Bönhamn avsnitt nr 8

Resumé: Första gången berättades det om kapellet och om byn Bönhamn, jag har berättat om första huset på hö sida när du kommer in i Bönhamn, om sjöarna, om turridningen. Om andra huset på hö sida och vår fabrik. Andra huset på vänster sida Harry Sjöbergs, Andra huset på vänster sida Harry Sjöbergs, Edvin Näslunds och om ett relativt nytt hus och den drivande PD Näslunds hus. Förra gången berättade jag om affärn o handlare Näslund.

Nu ska jag berätta om detta huset!image42

Gården som ligger här byggdes ursprungligen på Bräcksand (en bit från Bönhamn). Den byggdes i slutet av 1800-talet av EJ och Johan Sjödin. De flyttade den till Bönhamn och Anders Sjöberg köpte den, rev den och byggde upp nytt på den nuvarande platsen. Efter Sjöberg så köpte Bosses pappa den mellan 1935-40 någon gång. Bosses pappa visste att den skulle bli till salu (auktion)men han själv var tvungen att lämna byn över vintern för att söka jobb inåt landet.
Han lämnade pengar till sin bror och bad honom köpa gården åt honom om pengarna skulle räcka till. När det blev vår och Verner kom vandrande in mot Bönhamn var det någon i grann byn som kallade honom för "gårdsägaren" och på det viset forstod Verner att gården var hans. Pengarna hade inte riktigt räckt till men Verners bror hade lagt ut några hundra så att på det viset blev det en "Sjölander gård"

När sedan en av Verners brödrer helt plötsligt skulle bli pappa så fick han köpa gården för att bo där med sin familj, men han ville inte ha sjöboden som hörde till så den fick Verner behålla.Han byggde istället en egen längre bort i byn. Verner hade på den tiden ingen familj själv. Där fick gården en ny ägare 1940. Johan Sjölander som bodde där med sin familj var född 1900 och dog 1989.

Efteråt gick gården vidare till döttrarna. Ägorna delades så ena dottern fick gården och andra dottern sjöboden. Sjöboden köptes sedan av Per Lundin och Ylva Alvarsdotter. Gården såldes 2006 även till Per och Ylva, så nu är ägorna hela igen efter att ha varit särad sedan 1989.

Per och Ylva har renoverat huset i den stil som det var gammalt tillbaka och bor nu där året runt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0