10 December



Adventsljusstaken står tänd med två ljus i fönsterkarmen. Den sprider trevnad tillsammans med en nyutslagen hyacint som tjuvstartat julen. Ljus ja, det är faktiskt tid att stöpa nya, för ljus måste man ha när det är jul! Tomten tar Gummans hemtvinnade vekar och trär på smala pinnar, två eller tre på varje. Dessa doppar han sen gång på gång i ett högt, smalt kärl fyllt med smält talg. Stickorna hängs på tork mellan ett par bräder lagda över stolsryggar. Detta är ett svettigt arbete som tar mycket tid. Det är noga med temperaturen eftersom det blir "årsringar" på ljusen om den är ojämn - och så vet du väl att man inte får fisa när man stöper ljus, för då sprakar de!!

Tomten gör några grenljus också, för vad skulle Gumman säga om en juldagsmorgon utan ett tänt grenljus? Efter många doppningar blir ljusen härligt tunga och är då färdiga. Det är viktigt att de inte blir för klena, eftersom de då brinner upp för fort. Lagom är bäst som de flesta fall, och det är det som är konsten.

Under tiden som ljusen svalnar på sina pinnar städar Tomten undan det värsta - Gumman ska ju göra sin julbyk här i morgon. Så gäspar han i den goa värmen och känner, att han måste vila sig i fem minuter. Han kryper ihop i ett hörn och gör det bekvämt för sig.
Månen lyser in genom fönstergluggen och snart ser man i månstrimman en liten nöjd tomte, som drömmer ljuva drömmar långt här nere på jorden.

Kommentarer
Postat av: Inger

hmm, jag gillar dina tomtebilder,, de är lite gammaldags,, så som tomtar ska se ut, tycker jag...'

kramen till dig..

2008-12-10 @ 12:34:45
URL: http://ingeremksson.blogg.se/
Postat av: Stintan

Får jag lägga in din länk på min sida?

2008-12-10 @ 12:46:44
URL: http://silfverstinta.blogg.se/
Postat av: Margaretha

Mysig historia det där...man kan riktigt se dom framför sig... Fast det var jobbigt det där om att man inte får fisa.... hehehe

Kram

Margaretha

2008-12-10 @ 14:12:56
URL: http://catfriend.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0