffades värdfolket genom att man ställde till med upptåg.

Nog tycker iallafall jag att den äldre svenska traditionen av allhelgona är mycket trevligare än den moderna amerikanska. Som många av er vet så tycker jag väldigt mycket om att tända många ljus både inne och ute, hög mysfaktor!!!!
Det blir så på lördag mitt problem är bara vad jag ska bjuda på?  Nåja det kanske ger sig.

Nu ska jag sätta mig ner vid tv:n och njuta av min Dr house

Kommentarer
Postat av: Inger

Ja visst är den gamla Allhelgona helgen finare,,det är så fint på alla kyrkogårdar...



Men den yngre generationen och barnen tycker det är kul med lite spöken och mystik, men det firas ju dagen innan vad jag förstår...men tänk att vi alltid ska ta efter USA...storbror..hmm sånt e livet.-.hihii... Ha det så gott och skönt i Bönhamn Bönan...kramen till dig..

2008-10-28 @ 22:25:54
URL: http://ingeremksson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0